Już nie lepię pierogów na Boże Narodzenie. Jest znacznie szybszy sposób

Pierogi ruskie to danie, które zna i ceni każdy Polak. Jednak obecnie, coraz częściej zastępujemy je mniej pracochłonnym odpowiednikiem — ruskimi kluskami. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a składniki są takie same jak w przypadku pierogów. Co więcej, nie musisz nawet wyciągać wałka do ciasta. Spróbuj i przekonaj się sam. Tylko nie zapomnij o przygotowaniu odpowiedniej okrasy! Ten przepis będzie jak znalazł na święta Bożego Narodzenia.

Ruskie kluskiRuskie kluski zamiast pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pierogi ruskie to tradycyjne danie, które wymaga stworzenia specyficznego farszu ziemniaczano-twarogowego. Następnie trzeba je ugotować i podać z odpowiednią okrasą, taką jak śmietana, masło czy gęsty jogurt. Wielu ludzi ceni pierogi ruskie za ich delikatność, gładkie ciasto i doskonały smak. Jednak musimy przyznać, że proces przygotowania pierogów, który obejmuje wałkowanie ciasta, wycinanie krążków i całą zabawę z farszem, wymaga kilku chwil skupienia. Z kolei przygotowanie ruskich klusek jest znacznie mniej pracochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Mimo że farsz do ruskich klusek wymaga tych samych składników co do pierogów, proces jego wytwarzania jest zupełnie inny. Wkrótce dowiesz się wszystkiego na ten temat, ale pamiętaj o jednym: ruskie kluski smakują najlepiej w towarzystwie prawidłowo przygotowanych skwarków. Poznaj niezwykle prosty przepis i zachwyć swoją rodzinę.

Ruskie kluski - przepis

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • cebula,
  • słonina lub boczek na okrasę,
  • sól, pieprz.
Ruskie kluski
Ruskie kluski © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki myję, obieram i wstawiam do garnka. Zalewam je zimną wodą, dosalam i gotuję do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki i twaróg mielę za pomocą praski do ziemniaków. Jeśli jej nie posiadasz, użyj po prostu tłuczka do purée.
  3. Do zmielonych składników dodaję mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i pieprz. Wbijam również jajko. Wszystko dokładnie mieszam, aby powstało ciasto.
  4. Teraz przyszedł czas na formowanie klusek. Z masy formuje kulki wielkości orzechów włoskich.
  5. Ruskie kluski gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekam jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie kluski są gotowe.
  6. Podaję je z wytopionym boczkiem lub słoniną i cebulą.
Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀