Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka

Jestem przekonana, że wiele osób, słysząc o takich naleśnikach, zrobi zdziwioną minę. Tymczasem okazuje się, że wychodzą bardzo smaczne, kremowe i strukturalne. Idealnie pasują do grzybowych farszy.

Takie naleśniki są doskonałe do wytrawnych farszyTakie naleśniki są doskonałe do wytrawnych farszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy zobaczyłam, jak kuzynka robi naleśniki, również nie kryłam zdziwienia. Jajka, mąka i mleko – to standardowe składniki, ale w misce wylądowały również utłuczone ziemniaki z wczorajszego obiadu. W ruch poszedł mikser i już po chwili powstało gęste ciasto, które przypominało masę na gofry albo na pankejki. Do naleśników dostałam sos grzybowy ze śmietaną. Muszę przyznać, że smakowały lepiej od klasycznych.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Pomysł na zapiekane naleśniki

Jeśli szukasz pomysłu na to, w jaki sposób podać w jednym czasie gorące naleśniki dla całej rodziny, już śpieszę z praktyczną wskazówką. Wystarczy złożyć lub zawinąć naleśniki z farszem, na przykład grzybowym lub szpinakowym z kurczakiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć beszamelem i wstawić do piekarnika. Sos beszamelowy przygotujesz, mieszając w rondelku na wolnym ogniu mleko z mąką i masłem. Po wierzchu posyp startą mozzarellą lub parmezanem. Naleśniki zapiekaj przez 10–15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis na naleśniki ziemniaczane

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i jednorodną masę – możesz wcześniej zblendować ziemniaki, jeśli purée nie jest idealne. Po usmażeniu podawaj z ulubionym sosem lub zawinięte z warzywami bądź farszem grzybowym. Najlepiej smakują prosto z patelni.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgniecionych na gładkie purée ziemniaków dodaj jajka, mleko, mąkę, roztopione masło i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
  2. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem, na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Wylewaj porcje ciasta na patelnię, formując naleśniki nieco grubsze niż klasyczne.
  4. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu