Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Zimą często robisz czerwony barszcz? Jeśli tak, mam genialny pomysł na wspaniały dodatek do smacznej zupy. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Paszteciki w formie gwiazdki? Czemu nie!Paszteciki w formie gwiazdek? Czemu nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w zimowym menu nie może zabraknąć smacznych rozgrzewających zup. A skoro o nich już mowa, to czerwony barszczyk spisze się w tej roli idealnie. 

I tak się składa, że wiem, co doskonale może pasować do smacznej zupy. Pewnie w pierwszej chwili pomyślałeś o uszkach? Ale to przecież nie jedyny dodatek, który może stanowić idealnie uzupełnienie czerwonego barszczu. W tej roli świetnie spiszą się również mini paszteciki z kiszoną kapustąsuszonymi grzybami. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Tak uroczego dodatku do smacznego barszczyku jeszcze nie widziałeś. Do tego zgromadzone w środku smaki to prawdziwy sztos!

Składniki: 

  • 40 g kiszonej kapusty,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • 2 szkl. wody (z podziałem na pół),
  • 1 cebula,
  • 20 g oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kiszonej kapusty. W tym celu przekładam kapustę do garnka, po czym wlewam do środka wodę. Do garnka dodaję również przyprawy: kminek, pieprz oraz sól. 

Najpierw zajmuję się przygotowaniem kapusty
Najpierw zajmuję się przygotowaniem kapusty © Licencjodawca | Pyszności

Powstałą mieszankę dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, po czym gotuję ok. 30 minut na małym palniku. 

Krok 2. W międzyczasie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę obraną i podzieloną na małe kawałki cebulę. Po chwili dodaję namoczone i pokrojone drobno suszone grzyby oraz wodę

Następnie przygotowuję suszone grzyby
Następnie przygotowuję suszone grzyby © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mieszankę z patelni dodaję następnie do garnka z kapustą. Składniki dokładnie łączę, po czym gotuję całość przez kilka minut. Po ugotowaniu zdejmuję mieszankę z palnika i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. 

Farsz jest już gotowy
Farsz jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym rozkładam arkusz ciasta francuskiego. Następnie wycinam z ciasta mini gwiazdeczki przy pomocy małych foremek do wycinania ciasteczek. 

Z ciasta francuskiego wykrawam mini gwiazdeczki
Z ciasta francuskiego wykrawam mini gwiazdeczki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Mieszankę z garnka rozprowadzam na gwiazdkach z ciasta francuskiego, po czym przekładam je kolejnym kawałkiem ciasta

Następnie składam mini paszteciki
Następnie składam mini paszteciki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak złożone przekąski smaruję dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Do tego zadania z pewnością przyda się pędzelek kuchenny, który pomoże ci rozprowadzić jajko na mini gwiazdeczkach w mgnieniu oka.

Na mini przekąskach rozprowadzam roztrzepane jajko
Na mini przekąskach rozprowadzam roztrzepane jajko © Licencjodawca | Pyszności

Przekąski w takim wydaniu wkładam na koniec do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut.

Krok 7. Upieczone przekąski serwuję z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami