PrzepisKlasyka włoskiej kuchni z polskim dodatkiem. Smak? Petarda!

Klasyka włoskiej kuchni z polskim dodatkiem. Smak? Petarda!

Bób doskonale smakuje w tej wersji - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Bób doskonale smakuje w tej wersji - Pyszności; Fot. Adobe Stock
12.07.2023 12:53, aktualizacja: 12.07.2023 13:17

Bób w towarzystwie makaronu à la carbonara to propozycja na bezmięsny, szybki i bogaty w białko obiad. Kremowy, aksamitny sos w połączeniu z aromatycznym boczkiem i młodym bobem to połączenie godne grzechu. Do tego odrobina startego sera i świeże zioła - to będzie absolutny hit. Koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad zrobisz z wykorzystaniem polskiego sezonowego specjału. Bób można jadać nie tylko solo, po ugotowaniu. To świetny dodatek do sałatek i innych dań oraz doskonała baza past kanapkowych, sosów czy zup. A jeśli lubisz małe eksperymenty, na pewno do gustu przypadnie ci wariacja na temat włoskiej carbonary i bobu.

Pomysł na obiad z bobem. Szybki i syty

Makaron à la carbonara z bobem zrobisz z dokładnie trzech-czterech składników. Podstawową wersję przyrządzisz, mając jedynie makaron, bób, żółtka jaj i ser. Natomiast dzięki kilku innym dodatkom danie to będzie dużo bardziej aromatyczne i wyraziste. Wystarczy kilka ząbków czosnku, świeża natka pietruszki, kawałek boczku i odrobina śmietany. Poniżej znajdziesz przepis. 

Sezon na bób wkrótce skończy się, więc jeśli nie masz zapasów, korzystaj z plonów, póki jeszcze są dostępne. Bob bowiem nie tylko wspaniale odnajduje się kuchni. To także bogactwo wielu witamin i minerałów takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i potas. Te składniki odżywcze odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i utrzymaniu zdrowia.

Bób (Pixabay)
Bób (Pixabay)

Bób to również źródło białka roślinnego i błonnika, regulującego poziom cukru we krwi i poprawiającego trawienie. Regularne spożywanie bobu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów. To ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i innych substancji bioaktywnych, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Bób z makaronem spaghetti w kremowym sosie. Przepis

Składniki:

  • 300 gramów bobu,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 60 g parmezanu.

Przygotowanie: 

  1. Bób ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
  2. Makaron ugotuj al dente (lub wedle uznania).
  3. Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni, aż nieco tłuszczu się wytopi, a mięso zarumieni.
  4. Na patelnię dorzuć ugotowany bób i posiekaną natkę pietruszki, a także czosnek (przeciśnięty przez praskę).
  5. Żółtka jaj wymieszaj ze śmietaną i odrobiną wody spod gotowania makaronu.
  6. Mieszaninę wylej na patelnię i wymieszaj całość.
  7. Dodaj makaron, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj całość. Dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji danie podlej chochelką wody spod gotowania makaronu.
  8. Całość oprósz świeżym parmezanem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także