Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu
Zimą często robisz czerwony barszcz? Jeśli tak, mam genialny pomysł na wspaniały dodatek do smacznej zupy. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
24.12.2023 12:10
Na pewno zgodzisz się ze mną, że w zimowym menu nie może zabraknąć smacznych i rozgrzewających zup. A skoro o nich już mowa, to czerwony barszczyk spisze się w tej roli idealnie.
I tak się składa, że wiem, co doskonale może pasować do smacznej zupy. Pewnie w pierwszej chwili pomyślałeś o uszkach? Ale to przecież nie jedyny dodatek, który może stanowić idealnie uzupełnienie czerwonego barszczu. W tej roli świetnie spiszą się również mini paszteciki z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak uroczego dodatku do smacznego barszczyku jeszcze nie widziałeś. Do tego zgromadzone w środku smaki to prawdziwy sztos!
Składniki:
- 40 g kiszonej kapusty,
- 300 g suszonych grzybów,
- 2 szkl. wody (z podziałem na pół),
- 1 cebula,
- 20 g oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 arkusz ciasta francuskiego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kiszonej kapusty. W tym celu przekładam kapustę do garnka, po czym wlewam do środka wodę. Do garnka dodaję również przyprawy: kminek, pieprz oraz sól.
Powstałą mieszankę dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, po czym gotuję ok. 30 minut na małym palniku.
Krok 2. W międzyczasie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę obraną i podzieloną na małe kawałki cebulę. Po chwili dodaję namoczone i pokrojone drobno suszone grzyby oraz wodę.
Krok 3. Mieszankę z patelni dodaję następnie do garnka z kapustą. Składniki dokładnie łączę, po czym gotuję całość przez kilka minut. Po ugotowaniu zdejmuję mieszankę z palnika i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Krok 4. Na blacie kuchennym rozkładam arkusz ciasta francuskiego. Następnie wycinam z ciasta mini gwiazdeczki przy pomocy małych foremek do wycinania ciasteczek.
Krok 5. Mieszankę z garnka rozprowadzam na gwiazdkach z ciasta francuskiego, po czym przekładam je kolejnym kawałkiem ciasta.
Krok 6. Tak złożone przekąski smaruję dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Do tego zadania z pewnością przyda się pędzelek kuchenny, który pomoże ci rozprowadzić jajko na mini gwiazdeczkach w mgnieniu oka.
Przekąski w takim wydaniu wkładam na koniec do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut.
Krok 7. Upieczone przekąski serwuję z czerwonym barszczykiem. Smacznego!