Już nie lepię pierogów na Boże Narodzenie. Jest znacznie szybszy sposób

Pierogi ruskie to danie, które zna i ceni każdy Polak. Jednak obecnie, coraz częściej zastępujemy je mniej pracochłonnym odpowiednikiem — ruskimi kluskami. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a składniki są takie same jak w przypadku pierogów. Co więcej, nie musisz nawet wyciągać wałka do ciasta. Spróbuj i przekonaj się sam. Tylko nie zapomnij o przygotowaniu odpowiedniej okrasy! Ten przepis będzie jak znalazł na święta Bożego Narodzenia.

Ruskie kluskiRuskie kluski zamiast pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pierogi ruskie to tradycyjne danie, które wymaga stworzenia specyficznego farszu ziemniaczano-twarogowego. Następnie trzeba je ugotować i podać z odpowiednią okrasą, taką jak śmietana, masło czy gęsty jogurt. Wielu ludzi ceni pierogi ruskie za ich delikatność, gładkie ciasto i doskonały smak. Jednak musimy przyznać, że proces przygotowania pierogów, który obejmuje wałkowanie ciasta, wycinanie krążków i całą zabawę z farszem, wymaga kilku chwil skupienia. Z kolei przygotowanie ruskich klusek jest znacznie mniej pracochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Mimo że farsz do ruskich klusek wymaga tych samych składników co do pierogów, proces jego wytwarzania jest zupełnie inny. Wkrótce dowiesz się wszystkiego na ten temat, ale pamiętaj o jednym: ruskie kluski smakują najlepiej w towarzystwie prawidłowo przygotowanych skwarków. Poznaj niezwykle prosty przepis i zachwyć swoją rodzinę.

Ruskie kluski - przepis

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • cebula,
  • słonina lub boczek na okrasę,
  • sól, pieprz.
Ruskie kluski
Ruskie kluski © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki myję, obieram i wstawiam do garnka. Zalewam je zimną wodą, dosalam i gotuję do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki i twaróg mielę za pomocą praski do ziemniaków. Jeśli jej nie posiadasz, użyj po prostu tłuczka do purée.
  3. Do zmielonych składników dodaję mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i pieprz. Wbijam również jajko. Wszystko dokładnie mieszam, aby powstało ciasto.
  4. Teraz przyszedł czas na formowanie klusek. Z masy formuje kulki wielkości orzechów włoskich.
  5. Ruskie kluski gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekam jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie kluski są gotowe.
  6. Podaję je z wytopionym boczkiem lub słoniną i cebulą.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser