Kawa z idealną mleczną pianką? Które roślinne zamienniki mleka poleca marka Siemens?
Cappuccino, latte macchiato czy flat white – każdy miłośnik kawy wie, że aby stworzyć idealną kawę z mlekiem, mleczna pianka jest niemal tak samo ważna jak espresso. Na czym polega spienianie mleka? Jakiego mleka najlepiej używać w automatycznym ekspresie do kawy marki Siemens? Czy wegańskie alternatywy – napoje roślinne – również się do tego nadają?
25.08.2023 13:32
Miłośnicy kawy na całym świecie wiedzą, że tworzenie idealnie gładkiej i kremowej mlecznej pianki to prawdziwa sztuka. Dzięki automatycznym ekspresom do kawy ta sztuka staje się dostępna dla każdego, również w przypadku napojów roślinnych. Niezależnie od tego, czy jesteś zwolennikiem napoju owsianego, migdałowego czy sojowego, możesz cieszyć się kawą z pianką bez konieczności korzystania z tradycyjnego mleka.
Jak działa spienianie mleka?
Podczas procesu spieniania następuje równomiernie rozprowadzenie bąbelków pary wodnej w podgrzanym mleku, a zawarte w nim białka przyciągają drobne bąbelki gazu i je stabilizują. W rezultacie powstaje wiele małych i idealnie stabilnych pęcherzyków powietrza, które znamy jako pianę. Na właściwości pieniące mleka lub produktów zastępczych wpływają: zawartość białka i tłuszczu, świeżość produktu i temperatura początkowa. Warto wziąć pod uwagę fakt, że im wyższa temperatura spieniania (od 4 do 68°C), tym mniejszą otrzymujemy średnicę pęcherzyków, w efekcie czego pianka staje się gęstsza i bardziej stabilna.
Kluczowy jest również czas przechowywania mleka lub napoju poza lodówką: powinien być jak najkrótszy, ponieważ stabilność pianki zmniejsza się wraz z wyższą temperaturą otoczenia. Niezależnie od tego, czy jest to mleko krowie, czy alternatywa bezmleczna, zawsze warto starać się korzystać ze świeżych produktów.
Jakie mleko roślinne będzie najlepsze?
Marka Siemens zaleca stosowanie napoju owsianego lub migdałowego jako zamiennika mleka, ponieważ oba produkty dają dobre rezultaty spieniania, które nadają się nawet do tworzenia latte art i mają przyjemnie słodki smak.
Udział pianki mlecznej w mleku w ekspresach marki Siemens to ponad 40%. Dodatkowo urządzenia posiadają system autoMilk Clean, czyli w pełni automatyczny, parowy system czyszczenia, który aktywuje się po każdym parzeniu kawy z mlekiem, zwalniając użytkownika z codziennego mycia modułu spieniania mleka. Ekspres sam utrzymuje idealną higienę. – mówi Piotr Ciach, Senior Product Manager w BSH.
Siemens zaprasza do eksperymentowania z różnymi rodzajami napojów roślinnych i tworzenia doskonałych kawowych kompozycji. Automatyczne ekspresy do kawy wraz z alternatywnymi roślinnymi napojami dają nieograniczone możliwości kulinarnych kreacji. Odkryj sztukę tworzenia mlecznych pianek na nowo i ciesz się niezwykłym światem kawowych doznań, które teraz są na wyciągnięcie ręki.
Więcej informacji na stronie: https://www.siemens-home.bsh-group.com/pl/inspiracje/blog-marki-siemens/2023/06/jak-przygotowac-idealna-mleczna-pianke.