Najlepszy dodatek do kawy. Zbija wysoki cukier i pomaga schudnąć
Kawa to już nie tylko napój z mlekiem i ewentualnie cukrem. Lista dodatków do niej wciąż się powiększa. Ostatnio zdobywa popularność kawa z dodatkiem pasty sezamowej w stylu greckim. Nic dziwnego, bo jest pyszna i zdrowa.
Jak poprawić smak kawy, ale bez użycia cukru czy mleka? Pomysłów w tej kwestii jest sporo. Jeden z nich pochodzi z Grecji. Kawa z dodatkiem tahini, czyli pasty sezamowej, jest szczególnie w tym kraju lubiana. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale również mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba
Co to za pasta
Pasta tahini, którą można dodawać do kawy, jest bardzo znana w kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystuje się ją do popularnego hummusu, na jej bazie powstaje chałwa. Można kupić gotowy produkt lub przygotować ją samodzielnie. Nie jest to skomplikowane, wystarczy prażone ziarna sezamu zmiksować z oliwą. Przygotowanie kawy z tahini jest jeszcze prostsze. Po prostu dodaje się łyżeczkę tahini do kawy z mlekiem, a potem należy wymieszać napój, by miał konsystencję bez grudek.
Ma mnóstwo błonnika
Taki napój posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jest doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów, a także błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Regularne spożywanie kawy z tahini może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, poprawy pamięci i koncentracji oraz pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Ponadto wykazuje działanie przeciwdziałające starzeniu się organizmu oraz łagodzące stany zapalne.
Jak to robią Greczynki
Pasta sezamowa ma intensywny smak, więc dobierz jej ilość pod swoje preferencje. A jak zaparzyć kawę z jej dodatkiem? Warto wziąć przykład z Greczynek. Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę, wlej wodę i wymieszaj. Zagotuj kawę. Do filiżanki włóż odpowiednią dla siebie ilość tahini i stopniowo wlewaj kawę, ciągle mieszając. Gdy tahini się rozpuści, grecka kawa z tahini jest gotowa. Ma orzechowy posmak. Cukier wcale nie jest potrzebny.