Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Jestem przekonana, że wiele osób, słysząc o takich naleśnikach, zrobi zdziwioną minę. Tymczasem okazuje się, że wychodzą bardzo smaczne, kremowe i strukturalne. Idealnie pasują do grzybowych farszy.
Kiedy zobaczyłam, jak kuzynka robi naleśniki, również nie kryłam zdziwienia. Jajka, mąka i mleko – to standardowe składniki, ale w misce wylądowały również utłuczone ziemniaki z wczorajszego obiadu. W ruch poszedł mikser i już po chwili powstało gęste ciasto, które przypominało masę na gofry albo na pankejki. Do naleśników dostałam sos grzybowy ze śmietaną. Muszę przyznać, że smakowały lepiej od klasycznych.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Pomysł na zapiekane naleśniki
Jeśli szukasz pomysłu na to, w jaki sposób podać w jednym czasie gorące naleśniki dla całej rodziny, już śpieszę z praktyczną wskazówką. Wystarczy złożyć lub zawinąć naleśniki z farszem, na przykład grzybowym lub szpinakowym z kurczakiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć beszamelem i wstawić do piekarnika. Sos beszamelowy przygotujesz, mieszając w rondelku na wolnym ogniu mleko z mąką i masłem. Po wierzchu posyp startą mozzarellą lub parmezanem. Naleśniki zapiekaj przez 10–15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepis na naleśniki ziemniaczane
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i jednorodną masę – możesz wcześniej zblendować ziemniaki, jeśli purée nie jest idealne. Po usmażeniu podawaj z ulubionym sosem lub zawinięte z warzywami bądź farszem grzybowym. Najlepiej smakują prosto z patelni.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do rozgniecionych na gładkie purée ziemniaków dodaj jajka, mleko, mąkę, roztopione masło i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem, na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.
- Wylewaj porcje ciasta na patelnię, formując naleśniki nieco grubsze niż klasyczne.
- Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.