Kiedy mam już dość botwinki, robię chłodnik koperkowy. Sprawdzony przepis od siostry Anastazji

Kiedy termometr za oknem jednoznacznie wskazuje, że wreszcie zbliża się lato, rozgrzewające zupy idą w odstawkę. Warto sięgnąć wtedy po chłodnik, który przyniesie orzeźwienie i wypełni pusty żołądek.

Chłodnik koperkowyChłodnik koperkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród chłodników największą popularnością cieszy się ten litewski, przygotowywany na bazie botwinki, rzodkiewki oraz koperku. Siostra Anastazja, najsłynniejsza kucharka w habicie, ma jednak inny pomysł na orzeźwiającą zupę. Koperek łączy z ogórkiem i podaje z dodatkiem kefiru. Ziołowa i lekka zupa świetnie sprawdzi się na szybki obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Chłodnik koperkowy

Koperek w ogródkach panoszy się niemal jak chwast, a na straganach za pęczek zapłacić trzeba zaledwie kilka złotych. Warto skorzystać w pełni z sezonu na świeże zioła i dodawać je nie tylko do ziemniaków czy sałatek. Chłodnik koperkowy przygotowuje się ekspresowo, bez żadnego gotowania. Wystarczy pokroić składniki, zalać kefirem i gotowe.

Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje latem © Canva | timolina

To nie tylko przepis na szybki obiad, ale również witaminowa bomba. Kefir jest źródłem probiotyków, czyli dobrych bakterii, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zawiera również sporo białka, co przyczynia się do uczucia sytości, oraz wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Do tego mamy tutaj witaminy i minerały z rzodkiewki, ogórki oraz koperku. Chłodnik koperkowy według przepisu siostry Anastazji świetnie nawadnia, jest lekkostrawny i nie ma dużo kalorii.

Składniki:

  • 2 l kefiru,
  • 300 g rzodkiewek,
  • 500 g ogórków,
  • 1 duży pęczek zielonego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki wraz z rzodkiewką.
  2. Posól warzywa i odstaw na kilka minut, by puściły sok.
  3. Odciśnij z nadmiaru wody.
  4. Do garnka wlej kefir, dorzuć starte warzywa, drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
  5. Wstaw do lodówki, aby zupa się schłodziła.
  6. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  7. Chłodnik nalej do głębokich talerzy i dorzuć kawałki jajka.

Całość możesz dodatkowo udekorować koperkiem lub dorzucić trochę posiekanego koperku. To smak lata zamknięty w prostej zupie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟