Klasyka włoskiej kuchni z polskim dodatkiem. Smak? Petarda!
Bób w towarzystwie makaronu à la carbonara to propozycja na bezmięsny, szybki i bogaty w białko obiad. Kremowy, aksamitny sos w połączeniu z aromatycznym boczkiem i młodym bobem to połączenie godne grzechu. Do tego odrobina startego sera i świeże zioła - to będzie absolutny hit. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
12.07.2023 | aktual.: 12.07.2023 13:17
Szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad zrobisz z wykorzystaniem polskiego sezonowego specjału. Bób można jadać nie tylko solo, po ugotowaniu. To świetny dodatek do sałatek i innych dań oraz doskonała baza past kanapkowych, sosów czy zup. A jeśli lubisz małe eksperymenty, na pewno do gustu przypadnie ci wariacja na temat włoskiej carbonary i bobu.
Pomysł na obiad z bobem. Szybki i syty
Makaron à la carbonara z bobem zrobisz z dokładnie trzech-czterech składników. Podstawową wersję przyrządzisz, mając jedynie makaron, bób, żółtka jaj i ser. Natomiast dzięki kilku innym dodatkom danie to będzie dużo bardziej aromatyczne i wyraziste. Wystarczy kilka ząbków czosnku, świeża natka pietruszki, kawałek boczku i odrobina śmietany. Poniżej znajdziesz przepis.
Sezon na bób wkrótce skończy się, więc jeśli nie masz zapasów, korzystaj z plonów, póki jeszcze są dostępne. Bob bowiem nie tylko wspaniale odnajduje się kuchni. To także bogactwo wielu witamin i minerałów takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i potas. Te składniki odżywcze odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i utrzymaniu zdrowia.
Bób to również źródło białka roślinnego i błonnika, regulującego poziom cukru we krwi i poprawiającego trawienie. Regularne spożywanie bobu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów. To ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i innych substancji bioaktywnych, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Bób z makaronem spaghetti w kremowym sosie. Przepis
Składniki:
- 300 gramów bobu,
- 300 g makaronu spaghetti,
- 200 g wędzonego boczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 żółtka,
- szklanka śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 60 g parmezanu.
Przygotowanie:
- Bób ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
- Makaron ugotuj al dente (lub wedle uznania).
- Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni, aż nieco tłuszczu się wytopi, a mięso zarumieni.
- Na patelnię dorzuć ugotowany bób i posiekaną natkę pietruszki, a także czosnek (przeciśnięty przez praskę).
- Żółtka jaj wymieszaj ze śmietaną i odrobiną wody spod gotowania makaronu.
- Mieszaninę wylej na patelnię i wymieszaj całość.
- Dodaj makaron, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj całość. Dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji danie podlej chochelką wody spod gotowania makaronu.
- Całość oprósz świeżym parmezanem.