PrzepisKotlety po generalsku smakują jak marzenie. Dzięki panierce każdy poprosi o dokładkę

Kotlety po generalsku smakują jak marzenie. Dzięki panierce każdy poprosi o dokładkę

Adobe Stock
Adobe Stock
28.06.2023 13:42, aktualizacja: 28.06.2023 14:44

Kotlety to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych w Polsce. I choć często bywają dość kaloryczne, to smakują obłędnie i nie sposób im się oprzeć. Kotlety po generalsku nie goszczą w wielu domach, jednak powinno się to zmienić. W czym tkwi ich sekret? Oto przepis.

Przygotowanie tych kotletów z kurczaka jest banalnie proste. Okazuje się jednak, że sekret tkwi w jednym, dość nieoczywistym składniku. O jaką listę zakupów należy zadbać, planując na obiad kotlety po generalsku? Podpowiadamy.

Kotlety po generalsku - przepis. Sekret tkwi w obłędnej panierce

Klasyczna panierka do kotletów składa się z bułki tartej, mąki i jajka. Kotlety po generalsku są więc zatem pewnego rodzaju wariacją na temat kotletów drobiowych. Sekret tkwi w wyjątkowej panierce. Mowa tu o japońskiej panierce panko. Dzięki niej kotlety są nadzwyczajnie chrupiące i nie sposób im się oprzeć. Gdzie jednak można kupić panko? Choć nazwa może brzmieć nieco egzotycznie, to bez problemu znajdziemy ją w wielu popularnych sieciach supermarketów.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki,
  • jajko,
  • 60 ml mleka,
  • 80 g bułki tartej panko,
  • 30 g tartego parmezanu
  • skórka z połówki cytryny,
  • cytryna do podania,
  • olej do smażenia.

Przepis na najlepsze kotlety na świecie. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Dzielimy je na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, a następnie doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami.
  2. Na talerz wysypujemy mąkę, a na kolejnym mieszamy jajko z mlekiem. Na trzecim talerzu umieszczamy bułkę tartą, parmezan oraz startą skórkę z cytryny.
  3. Kotlety panierujemy w mące, a następnie maczamy w jajku z mlekiem. Ostatni krok to obtoczenie piersi z kurczaka w panierce panko.
  4. Zapanierowano w panko kotlety odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy kotlety po około pięć minut z każdej strony.
  6. Usmażone kotlety odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
  7. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką z plastrem cytryny. Smacznego!
Kotlety w panierce. Fot. Pixabay
Kotlety w panierce. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także