PrzepisKawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru

Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru

Kawa – bez tego napoju wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Dodaje nam energii, poprawia nastrój, ale też ogranicza uczucie zmęczenia i senności. Zachwyca też smakiem i aromatem. Okazuje się, że może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy dodać szczyptę tego składnika.  

Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru. Fot. Pixabay
Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru. Fot. Pixabay

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Choć dodanie szczypty tego znanego składnika do kawy może brzmieć absurdalnie, jest bardzo chętnie praktykowane. Całkowicie normalne jest to w krajach azjatyckich – na przykład w Wietnamie. W naszym kraju nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że kawa ze szczyptą tej kuchennej przyprawy może smakować dużo lepiej, ale też zyskać wyjątkowe właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto dodawać do kawy tę przyprawę zamiast cukru.

Kawa z tym składnikiem jest obłędna. Zastąp nim cukier

Tajemniczym składnikiem, który warto dodać do kawy, jest sól. Choć brzmi absurdalnie, to może zdecydowanie wpłynąć na smak kawy – i to pozytywnie. Chlorek sodu świetnie radzi sobie z neutralizowaniem goryczy napoju, uwydatniając jednocześnie jej słodycz. Aby nie przesolić kawy, powinniśmy dosypać maksymalnie pół grama soli na litr.

Sól do kawy zamiast cukru nie wpływa jedynie na smak. Wprowadzenie takiego nawyku pozwoli uniknąć problemów gastrycznych, z którymi niektórzy borykają się po wypiciu kawy. Co więcej, sól tłumi działanie kwasów, które drażnią błonę śluzową żołądka i wywołują zgagę bądź refluks.

Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru. Fot. Pixabay
Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru. Fot. Pixabay

Zalety picia kawy. Jest ich naprawdę dużo

Czy kawa jest zdrowa? Zdania są podzielone. Przede wszystkim należy pamiętać, że to nie tylko kofeina, ale też wiele wartościowych substancji odżywczych. Jedno jest pewne. Z jej picia wynika wiele zalet. Oto niektóre z nich.

Picie kawy niezaprzeczalnie dodaje nam energii w ciągu dnia oraz wytrzymałości podczas wysiłku fizycznego. Dobrze wpływa również na serce, gdyż substancje w niej zawarte mają właściwości przeciwzapalne i chronią tętnice. Kawa wpływa również pozytywnie na krążenie krwi, poprawia koncentrację i wspomaga odchudzanie. Ponadto eliminuje stres i poprawia nastrój. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z liczbą filiżanek kawy w ciągu dnia. Dopuszczalne są 3-4 kawy dziennie.

Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru. Fot. Pixabay
Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru. Fot. Pixabay

Szukasz pomysłu na coś słodkiego? Wypróbuj przepis na bananowy deser z grilla.