NewsyLepiej wyrzuć lub odnieś do sklepu. GIS wydał pilny komunikat

Lepiej wyrzuć lub odnieś do sklepu. GIS wydał pilny komunikat

Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, bakterie Salmonella zostały wykryte w partii sezamu łuskanego i suszonych ziół. GIS apeluje, aby nie jeść produktów objętych komunikatem.

GIS wydał ostrzeżenie (zdj. poglądowe)
GIS wydał ostrzeżenie (zdj. poglądowe)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.11.2023 07:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ostrzeżenie wydano 8 listopada br. Inspektorat alarmuje, że spożywanie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostrzeżenie GIS: bakterie Salmonella w majeranku i sezamie

GIS wskazał w komunikacie, których partii dotyczy ostrzeżenie. Bakterie Salmonella Infantis wykryto w 1 z 5 próbek suszonego majeranku - tak wynika z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Producent wskazanego w komunikacie produktu zapewnia, że zidentyfikował wszystkich odbiorców tej partii majeranku i zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrot produktu. Partia przyprawy zostanie zutylizowana.

  • Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
  • Data minimalnej trwałości: 07.2026
  • Numer partii: L1400164
  • Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Partia majeranku suszonego objęta ostrzeżeniem GIS
Partia majeranku suszonego objęta ostrzeżeniem GIS© gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Kolejnym produktem objętym ostrzeżeniem jest sezam łuskany. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w 1 próbce na 5 objętych kontrolą urzędową inny szczep Salmonelli, dokładniej Salmonella spp. Producent bezzwłocznie wycofał wskazaną partię produktu ze sprzedaży, o czym poinformował swoich odbiorców.

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany
  • Data minimalnej trwałości: 01 2025
  • Numer partii: 23003716
  • Kod kreskowy: 5905617002230
  • Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
  • Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Partia sezami ubjęta ostrzeżeniem GIS
Partia sezami ubjęta ostrzeżeniem GIS© gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Zatrucie Salmonellą. Objawy

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem. Inspektorat wskazuje też, jakie objawy są charakterystyczne dla salmonelozy, czyli choroby powodowanej przez pałeczki Salmonella:

"Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty" - tłumaczy GIS. "Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz" - dodaje Inspektorat.