NewsyKelnerka obsługiwała jeden stolik przez 6 godzin. Wysokość napiwku ją załamała, nagrała poruszający film

Kelnerka obsługiwała jeden stolik przez 6 godzin. Wysokość napiwku ją załamała, nagrała poruszający film

Kelnerka dostała napiwek od uciążliwych klientów. Jego wysokość była dla niej jak policzek. Internauci stają po stronie kobiety.

Kelnerka - Pyszności; Foto: Canva, Screen z filmu na profilu https://www.tiktok.com/@krisswith
Kelnerka - Pyszności; Foto: Canva, Screen z filmu na profilu https://www.tiktok.com/@krisswith
Ewa

15.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:00

Napiwek w restauracji

Wręczenie napiwku obsłudze w restauracji jest miłym gestem, który ma docenić serwis. Zwyczajowo jest to 10% wartości zamówienia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać więcej. W Polsce jest to tylko dodatek, jednak w Stanach Zjednoczonych to obowiązkowy element rachunku, który najczęściej doliczany jest z góry. Powinien wynosić od 15 do 20% ceny posiłku, jednak można wręczyć oczywiście większą wartość, aby docenić starania i dobry serwis. Standardem jest również obligatoryjne doliczenie ok. 10% napiwku, gdy obsługuje się większą grupę osób.

Schemat w USA jest taki: po zjedzonym posiłku obsługa przyniesie Ci rachunek i poprosi o kartę kredytową. Kelner zabierze Twoją kartę i pójdzie ściągnąć pieniądze z karty do kasy. Oczywiście, możesz zrezygnować całkowicie z napiwku i poprosić o to, aby go nie doliczać, jednak osoba, która Cię obsługiwała, może zadać Ci pytanie, dlaczego nie dostała napiwku, a nawet wezwać menedżera.

Napiwek w restauracji- Pyszności/ źródło: Canva
Napiwek w restauracji- Pyszności/ źródło: Canva

Kelnerka dostała napiwek

Napiwek to na tyle istotny element amerykańskiej kultury, że nikogo nie dziwi oburzenie pewnej kelnerki. Kristina Withers na swoim koncie na TikToku opowiedziała o nieprzyjemnej sytuacji ze swojej pracy. Przychodząc na swoją zmianę, przejęła stolik z gośćmi od swojego kolegi. Klienci restauracji biesiadowali przy nim przez 6 godzin, siedząc aż do zamknięcia lokalu.

Wszystko było dobrze, byli wyluzowani, gotowi do wyjścia. Trzy godziny po tym, jak zostali rozliczeni, przyszli do mnie i spytali, kto ich obsłuży, bo chcą zamówić napoje i obiad- opowiada kobieta

O 21:00 , przed zamknięciem lokalu, wciąż zamawiali kolejne napoje i dania.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie zostawili nawet 20% napiwku. Jeśli zamierzasz siedzieć w restauracji przez sześć pi***onych godzin, powinna być jakaś pi***ona opłata za stolik 

Internauci zastanawiali się, co przez tyle czasu można robić w restauracji i podzielali frustrację kobiety, wynikającą ze zbyt niskiego napiwku (10% wartości zamówienia). Inni z kolei zwrócili uwagę na to, że nie powinna wybrzydzać, bo w wielu krajach nie dostałaby go w ogóle. Co o tym sądzisz? Kelnerka przesadza czy ma prawo być oburzona?

Przepis na łabędzi puch znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie