PrzepisDania mięsneNa Dzień Chłopaka robię zapiekankę z afrodyzjakiem. To mój sposób na udaną kolację

Na Dzień Chłopaka robię zapiekankę z afrodyzjakiem. To mój sposób na udaną kolację

Zapiekanka z afrodyzjakiem
Zapiekanka z afrodyzjakiem
Źródło zdjęć: © Canva | Angelika Heine

30.09.2024 18:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Brak pomysłu na kolację z okazji Dnia Chłopaka? Jeśli twój luby to mięsożerca, z pewnością doceni aromat, smak i kremową konsystencję makaronowej zapiekanki z serem i mięsem mielonym. Tajemniczym składnikiem specjału jest znany afrodyzjak.

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować kolację dla ukochanego z okazji Dnia Chłopaka, koniecznie zerknij na przepis poniżej. Jest bardzo prosty, tym samym spodoba się mniej uzdolnionym kulinarnie osobom, za to smak i aromat sprawiają, że nikt nie przejdzie obok tego dania obojętnie. Ponadto zapiekanka ta zawiera składnik, który znany jest jako naturalny afrodyzjak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co ugotować na kolację na Dzień Chłopaka?

Jeśli chcesz zaimponować lubemu z okazji Dnia Chłopaka, przygotuj coś, co trafia w jego gust. Może nie wszystkim, ale wielu męskim podniebieniom potrzeba do szczęścia ciepłego domowego posiłku, często z obowiązkowym mięsnym dodatkiem. Takim prostym rozwiązaniem, ale też cieszącym kubki smakowe, jest mięsno-serowa zapiekanka z afrodyzjakiem.

O jakim afrodyzjaku mowa? To lubczyk - niezastąpiona przyprawa w kuchni będąca jednocześnie remedium na niskie libido, witalność i potencję. Lubczyk sprawia, że dania zyskują głębszy smak, a zawarte w olejku eterycznym lubczyku substancje wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych, a to z kolei działa pobudzająco. I to właśnie z tych powodów warto dodać nieco tej przyprawy do zapiekanki na Dzień Chłopaka.

Makaronowa zapiekanka z afrodyzjakiem
Makaronowa zapiekanka z afrodyzjakiem© Canva | MychkoAlezander

Zapiekanka z afrodyzjakiem na Dzień Chłopaka. Przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki lub reginette,
  • 4 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • płaska łyżka suszonego lubczyku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka curry,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki wody,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone podsmaż na rozgrzanym oleju, dopraw je solą, pieprzem lubczykiem, gałką muszkatołową i papryką w proszku.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa.
  3. Mięso delikatnie podsmaż, tak by pozostało na wpół surowe.
  4. Makaron ugotuj na półmiękko (nie dodawaj do wody oleju). Połowę gotowego makaronu wyłóż na spód tortownicy lub naczynia żaroodpornego (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia).
  5. Następnie przykryj makaron przygotowanym wcześniej mięsem mielonym, na to znów wyłóż kolejną porcję makaronu.
  6. Jajka rozkłóć, a następnie wymieszaj ze startym na grubych oczkach żółtym serem, dwoma łyżkami wody i przyprawą curry. Przygotowaną mieszanką zalej zapiekankę.
  7. Zapiekankę z afrodyzjakiem piecz w 180 st. C przez 15-20 minut. Górę przykryj folią aluminiową, żeby zbytnio się nie spiekła. Możesz ją zdjąć na kilka minut przed końcem pieczenia.
  8. Zapiekankę serwuj oprószoną świeżymi ziołami.

Źródło: fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com