Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Jestem przekonana, że wiele osób, słysząc o takich naleśnikach, zrobi zdziwioną minę. Tymczasem okazuje się, że wychodzą bardzo smaczne, kremowe i strukturalne. Idealnie pasują do grzybowych farszy.
Kiedy zobaczyłam, jak kuzynka robi naleśniki, również nie kryłam zdziwienia. Jajka, mąka i mleko – to standardowe składniki, ale w misce wylądowały również utłuczone ziemniaki z wczorajszego obiadu. W ruch poszedł mikser i już po chwili powstało gęste ciasto, które przypominało masę na gofry albo na pankejki. Do naleśników dostałam sos grzybowy ze śmietaną. Muszę przyznać, że smakowały lepiej od klasycznych.
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie
Pomysł na zapiekane naleśniki
Jeśli szukasz pomysłu na to, w jaki sposób podać w jednym czasie gorące naleśniki dla całej rodziny, już śpieszę z praktyczną wskazówką. Wystarczy złożyć lub zawinąć naleśniki z farszem, na przykład grzybowym lub szpinakowym z kurczakiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć beszamelem i wstawić do piekarnika. Sos beszamelowy przygotujesz, mieszając w rondelku na wolnym ogniu mleko z mąką i masłem. Po wierzchu posyp startą mozzarellą lub parmezanem. Naleśniki zapiekaj przez 10–15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepis na naleśniki ziemniaczane
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i jednorodną masę – możesz wcześniej zblendować ziemniaki, jeśli purée nie jest idealne. Po usmażeniu podawaj z ulubionym sosem lub zawinięte z warzywami bądź farszem grzybowym. Najlepiej smakują prosto z patelni.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do rozgniecionych na gładkie purée ziemniaków dodaj jajka, mleko, mąkę, roztopione masło i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem, na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.
- Wylewaj porcje ciasta na patelnię, formując naleśniki nieco grubsze niż klasyczne.
- Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.