Kawa z idealną mleczną pianką? Które roślinne zamienniki mleka poleca marka Siemens?

Cappuccino, latte macchiato czy flat white – każdy miłośnik kawy wie, że aby stworzyć idealną kawę z mlekiem, mleczna pianka jest niemal tak samo ważna jak espresso. Na czym polega spienianie mleka? Jakiego mleka najlepiej używać w automatycznym ekspresie do kawy marki Siemens? Czy wegańskie alternatywy – napoje roślinne – również się do tego nadają?

Źródło zdjęć: © materiały partnera

25.08.2023 13:32

Miłośnicy kawy na całym świecie wiedzą, że tworzenie idealnie gładkiej i kremowej mlecznej pianki to prawdziwa sztuka. Dzięki automatycznym ekspresom do kawy ta sztuka staje się dostępna dla każdego, również w przypadku napojów roślinnych. Niezależnie od tego, czy jesteś zwolennikiem napoju owsianego, migdałowego czy sojowego, możesz cieszyć się kawą z pianką bez konieczności korzystania z tradycyjnego mleka.

Jak działa spienianie mleka?

Podczas procesu spieniania następuje równomiernie rozprowadzenie bąbelków pary wodnej w podgrzanym mleku, a zawarte w nim białka przyciągają drobne bąbelki gazu i je stabilizują. W rezultacie powstaje wiele małych i idealnie stabilnych pęcherzyków powietrza, które znamy jako pianę. Na właściwości pieniące mleka lub produktów zastępczych wpływają: zawartość białka i tłuszczu, świeżość produktu i temperatura początkowa. Warto wziąć pod uwagę fakt, że im wyższa temperatura spieniania (od 4 do 68°C), tym mniejszą otrzymujemy średnicę pęcherzyków, w efekcie czego pianka staje się gęstsza i bardziej stabilna.

Kluczowy jest również czas przechowywania mleka lub napoju poza lodówką: powinien być jak najkrótszy, ponieważ stabilność pianki zmniejsza się wraz z wyższą temperaturą otoczenia. Niezależnie od tego, czy jest to mleko krowie, czy alternatywa bezmleczna, zawsze warto starać się korzystać ze świeżych produktów.

Jakie mleko roślinne będzie najlepsze?

© materiały partnera

Marka Siemens zaleca stosowanie napoju owsianego lub migdałowego jako zamiennika mleka, ponieważ oba produkty dają dobre rezultaty spieniania, które nadają się nawet do tworzenia latte art i mają przyjemnie słodki smak.

Udział pianki mlecznej w mleku w ekspresach marki Siemens to ponad 40%. Dodatkowo urządzenia posiadają system autoMilk Clean, czyli w pełni automatyczny, parowy system czyszczenia, który aktywuje się po każdym parzeniu kawy z mlekiem, zwalniając użytkownika z codziennego mycia modułu spieniania mleka. Ekspres sam utrzymuje idealną higienę. – mówi Piotr Ciach, Senior Product Manager w BSH.

Siemens zaprasza do eksperymentowania z różnymi rodzajami napojów roślinnych i tworzenia doskonałych kawowych kompozycji. Automatyczne ekspresy do kawy wraz z alternatywnymi roślinnymi napojami dają nieograniczone możliwości kulinarnych kreacji. Odkryj sztukę tworzenia mlecznych pianek na nowo i ciesz się niezwykłym światem kawowych doznań, które teraz są na wyciągnięcie ręki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie