Kotlety po generalsku smakują jak marzenie. Dzięki panierce każdy poprosi o dokładkę
Kotlety to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych w Polsce. I choć często bywają dość kaloryczne, to smakują obłędnie i nie sposób im się oprzeć. Kotlety po generalsku nie goszczą w wielu domach, jednak powinno się to zmienić. W czym tkwi ich sekret? Oto przepis.
28.06.2023 | aktual.: 28.06.2023 14:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotowanie tych kotletów z kurczaka jest banalnie proste. Okazuje się jednak, że sekret tkwi w jednym, dość nieoczywistym składniku. O jaką listę zakupów należy zadbać, planując na obiad kotlety po generalsku? Podpowiadamy.
Kotlety po generalsku - przepis. Sekret tkwi w obłędnej panierce
Klasyczna panierka do kotletów składa się z bułki tartej, mąki i jajka. Kotlety po generalsku są więc zatem pewnego rodzaju wariacją na temat kotletów drobiowych. Sekret tkwi w wyjątkowej panierce. Mowa tu o japońskiej panierce panko. Dzięki niej kotlety są nadzwyczajnie chrupiące i nie sposób im się oprzeć. Gdzie jednak można kupić panko? Choć nazwa może brzmieć nieco egzotycznie, to bez problemu znajdziemy ją w wielu popularnych sieciach supermarketów.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 4 łyżki mąki,
- jajko,
- 60 ml mleka,
- 80 g bułki tartej panko,
- 30 g tartego parmezanu
- skórka z połówki cytryny,
- cytryna do podania,
- olej do smażenia.
Przepis na najlepsze kotlety na świecie. Sposób przygotowania krok po kroku
- Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Dzielimy je na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, a następnie doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami.
- Na talerz wysypujemy mąkę, a na kolejnym mieszamy jajko z mlekiem. Na trzecim talerzu umieszczamy bułkę tartą, parmezan oraz startą skórkę z cytryny.
- Kotlety panierujemy w mące, a następnie maczamy w jajku z mlekiem. Ostatni krok to obtoczenie piersi z kurczaka w panierce panko.
- Zapanierowano w panko kotlety odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy kotlety po około pięć minut z każdej strony.
- Usmażone kotlety odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką z plastrem cytryny. Smacznego!