PrzepisBabcia Bożena do kopytek nie używa tylko ziemniaków. Smak i kolor nadaje im uwielbiane warzywo

Babcia Bożena do kopytek nie używa tylko ziemniaków. Smak i kolor nadaje im uwielbiane warzywo

Kopytka dyniowe od babci - Pyszności; foto: screeny z YouTube; konta: DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI; Bez Presji
Kopytka dyniowe od babci - Pyszności; foto: screeny z YouTube; konta: DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI; Bez Presji
21.10.2022 14:29

Kopytka z cebulką, kopytka na słodko, a może z sosem grzybowym? Nieskończona liczba pomysłów na serwowanie tych pysznych klusek tylko je w naszych oczach uatrakcyjnia. A skoro są takie podatne na zmiany, to co powiecie na wykorzystanie do nich takiego sezonowego składnika jak dynia? Kopytka dyniowe od babci Bożeny to coś, w czym zakochaliśmy się od pierwszego kęsa!

Wszystkich kopytkowych tradycjonalistów na wstępie uspokajamy. Przepis na dyniowe kopytka od babci Bożeny nie pominie użycia ziemniaków, które są oczywistą podstawą tych klusek. Nie będzie tu żadnego pójścia na skróty, mimo nazwy kopytek, która mogłaby to sugerować.

Kopytka dyniowe od babci - Pyszności; foto: Canva
Kopytka dyniowe od babci - Pyszności; foto: Canva

Oryginalna nazwa kopytek to bowiem szagówki, a w Wielkopolsce, skąd pochodzą kopytka, pójść na szagi oznacza pójście na skróty. Jest to nawiązanie do charakterystycznego cięcia ciasta na skos.

Kopytka dyniowe od babci Bożeny będą więc i z ziemniaków, i cięte po skosie, jednak z nietypowym dodatkiem. To tradycja połączona z innowacyjnością babci!

Kopytka dyniowe od babci Bożeny

Składniki: 

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża dynia / 300 g purée z dyni
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 czerwona cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • jedna łyżeczka cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Z dyni usuń pestki i pokrój w kawałki razem ze skórką. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, a na nim umieść dynię. Piecz 35 minut do miękkości. Następnie pozwól dyni ostygnąć, pozbądź się skórki i zblenduj na purée.

Kopytka dyniowe od babci - Pyszności; foto: Canva
Kopytka dyniowe od babci - Pyszności; foto: Canva

Pokrojone ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie odlej wodę, a ziemniaki przepuść przez praskę.

Teraz do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, purée z dyni, sól, kurkumę gałkę muszkatołową i szczyptę pieprzu. Ugnieć ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę lub blat mąką.

Z ciasta uformuj wałek na grubość palca, lekko spłaszcz i pokrój na ukos. Takie kawałki oprósz mąką i wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną, gotuj je jeszcze około dwóch minut. Jeśli chcesz, by były mniej klejące, włóż je na chwilę do zimnej wody. Smacznego!

Sprawdźcie też ten filmik z naszego kanału na YouTube z 10 pomysłami na mięsne obiady!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także