Podaję do obiadu zamiast ziemniaków. Koleżanki pytają z zazdrością, jak schudłam

Komosa ryżowa (quinoa) ze względu na to, że zawiera skrobię, kwalifikowana jest jako pseudozboże. Te małe i jednocześnie potężne nasiona zyskują coraz większą popularność. Nie tylko ze względu na przyjemny, lekko orzechowy smak i kulinarną wszechstronność. Quinoa jest wybitnie bogatym źródłem białka i błonnika, a według badań regularne jej spożywanie pozytywnie wpływa na redukcje masy ciała.

Zamiast ryżu, ziemniaku czy kaszy do obiadu podaje komosę ryżowąZamiast ryżu, ziemniaku czy kaszy do obiadu podaje komosę ryżową
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Mimo że nie mam nic do ziemniaków, to postanowiłam nieco urozmaicić dietę i coraz częściej serwuję do obiadu komosę ryżową. Ma przyjemną, sypką konsystencję i wyczuwalne orzechowe nuty. Doskonale odnajduje się również w śniadaniu na słodko zamiast płatków owsianych. Według badań wystarczy już 50 gramów dziennie, by poprawić stan zdrowia. Warto przekonać się do tych małych ziarenek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Co zamiast ziemniaków do obiadu? Komosa ryżowa to prawdziwa bomba białkowa i witaminowa

Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla organizmu. Co więcej, w tej kategorii wygrywa na tle większość zbóż i roślin strączkowych - jedna filiżanka ugotowanej komosy ryżowej dostarcza aż 8 gramów białka.

Quinoa to również bogate źródło witamin i minerałów, tj. żelaza, magnezu, cynku, miedzi, fosforu, potasu, wapnia oraz witamin B1, B2, B3, B6, E i K. Składniki te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego, hormonalnego i krwionośnego. Komosa ryżowa pomaga zapobiegać niedokrwistości, osteoporozie, cukrzycy i chorobom serca.

Komosa ryżowa powinna znaleźć się w każdej zrównoważonej diecie
Komosa ryżowa powinna znaleźć się w każdej zrównoważonej diecie © Pixabay

Komosa ryżowa - na odchudzanie i nie tylko

Komosa ryżowa jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Błonnik także daje uczucie sytości i pomaga kontrolować apetyt. Warto wiedzieć, że quinoa ma więcej błonnika niż większość zbóż - jedna filiżanka ugotowanej komosy to ok. 5 gramów błonnika.

Ponadto, jak wynika z badań opublikowanych na łamach "Current Developments in Nutrition", spożywanie 50 g komosy ryżowej dziennie obniża stężenie trójglicerydów w surowicy u osób z nadwagą i otyłością oraz zmniejsza częstość występowania MetS (zespołu metabolicznego). Natomiast w "Microbiology Spectrum" możemy przeczytać, że komosa ryżowa zmniejsza otyłość wywołaną dietą wysokotłuszczową (badanie przeprowadzono na myszach). Według badań quinoa wykazuje korzystny wpływ na mechanizmy interakcji mikrobiota-jelito-mózg-wątroba.

Komosa ryżowa ma również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawiera związki roślinne zwane flawonoidami, takie jak kwercetyna i kaempferol, które neutralizują wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem. Komosa ryżowa może zapobiegać lub hamować rozwój niektórych rodzajów raka, takich jak rak piersi, jelita grubego i prostaty.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie