Lepiej wyrzuć lub odnieś do sklepu. GIS wydał pilny komunikat

Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, bakterie Salmonella zostały wykryte w partii sezamu łuskanego i suszonych ziół. GIS apeluje, aby nie jeść produktów objętych komunikatem.

GIS wydał ostrzeżenie (zdj. poglądowe)GIS wydał ostrzeżenie (zdj. poglądowe)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ostrzeżenie wydano 8 listopada br. Inspektorat alarmuje, że spożywanie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Ostrzeżenie GIS: bakterie Salmonella w majeranku i sezamie

GIS wskazał w komunikacie, których partii dotyczy ostrzeżenie. Bakterie Salmonella Infantis wykryto w 1 z 5 próbek suszonego majeranku - tak wynika z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Producent wskazanego w komunikacie produktu zapewnia, że zidentyfikował wszystkich odbiorców tej partii majeranku i zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrot produktu. Partia przyprawy zostanie zutylizowana.

  • Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
  • Data minimalnej trwałości: 07.2026
  • Numer partii: L1400164
  • Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Partia majeranku suszonego objęta ostrzeżeniem GIS
Partia majeranku suszonego objęta ostrzeżeniem GIS © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Kolejnym produktem objętym ostrzeżeniem jest sezam łuskany. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w 1 próbce na 5 objętych kontrolą urzędową inny szczep Salmonelli, dokładniej Salmonella spp. Producent bezzwłocznie wycofał wskazaną partię produktu ze sprzedaży, o czym poinformował swoich odbiorców.

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany
  • Data minimalnej trwałości: 01 2025
  • Numer partii: 23003716
  • Kod kreskowy: 5905617002230
  • Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
  • Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Partia sezami ubjęta ostrzeżeniem GIS
Partia sezami ubjęta ostrzeżeniem GIS © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Zatrucie Salmonellą. Objawy

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem. Inspektorat wskazuje też, jakie objawy są charakterystyczne dla salmonelozy, czyli choroby powodowanej przez pałeczki Salmonella:

"Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty" - tłumaczy GIS. "Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz" - dodaje Inspektorat.

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża