Na puszki nawet nie patrzę. Lepszy paprykarz robię w domu

Okrzyknięto go jednym z symboli Szczecina, doczekał się tam nawet pomnika. Puszki z rybnym przysmakiem znaleźć można niemal w każdym sklepie, ale nie umywają się nawet do tego domowego.

Domowy paprykarz z makreląDomowy paprykarz z makrelą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mało które danie wzbudza w Polakach tyle nostalgii co paprykarz. To kultowe połączenie pomidorów, ryb i ryżu króluje w polskich domach od lat 60. Jest tak naprawdę dziełem pragmatycznego podejście do jedzenia — powstał bowiem z odpadków w fabryce przetwórstwa ryb. Do dziś podbija kubki smakowe, budząc sentyment i wspomnienia. Trafić można na paprykarze różnych marek, czasem kuszące dopiskiem "z łososiem" na opakowaniu. Żaden jednak nie ma szans przy prostej, domowej paście kanapkowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Domowy paprykarz

Gotowe paprykarze ze sklepowych półek często zawierają niepotrzebne konserwanty, a jakość ryb bywa wątpliwa. Domowa wersja to zupełnie inna bajka. Przygotujesz prostą pastę na kanapki z łatwością, a jej skład będzie o niebo lepszy niż gotowiec ze sklepu. Domowa pasta ma naturalnie lepszy skład, pozbawiona jest sztucznych dodatków czy polepszaczy smaku.

Bazą domowego paprykarzu jest ugotowany ryż, wędzona makrela i koncentrat pomidorowy. Do tego dodaje się drobno posiekane warzywa, olej, przyprawy i gotowe.

Składniki:

  • 500 g wędzonej makreli,
  • 3/4 szklanki ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 320 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • 1 łyżka papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 ml bulionu lub wody,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
  2. Cebule pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce.
  3. Z makreli usuń skórkę i pozbądź się wszystkich ości.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę.
  5. Gdy się zeszkli, dodaj marchew i smaż przez chwilę.
  6. Zalej całość bulionem i duś do momentu, aż płyn wyparuje.
  7. Dodaj przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze chwilę
  8. Zdejmij patelnię z palnika, dorzuć ryż, dodaj paprykę słodką oraz ostrą i dobrze wymieszaj.
  9. Dorzuć podzieloną na małe kawałki rybę, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Paprykarz podziel na mniejsze porcje, przekładając go do wyparzonych słoików.
  11. Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką.
  12. Zalej je wodą do 3/4 wysokości. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

Po pasteryzacji ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy będą już zimne, możesz przenieść je do spiżarni lub lodówki. Tak przygotowany paprykarz zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀