Na święta przygotowuję pastę z pieczonego warzywa. To jeden z ulubionych wigilijnych dodatków
W moim domu na świątecznym stole, obok pierogów, krokietów i barszczu, nie może zabraknąć również dodatków. Na początku mogą wydawać się zupełnie zbędne, ale po spróbowaniu stają się tymi, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnej wieczerzy.
Pasta z buraka i białej fasoli szczególnie dobrze komponuje się na kromce pieczywa ze śledziem, jako drobna przekąska, zwłaszcza dla osób, które nie trzymają się sztywno dwunastu wigilijnych potraw i wolą zapełnić stół raczej mniejszymi przystawkami, które dopełnią główne dania. Świetnie sprawdza się także na drugi dzień świąt, jako element śniadania albo jedna z wieczornych przekąsek, gdy nadal spędzamy czas z rodziną, zajadając się świątecznymi pysznościami.
Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek
Pasta z pieczonego buraka i fasoli
Świetnie sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie przepadają za świątecznym pasztetem i szukają czegoś, co równie dobrze sprawdzi się na pieczywie. Głównym składnikiem jest burak, który nie tylko nadaje paście piękny różowy kolor, ale również odpowiada w dużej mierze za smak smarowidła. Burak charakteryzuje się delikatnie słodkim smakiem, ale po upieczeniu zyskuje bardzo dużo — nie od dziś wiadomo, że pieczone warzywa nie tylko pięknie pachną, ale również wydobywają z siebie znacznie więcej smaku, i dokładnie tak jest w tym przypadku. Dzięki drugiemu głównemu składnikowi, czyli białej fasoli z puszki, smarowidło zyskuje kremową strukturę i zwiększa wartość odżywczą pasty o dodatkowe białko, błonnik i minerały.
Przepis na wigilijną pastę z pieczonego buraka i fasoli
Składniki:
- 240 g białej fasoli odsączonej z puszki,
- 1 duży burak,
- 1 szalotka,
- 2 łyżki chrzanu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Szalotkę obierz.
- Buraka dokładnie wyszoruj, owiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do piekarnika razem z szalotką.
- Szalotkę wyjmij z piekarnika po około 20-30 minutach.
- Buraka piecz przez 45-60 minut, aż będzie miękki.
- Po upieczeniu odwiń go z folii, odstaw do przestudzenia, następnie odetnij końcówki i obierz ze skórki.
- Fasolę dokładnie odsącz z zalewy.
- Upieczonego buraka, fasolę, chrzan, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i sos sojowy umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę.
- Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję, możesz dodać odrobinę wody lub więcej oleju.
- Gotową pastę dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.