Polenta - przysmak kuchni włoskiej. Co to jest i jak ją przygotować?

Tradycyjne dania kuchni włoskiej odznaczają się prostotą przygotowania i bogactwem smaków. Niektóre potrawy mają niezwykle bogatą historię. Czy wiesz, że polenta to danie, które uchroniło przez głodem wiele pokoleń Włochów? Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje, możesz ją przygotować w swoim domu.

ObrazekPolenta - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

W większości przypadków, dania kuchni włoskiej charakteryzują się prostotą przygotowania na bazie tanich i łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Taka też jest polenta, czyli przysmak kuchni włoskiej, który uchronił wiele pokoleń Włochów przed głodem. Jeśli lubisz proste w przygotowaniu dania, to ta propozycja powinna przypaść ci do gustu. To świetna alternatywa dla chleba oraz dodatek do dań warzywnych i mięsnych.

Polenta — co to takiego?

Aby móc lepiej poznać sekret tego przysmaku kuchni włoskiej, dobrze jest rozpocząć od wyjaśnienia, czym jest polenta i jak się ją przygotowuje. To nic innego, jak mamałyga z kaszy kukurydzianej. Mimo że dzisiaj polenta kojarzy się głównie z kukurydzą, na Półwyspie Apenińskim była spożywana dużo wcześniej, jeszcze przed przywozem tego zboża do Europy. Rzymscy legioniści opierali swoje pożywienie na mamałydze, którą przyrządzano z gotowanej mąki jęczmiennej, gryczanej, kasztanowej, a czasem również z bobu, soczewicy lub ciecierzycy.

Obrazek
Gotowa polenta - Pyszności; Foto Canva.com

Tego rodzaju potrawy często pojawiały się również na włoskich stołach w średniowieczu. Prawdziwa rewolucja w sposobie przygotowywania polenty nastąpiła pod koniec XVI wieku, kiedy to poprzez duży port handlowy w Wenecji zaczęto masowo importować kukurydzę do Włoch, którą odkrywcy Ameryki przywieźli do Europy dwieście lat wcześniej. To nowe zboże zdobyło szczególną popularność w północnych Włoszech, gdzie szybko rozwiązało problemy żywnościowe uboższych warstw społecznych.

Czy polenta jest popularna w Polsce?

Polenta, przygotowywana z mąki lub kaszki kukurydzianej, odgrywała fundamentalną rolę w ratowaniu głodującej ludności. Do dzisiaj jest jednym z charakterystycznych dań kuchni północnych Włoch, gdzie istnieje ponad 200 różnych przepisów na to danie. W Polsce polenta nie cieszy się szczególną popularnością, chociaż już na początku XX wieku była chętnie spożywana nad Wisłą. Maria Ochorowicz-Monatowa w słynnej "Uniwersalnej książce kucharskiej" z 1910 roku opisuje polentę jako kaszę kukurydzianą gotowaną na parze z żółtkami i śmietaną. Może być podawana w kawałkach do mięsa lub jako potrawa postna w całości, polana masłem i posypana tartym parmezanem lub bryndzą.

Polenta przepis — jak ją zrobić?

Będzie prosto, smacznie i tak, jak na dania kuchni włoskiej przystało. Polenta to danie, które zachwyci twoje podniebienie. Spróbuj, a już na stałe zagości w twoim menu. Wiedz, że przygotowanie polenty wymaga samozaparcia i cierpliwości. Pamiętaj również o ciągłym mieszaniu, dzięki temu ta włoska potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji.

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki masła
  • 60 g parmezanu
  • łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz.
Obrazek
Przygotowanie polenty - Pyszności; Foto Canva.co,

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę, dodaj sól i opcjonalnie odrobinę sody oczyszczonej, która skróci czas gotowania.
  2. Do gotującej się wody wsyp powoli kaszę kukurydzianą i cały czas mieszając, doprowadź do stanu, aż woda osiągnie temperaturę wrzenia — wówczas zmniejsz ogień i nie przerywaj gotowania.
  3. Gotuj polentę przez około 30 minut — przez ten czas istnieje konieczność jej mieszania i ucierania.
  4. Zdejmij potrawę z ognia, dodaj masło, parmezan i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  5. Przelej masę do formy wysmarowanej masłem i odstaw w chłodne miejsce, by wystygła i można ją było porcjować. Smacznego!

Jak podawać polentę?

Jak i z czym podawać polentę? Zastygłą można pokroić na różne kształty i obsmażyć lub grillować na złoty kolor z obu stron. Może być spożywana jako przekąska, na przykład pod serem pleśniowym lub z dodatkiem boczku (Włosi często używają lardo, cienko pokrojonej słoniny, którą wcześniej solą i przyprawami nacierają, a następnie dojrzewa przez kilka miesięcy). Polenta doskonale pasuje do różnych gulaszy i mięsnych sosów. Można ją podać z grillowanym kurczakiem lub pieczoną kaczką. Doskonale komponuje się również z wołowym stekiem.

Obrazek
Sposób podania polenty - Pyszności; Foto Canva.com

W Italii kukurydzianą masę często spożywa się z ossobuco, czyli pokrojoną na plastry cielęcą giczą, najpierw obsmażoną na maśle, a następnie duszoną w białym winie z przyprawami. Polenta dobrze znosi obróbkę termiczną i może być używana do przygotowania pysznej zapiekanki alla rascard, gdzie plastry polenty są przełożone gulaszem z wołowiny i salami, a na wierzchu ułożone są plasterki sera (oryginalnie jest to ser Fontina, charakteryzujący się delikatnym smakiem i kremową konsystencją). Kukurydziana polenta świetnie sprawdza się również jako dodatek do dań warzywnych, na przykład leczo.

Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯