Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Zimą często robisz czerwony barszcz? Jeśli tak, mam genialny pomysł na wspaniały dodatek do smacznej zupy. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Paszteciki w formie gwiazdki? Czemu nie!Paszteciki w formie gwiazdek? Czemu nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w zimowym menu nie może zabraknąć smacznych rozgrzewających zup. A skoro o nich już mowa, to czerwony barszczyk spisze się w tej roli idealnie. 

I tak się składa, że wiem, co doskonale może pasować do smacznej zupy. Pewnie w pierwszej chwili pomyślałeś o uszkach? Ale to przecież nie jedyny dodatek, który może stanowić idealnie uzupełnienie czerwonego barszczu. W tej roli świetnie spiszą się również mini paszteciki z kiszoną kapustąsuszonymi grzybami. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Tak uroczego dodatku do smacznego barszczyku jeszcze nie widziałeś. Do tego zgromadzone w środku smaki to prawdziwy sztos!

Składniki: 

  • 40 g kiszonej kapusty,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • 2 szkl. wody (z podziałem na pół),
  • 1 cebula,
  • 20 g oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kiszonej kapusty. W tym celu przekładam kapustę do garnka, po czym wlewam do środka wodę. Do garnka dodaję również przyprawy: kminek, pieprz oraz sól. 

Najpierw zajmuję się przygotowaniem kapusty
Najpierw zajmuję się przygotowaniem kapusty © Licencjodawca | Pyszności

Powstałą mieszankę dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, po czym gotuję ok. 30 minut na małym palniku. 

Krok 2. W międzyczasie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę obraną i podzieloną na małe kawałki cebulę. Po chwili dodaję namoczone i pokrojone drobno suszone grzyby oraz wodę

Następnie przygotowuję suszone grzyby
Następnie przygotowuję suszone grzyby © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mieszankę z patelni dodaję następnie do garnka z kapustą. Składniki dokładnie łączę, po czym gotuję całość przez kilka minut. Po ugotowaniu zdejmuję mieszankę z palnika i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. 

Farsz jest już gotowy
Farsz jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym rozkładam arkusz ciasta francuskiego. Następnie wycinam z ciasta mini gwiazdeczki przy pomocy małych foremek do wycinania ciasteczek. 

Z ciasta francuskiego wykrawam mini gwiazdeczki
Z ciasta francuskiego wykrawam mini gwiazdeczki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Mieszankę z garnka rozprowadzam na gwiazdkach z ciasta francuskiego, po czym przekładam je kolejnym kawałkiem ciasta

Następnie składam mini paszteciki
Następnie składam mini paszteciki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak złożone przekąski smaruję dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Do tego zadania z pewnością przyda się pędzelek kuchenny, który pomoże ci rozprowadzić jajko na mini gwiazdeczkach w mgnieniu oka.

Na mini przekąskach rozprowadzam roztrzepane jajko
Na mini przekąskach rozprowadzam roztrzepane jajko © Licencjodawca | Pyszności

Przekąski w takim wydaniu wkładam na koniec do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut.

Krok 7. Upieczone przekąski serwuję z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak