Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Zimą często robisz czerwony barszcz? Jeśli tak, mam genialny pomysł na wspaniały dodatek do smacznej zupy. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Paszteciki w formie gwiazdki? Czemu nie!Paszteciki w formie gwiazdek? Czemu nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w zimowym menu nie może zabraknąć smacznych rozgrzewających zup. A skoro o nich już mowa, to czerwony barszczyk spisze się w tej roli idealnie. 

I tak się składa, że wiem, co doskonale może pasować do smacznej zupy. Pewnie w pierwszej chwili pomyślałeś o uszkach? Ale to przecież nie jedyny dodatek, który może stanowić idealnie uzupełnienie czerwonego barszczu. W tej roli świetnie spiszą się również mini paszteciki z kiszoną kapustąsuszonymi grzybami. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Tak uroczego dodatku do smacznego barszczyku jeszcze nie widziałeś. Do tego zgromadzone w środku smaki to prawdziwy sztos!

Składniki: 

  • 40 g kiszonej kapusty,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • 2 szkl. wody (z podziałem na pół),
  • 1 cebula,
  • 20 g oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kiszonej kapusty. W tym celu przekładam kapustę do garnka, po czym wlewam do środka wodę. Do garnka dodaję również przyprawy: kminek, pieprz oraz sól. 

Najpierw zajmuję się przygotowaniem kapusty
Najpierw zajmuję się przygotowaniem kapusty © Licencjodawca | Pyszności

Powstałą mieszankę dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, po czym gotuję ok. 30 minut na małym palniku. 

Krok 2. W międzyczasie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę obraną i podzieloną na małe kawałki cebulę. Po chwili dodaję namoczone i pokrojone drobno suszone grzyby oraz wodę

Następnie przygotowuję suszone grzyby
Następnie przygotowuję suszone grzyby © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mieszankę z patelni dodaję następnie do garnka z kapustą. Składniki dokładnie łączę, po czym gotuję całość przez kilka minut. Po ugotowaniu zdejmuję mieszankę z palnika i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. 

Farsz jest już gotowy
Farsz jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym rozkładam arkusz ciasta francuskiego. Następnie wycinam z ciasta mini gwiazdeczki przy pomocy małych foremek do wycinania ciasteczek. 

Z ciasta francuskiego wykrawam mini gwiazdeczki
Z ciasta francuskiego wykrawam mini gwiazdeczki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Mieszankę z garnka rozprowadzam na gwiazdkach z ciasta francuskiego, po czym przekładam je kolejnym kawałkiem ciasta

Następnie składam mini paszteciki
Następnie składam mini paszteciki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak złożone przekąski smaruję dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Do tego zadania z pewnością przyda się pędzelek kuchenny, który pomoże ci rozprowadzić jajko na mini gwiazdeczkach w mgnieniu oka.

Na mini przekąskach rozprowadzam roztrzepane jajko
Na mini przekąskach rozprowadzam roztrzepane jajko © Licencjodawca | Pyszności

Przekąski w takim wydaniu wkładam na koniec do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut.

Krok 7. Upieczone przekąski serwuję z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟