Najlepszy dodatek do kawy. Zbija wysoki cukier i pomaga schudnąć

Kawa to już nie tylko napój z mlekiem i ewentualnie cukrem. Lista dodatków do niej wciąż się powiększa. Ostatnio zdobywa popularność kawa z dodatkiem pasty sezamowej w stylu greckim. Nic dziwnego, bo jest pyszna i zdrowa.

kawaTaka kawa ma dobry wpływ na metabolizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak poprawić smak kawy, ale bez użycia cukru czy mleka? Pomysłów w tej kwestii jest sporo. Jeden z nich pochodzi z Grecji. Kawa z dodatkiem tahini, czyli pasty sezamowej, jest szczególnie w tym kraju lubiana. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale również mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Co to za pasta

Pasta tahini, którą można dodawać do kawy, jest bardzo znana w kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystuje się ją do popularnego hummusu, na jej bazie powstaje chałwa. Można kupić gotowy produkt lub przygotować ją samodzielnie. Nie jest to skomplikowane, wystarczy prażone ziarna sezamu zmiksować z oliwą. Przygotowanie kawy z tahini jest jeszcze prostsze. Po prostu dodaje się łyżeczkę tahini do kawy z mlekiem, a potem należy wymieszać napój, by miał konsystencję bez grudek.

Ma mnóstwo błonnika

Taki napój posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jest doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów, a także błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Regularne spożywanie kawy z tahini może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, poprawy pamięci i koncentracji oraz pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Ponadto wykazuje działanie przeciwdziałające starzeniu się organizmu oraz łagodzące stany zapalne.

Jak to robią Greczynki

Pasta sezamowa ma intensywny smak, więc dobierz jej ilość pod swoje preferencje. A jak zaparzyć kawę z jej dodatkiem? Warto wziąć przykład z Greczynek. Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę, wlej wodę i wymieszaj. Zagotuj kawę. Do filiżanki włóż odpowiednią dla siebie ilość tahini i stopniowo wlewaj kawę, ciągle mieszając. Gdy tahini się rozpuści, grecka kawa z tahini jest gotowa. Ma orzechowy posmak. Cukier wcale nie jest potrzebny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej