Rozpływa się w ustach i roztapia serca. Kurczak "wyjdź za mnie" to viralowy hit

Kurczak "wyjdź za mnie" to soczysta pierś występująca w towarzystwie aksamitnego i uwodzicielskiego sosu. Obłędnie pachnie, niebiańsko smakuje i podbija nie tylko podniebienia. Mówi się, że danie to podane ukochanemu ma sprawić, że ten uklęknie zachwycony na jedno kolano i przełknąwszy kęs, zaproponuje małżeństwo. Nie możemy ręczyć, że tak się stanie, ale gwarantujemy, że to naprawdę genialny sposób na kurczaka.

ObrazekKurczak "wyjdź za mnie" to viralowy hit - Pyszności; Fot. Adobe Stock

"Chicken merry me" - tak brzmi angielskojęzyczna nazwa przepisu na pierś z kurczaka, który wirusowo podbił media społecznościowe. Skąd tak wdzięczne nazewnictwo dla - bądź co bądź - mało wyszukanej potrawy? Geniusz kurczaka "wyjdź za mnie" tkwi w prostocie. To soczyste, wyraziste, kremowe i pełne smaku danie podane ukochanej osobie ma skutkować tylko jednym - propozycją małżeństwa.

"Chicken merry me" podbija internet

Legenda głosi, że kilku redaktorów magazynów kulinarnych testowało kurczaka w aksamitnym sosie, gdy jeden z nich powiedział, że dosłownie ożeniłby się z tym daniem, gdyby tylko mógł… Nie wiemy, ile w tym prawdy. Wiemy jednak, że kurczak "wyjdź za mnie" podbija nie tylko podniebienia. Wystarczy połączyć kilka łatwo dostępnych składników i voilà!

Na Facebooku, Instagramie czy TikToku znajdziemy mnóstwo nagrań okraszonych podpisem "chicken merry me". Ten przepis to viralowy hit, a szał ten trwa od dobrych kilku lat. Wariacji na temat tego dania znajdziemy mnóstwo, natomiast najbardziej klasyczna wersja zawiera pierś z kurczaka, czosnek, suszone pomidory, bulion i kwaśną śmietanę. Tak niewiele potrzeba, by roztopić czyjeś serce.

Obrazek
Kurczak "wyjdź za mnie" to uwodzicielskie, pyszne danie - Pyszności; Fot. Pixabay

Kurczak "wyjdź za mnie". Przepis na nieziemsko kremową pierś z kurczaka

Składniki: 

               
  • 3 duże piersi z kurczaka,
  • 50 gramów mąki pszennej,
  • 30 ml oliwy,
  • 30 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 240 ml bulionu z kurczaka,
  • 240 ml gęstej śmietany,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie),
  • 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów,
  • oregano, tymianek,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: 

           
  1. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie kotlety.
  2. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Kiedy tłuszcz będzie gotowy do smażenia, połóż na patelni piersi z kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  4. Podsmażone piersi przełóż na talerz i odstaw.
  5. Na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek. Kiedy delikatnie zarumieni się, dodaj bulion z kurczaka i zdeglasuj patelnię, zeskrobując drewnianą łyżką wszelkie kawałki, które przywarły do ​​dna patelni.
  6. Zmniejsz moc palnika. Następnie dodaj śmietanę oraz starty parmezan i gotuj sos przez kilka minut.
  7. Następnie dopraw sos płatkami chili, tymiankiem i oregano, solą oraz pieprzem. Dodaj też suszone pomidory.
  8. Na końcu włóż kurczaka do sosu i gotuj całość, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy.
  9. Udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawaj na ciepło z makaronem lub ryżem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości