Lepiej wyrzuć lub odnieś do sklepu. GIS wydał pilny komunikat

Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, bakterie Salmonella zostały wykryte w partii sezamu łuskanego i suszonych ziół. GIS apeluje, aby nie jeść produktów objętych komunikatem.

GIS wydał ostrzeżenie (zdj. poglądowe)GIS wydał ostrzeżenie (zdj. poglądowe)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ostrzeżenie wydano 8 listopada br. Inspektorat alarmuje, że spożywanie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Ostrzeżenie GIS: bakterie Salmonella w majeranku i sezamie

GIS wskazał w komunikacie, których partii dotyczy ostrzeżenie. Bakterie Salmonella Infantis wykryto w 1 z 5 próbek suszonego majeranku - tak wynika z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Producent wskazanego w komunikacie produktu zapewnia, że zidentyfikował wszystkich odbiorców tej partii majeranku i zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrot produktu. Partia przyprawy zostanie zutylizowana.

  • Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
  • Data minimalnej trwałości: 07.2026
  • Numer partii: L1400164
  • Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Partia majeranku suszonego objęta ostrzeżeniem GIS
Partia majeranku suszonego objęta ostrzeżeniem GIS © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Kolejnym produktem objętym ostrzeżeniem jest sezam łuskany. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w 1 próbce na 5 objętych kontrolą urzędową inny szczep Salmonelli, dokładniej Salmonella spp. Producent bezzwłocznie wycofał wskazaną partię produktu ze sprzedaży, o czym poinformował swoich odbiorców.

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany
  • Data minimalnej trwałości: 01 2025
  • Numer partii: 23003716
  • Kod kreskowy: 5905617002230
  • Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
  • Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Partia sezami ubjęta ostrzeżeniem GIS
Partia sezami ubjęta ostrzeżeniem GIS © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Zatrucie Salmonellą. Objawy

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem. Inspektorat wskazuje też, jakie objawy są charakterystyczne dla salmonelozy, czyli choroby powodowanej przez pałeczki Salmonella:

"Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty" - tłumaczy GIS. "Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz" - dodaje Inspektorat.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej