Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka

Jestem przekonana, że wiele osób, słysząc o takich naleśnikach, zrobi zdziwioną minę. Tymczasem okazuje się, że wychodzą bardzo smaczne, kremowe i strukturalne. Idealnie pasują do grzybowych farszy.

Takie naleśniki są doskonałe do wytrawnych farszyTakie naleśniki są doskonałe do wytrawnych farszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy zobaczyłam, jak kuzynka robi naleśniki, również nie kryłam zdziwienia. Jajka, mąka i mleko – to standardowe składniki, ale w misce wylądowały również utłuczone ziemniaki z wczorajszego obiadu. W ruch poszedł mikser i już po chwili powstało gęste ciasto, które przypominało masę na gofry albo na pankejki. Do naleśników dostałam sos grzybowy ze śmietaną. Muszę przyznać, że smakowały lepiej od klasycznych.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Pomysł na zapiekane naleśniki

Jeśli szukasz pomysłu na to, w jaki sposób podać w jednym czasie gorące naleśniki dla całej rodziny, już śpieszę z praktyczną wskazówką. Wystarczy złożyć lub zawinąć naleśniki z farszem, na przykład grzybowym lub szpinakowym z kurczakiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć beszamelem i wstawić do piekarnika. Sos beszamelowy przygotujesz, mieszając w rondelku na wolnym ogniu mleko z mąką i masłem. Po wierzchu posyp startą mozzarellą lub parmezanem. Naleśniki zapiekaj przez 10–15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis na naleśniki ziemniaczane

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i jednorodną masę – możesz wcześniej zblendować ziemniaki, jeśli purée nie jest idealne. Po usmażeniu podawaj z ulubionym sosem lub zawinięte z warzywami bądź farszem grzybowym. Najlepiej smakują prosto z patelni.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgniecionych na gładkie purée ziemniaków dodaj jajka, mleko, mąkę, roztopione masło i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
  2. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem, na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Wylewaj porcje ciasta na patelnię, formując naleśniki nieco grubsze niż klasyczne.
  4. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥