Klasyka włoskiej kuchni z polskim dodatkiem. Smak? Petarda!

Bób w towarzystwie makaronu à la carbonara to propozycja na bezmięsny, szybki i bogaty w białko obiad. Kremowy, aksamitny sos w połączeniu z aromatycznym boczkiem i młodym bobem to połączenie godne grzechu. Do tego odrobina startego sera i świeże zioła - to będzie absolutny hit. Koniecznie wypróbuj ten przepis. 

ObrazekBób doskonale smakuje w tej wersji - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad zrobisz z wykorzystaniem polskiego sezonowego specjału. Bób można jadać nie tylko solo, po ugotowaniu. To świetny dodatek do sałatek i innych dań oraz doskonała baza past kanapkowych, sosów czy zup. A jeśli lubisz małe eksperymenty, na pewno do gustu przypadnie ci wariacja na temat włoskiej carbonary i bobu.

Pomysł na obiad z bobem. Szybki i syty

Makaron à la carbonara z bobem zrobisz z dokładnie trzech-czterech składników. Podstawową wersję przyrządzisz, mając jedynie makaron, bób, żółtka jaj i ser. Natomiast dzięki kilku innym dodatkom danie to będzie dużo bardziej aromatyczne i wyraziste. Wystarczy kilka ząbków czosnku, świeża natka pietruszki, kawałek boczku i odrobina śmietany. Poniżej znajdziesz przepis. 

Sezon na bób wkrótce skończy się, więc jeśli nie masz zapasów, korzystaj z plonów, póki jeszcze są dostępne. Bob bowiem nie tylko wspaniale odnajduje się kuchni. To także bogactwo wielu witamin i minerałów takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i potas. Te składniki odżywcze odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i utrzymaniu zdrowia.

Obrazek
Bób (Pixabay)

Bób to również źródło białka roślinnego i błonnika, regulującego poziom cukru we krwi i poprawiającego trawienie. Regularne spożywanie bobu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów. To ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i innych substancji bioaktywnych, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Bób z makaronem spaghetti w kremowym sosie. Przepis

Składniki:

  • 300 gramów bobu,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 60 g parmezanu.

Przygotowanie: 

  1. Bób ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
  2. Makaron ugotuj al dente (lub wedle uznania).
  3. Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni, aż nieco tłuszczu się wytopi, a mięso zarumieni.
  4. Na patelnię dorzuć ugotowany bób i posiekaną natkę pietruszki, a także czosnek (przeciśnięty przez praskę).
  5. Żółtka jaj wymieszaj ze śmietaną i odrobiną wody spod gotowania makaronu.
  6. Mieszaninę wylej na patelnię i wymieszaj całość.
  7. Dodaj makaron, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj całość. Dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji danie podlej chochelką wody spod gotowania makaronu.
  8. Całość oprósz świeżym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka