Są najdroższym warzywem świata. Niemcy płacą za nie 1 tys. euro, a Polacy depczą

Choć są najdroższym warzywem świata, to w Polsce traktowane są na równi z chwastami. Występują dość pospolicie, rosnąc dziko. Można więc napotkać je w wielu różnych miejscach, jednak nikomu nie przychodzi na myśl, by zabrać je do domu i zjeść. Z kolei nasi sąsiedzi są w stanie zapłacić za nie krocie. O jakich warzywach mowa? Odpowiadamy. 

To najdroższe warzywo na świecie. Fot. GettyimagesTo najdroższe warzywo na świecie. Fot. Gettyimages

Tym niedocenianym w naszym kraju warzywem są pędy chmielu. I choć roślina ta większości z nas kojarzy się z piwem, a nie zdrowym odżywianiem, to jej właściwości są zaskakujące. Niemcy, Belgowie i Francuzi płacą za pędy chmielu nawet 1000 euro za kilogram. Czy są warte tej ceny?

Pędy chmielu kosztują krocie. My je depczemy, a inni płacą tysiąc euro za kilogram

Pędy chmielu wciąż traktowane są w naszym kraju jako chwast. Za granicą są jednak stawiane obok trufli i nazywane "dzikimi szparagami". Prawdziwi amatorzy tego drogiego warzywa, są w stanie słono za nie zapłacić. Młode pędy chmielu są białe i przypominają z wyglądu miniaturowe białe szparagi. W Polsce możemy spotkać je, spacerując po łąkach czy lasach.

Jak zbierać pędy chmielu? To pierwszy krok do zostania milionerem

Wyróżniamy białe i zielone pędy chmielu. Białe to te, które nie wyrosły jeszcze ponad glebę, a zielone to te, które znacznie wyrosły ponad ziemię. Białe pędy chmielu zbiera się trudniej i właśnie dlatego są o wiele droższe. Zbiera się je wiosną, gdy śnieg stopnieje. I choć jest to żmudny proces, to zdecydowanie warto. Nie tylko ze względu na cenę, ale i smak. Zielone pędy chmielu traktujemy jak chwasty. Zbiera się je w marcu, kwietniu, a czasem zdarza się, że udaje się je znaleźć również w maju. Jeśli z łatwością możemy oderwać je od łodygi, oznacza to, że są naprawdę smaczne. Niektóre źródła mówią, że nie powinniśmy ich ścinać, ale urywać bądź łamać.

Warzywa te powinniśmy jeść od razu po zbiorze. Zdaniem niektórych smakują tak, jak wyglądają, czyli jak chwasty. Inni jednak twierdzą, że mają smak podobny do szparagów, czy kiełków z nutą orzecha bądź jarmużu. Możemy jeść je na surowo - na przykład w formie sałatki.

Chmiel. Fot. Pexels
Chmiel. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥