Kuchnia włoska w zasięgu twojej ręki - porady i wskazówki dotyczące przypraw i ziół włoskich

Zależy ci na tym, by smak słonecznej Italii gościł na twoim talerzu? Sięgnij po aromatyczne zioła włoskie, które są łatwo dostępne i z powodzeniem możesz je wyhodować na swoim balkonie lub na działce. Podkreślą smak wielu popularnych dań i sprawią, że kuchnia włoska stanie się twoją ulubioną, o ile już nią nie jest.

ObrazekZioła włoskie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kuchnia włoska jest uznawana za jedną z najpopularniejszych i najlepszych na świecie. Do tych najpopularniejszych dań należy pizza, spaghetti, carbonara, czy lasagne i wiele innych. Ich smak jest najlepszy, dzięki włoskim przyprawom. Są aromatyczne i niezwykle trudno jest sobie wyobrazić kuchnię włoską bez bazylii, oregano, czy rozmarynu. Coraz częściej, co warto podkreślić, stosuje się je do dań kuchni polskiej. A wszystko to, dzięki ich niepowtarzalnym właściwościom.

Jakie są najpopularniejsze włoskie przyprawy?

Włoska kuchnia słynie z wykorzystania aromatycznych przypraw, które nadają potrawom charakterystyczny smak i zapach.

Zioła i przyprawy - Pyszności; źródło: Adobe
Zioła i przyprawy - Pyszności; źródło: Adobe

Oto kilka z najpopularniejszych włoskich przypraw:

  • oregano - ma intensywny, pikantny smak i dodaje się je do sosów pomidorowych, zup, pieczeni, pizzy i dań z mięsa;
  • bazylia - jest to jedna z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych przypraw w kuchni włoskiej; świeżą bazylię dodaje się do sosów pomidorowych, sałatek Caprese, makaronów i pizzy;
  • rozmaryn - popularne zioła włoskie w kuchni włoskiej, szczególnie w daniach mięsnych, takich jak pieczeń, wołowina i jagnięcina; dodaje potrawom silny, ziołowy aromat;
  • majeranek - jest popularny w północnych regionach Włoch; dodaje potrawom delikatny smak i używa się go w daniach z kurczakiem, rybami, sosach i zupach;
  • tymianek - używa się go w kuchni włoskiej do przyprawiania mięsa, ryb, sosów pomidorowych i zup; ma delikatny, ale wyrazisty smak;
  • szałwia - jest często stosowana w kuchni włoskiej, szczególnie w Toskanii; ma wyrazisty smak i jest często używana do przyprawiania mięsa, takiego jak wieprzowina, indyk, gęś, a także do sosów i risotto.

Zioła włoskie - jakie mają właściwości?

Trzeba podkreślić, że włoskie zioła to nie tylko wyjątkowy smak i aromat dań kuchni włoskiej, ale również wiele wspaniałych właściwości prozdrowotnych. Słyną ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Pomagają w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, a także regulują poziom cukru we krwi i korzystnie wpływają na serce. Szałwia pomaga w łagodzeniu bólu gardła, wspiera zdrowie jamy ustnej i korzystnie wpływa na pamięć. Warto sięgać po przyprawy włoskie, gdy tylko masz taką okazję.

Zioła włoskie - jak zrobić?

Najprościej jest kupić gotowe suszone przyprawy w sklepie, a jeszcze lepiej jest kupić świeżą bazylię, oregano i rozmaryn w doniczkach i trzymać je w kuchni lub u siebie na balkonie. Ich uprawa jest naprawdę prosta. Wystarczy o nie dbać i regularnie podlewać. W sklepach ogrodniczych są gotowe sadzonki ziół włoskich, podobnie jak nasiona, z których można wysiać popularne włoskie zioła.

Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva
Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva

Świeże zioła włoskie mogą być dodawane do potraw w całości lub posiekane. Można je dodać na końcu gotowania, aby zachować ich świeży smak i aromat. Jeśli korzystasz z suszonych włoskich ziół, warto wiedzieć, że mają one bardziej skoncentrowany smak i można je dodać w dowolnym momencie.

Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟