Kiedy mam już dość botwinki, robię chłodnik koperkowy. Sprawdzony przepis od siostry Anastazji
Kiedy termometr za oknem jednoznacznie wskazuje, że wreszcie zbliża się lato, rozgrzewające zupy idą w odstawkę. Warto sięgnąć wtedy po chłodnik, który przyniesie orzeźwienie i wypełni pusty żołądek.
Wśród chłodników największą popularnością cieszy się ten litewski, przygotowywany na bazie botwinki, rzodkiewki oraz koperku. Siostra Anastazja, najsłynniejsza kucharka w habicie, ma jednak inny pomysł na orzeźwiającą zupę. Koperek łączy z ogórkiem i podaje z dodatkiem kefiru. Ziołowa i lekka zupa świetnie sprawdzi się na szybki obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję
Chłodnik koperkowy
Koperek w ogródkach panoszy się niemal jak chwast, a na straganach za pęczek zapłacić trzeba zaledwie kilka złotych. Warto skorzystać w pełni z sezonu na świeże zioła i dodawać je nie tylko do ziemniaków czy sałatek. Chłodnik koperkowy przygotowuje się ekspresowo, bez żadnego gotowania. Wystarczy pokroić składniki, zalać kefirem i gotowe.
To nie tylko przepis na szybki obiad, ale również witaminowa bomba. Kefir jest źródłem probiotyków, czyli dobrych bakterii, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zawiera również sporo białka, co przyczynia się do uczucia sytości, oraz wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Do tego mamy tutaj witaminy i minerały z rzodkiewki, ogórki oraz koperku. Chłodnik koperkowy według przepisu siostry Anastazji świetnie nawadnia, jest lekkostrawny i nie ma dużo kalorii.
Składniki:
- 2 l kefiru,
- 300 g rzodkiewek,
- 500 g ogórków,
- 1 duży pęczek zielonego koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- jajka do podania.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki wraz z rzodkiewką.
- Posól warzywa i odstaw na kilka minut, by puściły sok.
- Odciśnij z nadmiaru wody.
- Do garnka wlej kefir, dorzuć starte warzywa, drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw do lodówki, aby zupa się schłodziła.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Chłodnik nalej do głębokich talerzy i dorzuć kawałki jajka.
Całość możesz dodatkowo udekorować koperkiem lub dorzucić trochę posiekanego koperku. To smak lata zamknięty w prostej zupie. Smacznego!