PrzepisKetchup domowej roboty

Ketchup domowej roboty

Domowy ketchup - Pyszności; Foto Canva.com
Domowy ketchup - Pyszności; Foto Canva.com
Pyszności

02.06.2020 17:00, aktual.: 03.06.2020 15:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś przygotujemy razem pyszny ketchup domowej roboty. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. O czym przekonasz się już za moment 😉

Składniki:

  1. 1/3 szkl. ocet jabłkowy
  2. 3-4 szt. goździki całe
  3. 30 g cukier trzcinowy
  4. 5-6 szt. ziele angielskie;
  5. 1 łyżeczka nasiona kolendry
  6. 1 szt. laska cynamonu
  7. 1 kg pomidory rzymskie bez skórki
  8. 1 szt. cebula
  9. 1-2 ząbki czosnek
  10. 3 łyżki olej roślinny
  11. 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zagotuj ocet z przyprawami i odstaw do ostygnięcia.

Obraz

2. W garnku połącz ze sobą cebulę, czosnek i pomidory. Duś całość pod przykryciem przez 60 minut.

Obraz

3. Po tym czasie przelej ocet przez sitko do garnka. Nie zapomnij dodać cukru i soli. Gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 30 minut

Obraz

4. Czas zblendować składniki.

Ketchup domowej roboty - Pyszności
Ketchup domowej roboty - Pyszności

5. Gotową mieszankę przelej do słoików i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowy ketchup możesz używać do 7 dni. Możesz go również zapasteryzować. Wtedy okres przydatności wynosi kilka miesięcy.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także