Kotlety warzywne - idealne na każdą okazję

Przygotowanie przepisu na pyszne kotlety warzywne sprawiło nam ogromną frajdę. A efekt końcowy to po prostu niebo w gębie!

Obrazek
Pyszności

Dlatego takiej kombinacji po prostu nie da się powiedzieć "nie".

Składniki:

Panierka

  1. 2 szkl. płatki kukurydziane
  2. 3 łyżki mąka kukurydziana
  3. 3 łyżki mąka pszenna
  4. 1/2 szkl. woda
  1. 450 g mieszanka warzyw ugotowane
  2. 1 łyżeczka kminek mielony
  3. 1 łyżeczka garam masala
  4. 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  5. 1 łyżeczka pasta curry
  6. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zblendowania płatków kukurydzianych.

Obrazek

2. Następnie przygotuj drugą część panierki, łącząc mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną oraz wodę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. W garnku połącz ze sobą ugotowaną mieszankę warzyw, kminek mielony, garam masala, pieprz cayenne, pastę curry oraz sól. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe kotleciki.

Obrazek

4. Obtocz każdy element w dwufazowej panierce, po czym smaż na głębokim oleju.

Obrazek

5. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu