Są najdroższym warzywem świata. Niemcy płacą za nie 1 tys. euro, a Polacy depczą

Choć są najdroższym warzywem świata, to w Polsce traktowane są na równi z chwastami. Występują dość pospolicie, rosnąc dziko. Można więc napotkać je w wielu różnych miejscach, jednak nikomu nie przychodzi na myśl, by zabrać je do domu i zjeść. Z kolei nasi sąsiedzi są w stanie zapłacić za nie krocie. O jakich warzywach mowa? Odpowiadamy. 

To najdroższe warzywo na świecie. Fot. GettyimagesTo najdroższe warzywo na świecie. Fot. Gettyimages

Tym niedocenianym w naszym kraju warzywem są pędy chmielu. I choć roślina ta większości z nas kojarzy się z piwem, a nie zdrowym odżywianiem, to jej właściwości są zaskakujące. Niemcy, Belgowie i Francuzi płacą za pędy chmielu nawet 1000 euro za kilogram. Czy są warte tej ceny?

Pędy chmielu kosztują krocie. My je depczemy, a inni płacą tysiąc euro za kilogram

Pędy chmielu wciąż traktowane są w naszym kraju jako chwast. Za granicą są jednak stawiane obok trufli i nazywane "dzikimi szparagami". Prawdziwi amatorzy tego drogiego warzywa, są w stanie słono za nie zapłacić. Młode pędy chmielu są białe i przypominają z wyglądu miniaturowe białe szparagi. W Polsce możemy spotkać je, spacerując po łąkach czy lasach.

Jak zbierać pędy chmielu? To pierwszy krok do zostania milionerem

Wyróżniamy białe i zielone pędy chmielu. Białe to te, które nie wyrosły jeszcze ponad glebę, a zielone to te, które znacznie wyrosły ponad ziemię. Białe pędy chmielu zbiera się trudniej i właśnie dlatego są o wiele droższe. Zbiera się je wiosną, gdy śnieg stopnieje. I choć jest to żmudny proces, to zdecydowanie warto. Nie tylko ze względu na cenę, ale i smak. Zielone pędy chmielu traktujemy jak chwasty. Zbiera się je w marcu, kwietniu, a czasem zdarza się, że udaje się je znaleźć również w maju. Jeśli z łatwością możemy oderwać je od łodygi, oznacza to, że są naprawdę smaczne. Niektóre źródła mówią, że nie powinniśmy ich ścinać, ale urywać bądź łamać.

Warzywa te powinniśmy jeść od razu po zbiorze. Zdaniem niektórych smakują tak, jak wyglądają, czyli jak chwasty. Inni jednak twierdzą, że mają smak podobny do szparagów, czy kiełków z nutą orzecha bądź jarmużu. Możemy jeść je na surowo - na przykład w formie sałatki.

Chmiel. Fot. Pexels
Chmiel. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło