PrzepisMakłowicz nie gotuje krupniku na żeberkach. Inne mięso jest sekretem boskiego smaku

Makłowicz nie gotuje krupniku na żeberkach. Inne mięso jest sekretem boskiego smaku

Krupnik Roberta Makłowicza - Pyszności; Foto: Canva; screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=5b2yz41x1-M i https://www.youtube.com/watch?v=L329fdarNUQ
Krupnik Roberta Makłowicza - Pyszności; Foto: Canva; screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=5b2yz41x1-M i https://www.youtube.com/watch?v=L329fdarNUQ
19.10.2022 10:02

Krupnik to zupa, którą uwielbiają miliony Polaków. Każda gospodyni ma swoją własną, wyjątkową recepturę na tę zupę. Głęboko wierzymy jednak w to, że krupnik Roberta Makłowicza sprawi, że ten przepis już na stałe zagości w Waszych domach.

Krupnik Roberta Makłowicza - zachwyca smakiem i nietypowymi składnikami

Wszyscy dobrze wiemy, że podstawą każdego idealnego krupniku jest przede wszystkim mięso i kasza jęczmienna. Każda z gospodyń ma swój wyjątkowy przepis, który sprawia, że ta popularna zupa smakuje zupełnie inaczej. I to właśnie odpowiednio dobrane składniki i ich proporcje pozwalają nadać tej zupie odpowiedniego charakteru. Możemy się o tym przekonać, przygotowując krupnik Roberta Makłowicza. Ten jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce, postanowił podzielić się swoim własnym przepisem. Inspiracje pochodzą z jego zagranicznych podróży.

Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Wykorzystamy tu nieco inne składniki, niż w przypadku tradycyjnego domowego krupniku - zamiast kaszy jęczmiennej będzie to kasza pęczak. Dzięki niej zupa jest gęsta i pożywna. Kolejną różnicą jest użyte mięso - Robert Makłowicz użył tu szynki pochodzącej z Tyrolu, określanej jako szpek. Produkt ten jest wykorzystywany przede wszystkim do przygotowania niemieckiej wersji krupniku.

Jak przygotować krupnik według receptury Roberta Makłowicza?

Możecie być pewni, że tak przygotowana zupa będzie pożywna i smaczna. Wariacja na temat tej zupy. Przekonajcie się sami, że naprawdę warto ją spróbować!

Składniki:

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 100 g szpeku (można go zastąpić naszym wędzonym boczkiem)
  • cebula
  • por
  • marchewka
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 3 ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • można dodać szczypiorek i kwaśną śmietanę.

Sposób przygotowania:

Krupnik Roberta Makłowicza to zupa, której smak zachwyca. Jej przygotowanie rozpoczynamy od pokrojenia naszej włoszczyzny w kostkę. Podobnie postępujemy z mięsem, które pokrojone wrzucamy do garnka. Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko smażymy do zbrązowienia. Następnie dodajemy namoczoną wcześniej kaszę pęczak i podsmażamy razem z mięsem i cebulą. Robimy to do momentu, aż kasza zacznie przywierać do dna garnka. W tym momencie wszystko zalewamy bulionem i delikatnie "skrobiemy" to, co przywarło do dna.

Przygotowanie krupniku - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=5b2yz41x1-M
Przygotowanie krupniku - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=5b2yz41x1-M

Naszą zupę gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza będzie prawie dobra. Gdy to nastąpi, dodajemy warzywa i wszystko gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie doprawiamy i opcjonalnie dodajemy szczypiorek i śmietanę. Krupnik Roberta Makłowicza jest już gotowy. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube 36 sprytnych trików, które ułatwią przygotowanie m.in. krupniku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także