PrzepisKetchup domowej roboty

Ketchup domowej roboty

Dziś przygotujemy razem pyszny ketchup domowej roboty. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. O czym przekonasz się już za moment 😉

Domowy ketchup - Pyszności; Foto Canva.com
Domowy ketchup - Pyszności; Foto Canva.com
Pyszności

02.06.2020 | aktual.: 03.06.2020 15:07

Składniki:

  1. 1/3 szkl. ocet jabłkowy
  2. 3-4 szt. goździki całe
  3. 30 g cukier trzcinowy
  4. 5-6 szt. ziele angielskie;
  5. 1 łyżeczka nasiona kolendry
  6. 1 szt. laska cynamonu
  7. 1 kg pomidory rzymskie bez skórki
  8. 1 szt. cebula
  9. 1-2 ząbki czosnek
  10. 3 łyżki olej roślinny
  11. 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zagotuj ocet z przyprawami i odstaw do ostygnięcia.

Obraz

2. W garnku połącz ze sobą cebulę, czosnek i pomidory. Duś całość pod przykryciem przez 60 minut.

Obraz

3. Po tym czasie przelej ocet przez sitko do garnka. Nie zapomnij dodać cukru i soli. Gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 30 minut

Obraz

4. Czas zblendować składniki.

Ketchup domowej roboty - Pyszności
Ketchup domowej roboty - Pyszności

5. Gotową mieszankę przelej do słoików i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowy ketchup możesz używać do 7 dni. Możesz go również zapasteryzować. Wtedy okres przydatności wynosi kilka miesięcy.

Obraz
Wybrane dla Ciebie