Olej, masło czy smalec? Podpowiadamy na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas, na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane, żeby wyszły najlepsze? Czy rodzaj tłuszczu wpływa na smak potrawy, którą uwielbiają wszyscy Polacy?

Obrazek
Paulina

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane - olej rzepakowy

Do przygotowania placków, potrzebnych jest kilka kluczowych składników-ziemniaki, cebula, sól, pieprz, jajka oraz odrobina mąki i odpowiedni tłuszcz do smażenia. Idealne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio chrupiące. Dlatego kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Tak usmażone będą chrupiące i delikatne w środku.

na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane

Smalec do placków ziemniaczanych

Ten rodzaj tłuszczu również może się sprawdzić z uwagi na to, że wytrzymuje wysokie temperatury. Natomiast wielu z nas może nie odpowiadać jego specyficzny aromat. Przed wlaniem ziemniaczanej masy na patelnie, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Jeśli chcesz mieć pewność, wystarczy, że wrzucisz kawałek ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę masy. Smażenie placków wymaga czasu – smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut, nadmierna szybkość jest tu niewskazana.

Masło zupełnie nie nadaje się do placków ziemniaczanych. Ma bardzo niską temperaturę dymienia, szybka zaczyna się palić i zostawia nieprzyjemny posmak na daniu.

na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane

Jakie ziemniaki najlepsze do placków?

Ziemniaki to główna baza tego dania, dlatego ich rodzaj ma duże znaczenia. Jeśli chcesz, aby placki wyszły smaczne, wybierz mączystą odmianę ziemniaków. Placki robi się z tak zwanych starych ziemniaków – młode mają za dużo wody. O jakie odmiany ziemniaków należy zatem pytać podczas zakupów? Do typu C, które są najbardziej mączyste i suche należą między innymi: Ibis, Tajfun, Bryza, Gustaw czy Gracja.

Placki ziemniaczane występują w wielu wariantach. Najpopularniejszą opcją podania są wraz z kwaśną śmietaną. Jednak są również często polewane gulaszem węgierskim, wtedy nazywamy je plackiem po węgiersku. Inni lubią je z jogurtem, łososiem oraz koperkiem. Zdarz się też tak, że podajemy je z cukrem lub solo. Ile osób, tyle propozycji- najważniejsze by nam smakowało.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji