WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Kiedy mam już dość botwinki, robię chłodnik koperkowy. Sprawdzony przepis od siostry Anastazji

Kiedy termometr za oknem jednoznacznie wskazuje, że wreszcie zbliża się lato, rozgrzewające zupy idą w odstawkę. Warto sięgnąć wtedy po chłodnik, który przyniesie orzeźwienie i wypełni pusty żołądek.

Chłodnik koperkowyChłodnik koperkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród chłodników największą popularnością cieszy się ten litewski, przygotowywany na bazie botwinki, rzodkiewki oraz koperku. Siostra Anastazja, najsłynniejsza kucharka w habicie, ma jednak inny pomysł na orzeźwiającą zupę. Koperek łączy z ogórkiem i podaje z dodatkiem kefiru. Ziołowa i lekka zupa świetnie sprawdzi się na szybki obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Chłodnik koperkowy

Koperek w ogródkach panoszy się niemal jak chwast, a na straganach za pęczek zapłacić trzeba zaledwie kilka złotych. Warto skorzystać w pełni z sezonu na świeże zioła i dodawać je nie tylko do ziemniaków czy sałatek. Chłodnik koperkowy przygotowuje się ekspresowo, bez żadnego gotowania. Wystarczy pokroić składniki, zalać kefirem i gotowe.

Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem © Canva | timolina

To nie tylko przepis na szybki obiad, ale również witaminowa bomba. Kefir jest źródłem probiotyków, czyli dobrych bakterii, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zawiera również sporo białka, co przyczynia się do uczucia sytości, oraz wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Do tego mamy tutaj witaminy i minerały z rzodkiewki, ogórki oraz koperku. Chłodnik koperkowy według przepisu siostry Anastazji świetnie nawadnia, jest lekkostrawny i nie ma dużo kalorii.

Składniki:

  • 2 l kefiru,
  • 300 g rzodkiewek,
  • 500 g ogórków,
  • 1 duży pęczek zielonego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki wraz z rzodkiewką.
  2. Posól warzywa i odstaw na kilka minut, by puściły sok.
  3. Odciśnij z nadmiaru wody.
  4. Do garnka wlej kefir, dorzuć starte warzywa, drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
  5. Wstaw do lodówki, aby zupa się schłodziła.
  6. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  7. Chłodnik nalej do głębokich talerzy i dorzuć kawałki jajka.

Całość możesz dodatkowo udekorować koperkiem lub dorzucić trochę posiekanego koperku. To smak lata zamknięty w prostej zupie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat