Widziałeś w lesie takiego grzyba? Lepiej nie zrywaj, bo możesz słono zapłacić

Grzybobranie to popularny sposób na spędzenie wolnego czasu wśród natury. Niestety, nieznajomość prawa może skończyć się mandatem. Sprawdź, jakie grzyby są chronione i jakie kary grożą za ich zbieranie.

Widziałeś w lesie takiego grzyba? Lepiej nie zrywaj, bo możesz słono zapłacićWidziałeś w lesie takiego grzyba? Lepiej nie zrywaj, bo możesz słono zapłacić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Machacekcz
Marcin Michałowski

Spacer po lesie w poszukiwaniu grzybów to dla wielu z nas przyjemna i relaksująca aktywność. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że nieświadome naruszenie przepisów może grozić surowym mandatem. Czy wiesz, że pewne gatunki grzybów są pod ścisłą ochroną? Zanim zrywasz kolejnego borowika, przeczytaj ten artykuł, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Masłoborowik królewski: Zagrożony skarb polskich lasów

Jednym z najcenniejszych grzybów w Polsce jest masłoborowik królewski. Jest to duży grzyb o charakterystycznym, aksamitnym kapeluszu w kolorze czerwonobrązowym i grubym, żółtym trzonie. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i jest ceniony przez grzybiarzy.

Masłoborowik królewski jest pod ścisłą ochroną. Oznacza to, że nie wolno go zbierać, nawet w niewielkich ilościach. Za zbieranie masłoborowik królewski grozi mandat w wysokości od 500 do nawet 5000 zł.

Inne sytuacje, w których możemy dostać mandat

Grzyby to nie jedyne, co może nas wprowadzić w konflikt z prawem podczas wypadu do lasu. Oprócz ryzyka związanego z nielegalnym zbieraniem chronionych gatunków możemy narazić się na mandat także w innych sytuacjach. Wjazd samochodem do lasu lub parkowanie w nieodpowiednich miejscach to zachowania, za które grożą kary finansowe. Dodatkowo zbieranie grzybów na terenach oznaczonych zakazem wstępu, takich jak obszary wojskowe czy ostojach zwierzyny, również jest nielegalne.

Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji, warto zaznajomić się z obowiązującymi przepisami dotyczącymi grzybobrania oraz korzystania z lasów. Ochrona przyrody i przestrzeganie przepisów są kluczowe dla zachowania naszych pięknych lasów i różnorodności gatunków grzybów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej