Już nie lepię pierogów na Boże Narodzenie. Jest znacznie szybszy sposób

Pierogi ruskie to danie, które zna i ceni każdy Polak. Jednak obecnie, coraz częściej zastępujemy je mniej pracochłonnym odpowiednikiem — ruskimi kluskami. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a składniki są takie same jak w przypadku pierogów. Co więcej, nie musisz nawet wyciągać wałka do ciasta. Spróbuj i przekonaj się sam. Tylko nie zapomnij o przygotowaniu odpowiedniej okrasy! Ten przepis będzie jak znalazł na święta Bożego Narodzenia.

Ruskie kluskiRuskie kluski zamiast pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pierogi ruskie to tradycyjne danie, które wymaga stworzenia specyficznego farszu ziemniaczano-twarogowego. Następnie trzeba je ugotować i podać z odpowiednią okrasą, taką jak śmietana, masło czy gęsty jogurt. Wielu ludzi ceni pierogi ruskie za ich delikatność, gładkie ciasto i doskonały smak. Jednak musimy przyznać, że proces przygotowania pierogów, który obejmuje wałkowanie ciasta, wycinanie krążków i całą zabawę z farszem, wymaga kilku chwil skupienia. Z kolei przygotowanie ruskich klusek jest znacznie mniej pracochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Mimo że farsz do ruskich klusek wymaga tych samych składników co do pierogów, proces jego wytwarzania jest zupełnie inny. Wkrótce dowiesz się wszystkiego na ten temat, ale pamiętaj o jednym: ruskie kluski smakują najlepiej w towarzystwie prawidłowo przygotowanych skwarków. Poznaj niezwykle prosty przepis i zachwyć swoją rodzinę.

Ruskie kluski - przepis

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • cebula,
  • słonina lub boczek na okrasę,
  • sól, pieprz.
Ruskie kluski
Ruskie kluski © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki myję, obieram i wstawiam do garnka. Zalewam je zimną wodą, dosalam i gotuję do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki i twaróg mielę za pomocą praski do ziemniaków. Jeśli jej nie posiadasz, użyj po prostu tłuczka do purée.
  3. Do zmielonych składników dodaję mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i pieprz. Wbijam również jajko. Wszystko dokładnie mieszam, aby powstało ciasto.
  4. Teraz przyszedł czas na formowanie klusek. Z masy formuje kulki wielkości orzechów włoskich.
  5. Ruskie kluski gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekam jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie kluski są gotowe.
  6. Podaję je z wytopionym boczkiem lub słoniną i cebulą.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione