Ketchup domowej roboty

Dziś przygotujemy razem pyszny ketchup domowej roboty. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. O czym przekonasz się już za moment 😉

ObrazekDomowy ketchup - Pyszności; Foto Canva.com
Pyszności

Składniki:

  1. 1/3 szkl. ocet jabłkowy
  2. 3-4 szt. goździki całe
  3. 30 g cukier trzcinowy
  4. 5-6 szt. ziele angielskie;
  5. 1 łyżeczka nasiona kolendry
  6. 1 szt. laska cynamonu
  7. 1 kg pomidory rzymskie bez skórki
  8. 1 szt. cebula
  9. 1-2 ząbki czosnek
  10. 3 łyżki olej roślinny
  11. 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zagotuj ocet z przyprawami i odstaw do ostygnięcia.

Obrazek

2. W garnku połącz ze sobą cebulę, czosnek i pomidory. Duś całość pod przykryciem przez 60 minut.

Obrazek

3. Po tym czasie przelej ocet przez sitko do garnka. Nie zapomnij dodać cukru i soli. Gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 30 minut

Obrazek

4. Czas zblendować składniki.

Obrazek
Ketchup domowej roboty - Pyszności

5. Gotową mieszankę przelej do słoików i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowy ketchup możesz używać do 7 dni. Możesz go również zapasteryzować. Wtedy okres przydatności wynosi kilka miesięcy.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę