Najlepszy przepis na naleśniki, które zawsze się udają. Magda Gessler zdradziła swój sposób

Ile ludzi tyle przepisów na naleśniki. Ogólne receptura wydaje się dość prosta, ale w każdym domu różni się małymi szczegółami. Magda Gessler zdradziła swój przepis na naleśniki, które wyjdą nawet największym kuchennym amatorom!

Obrazek
Ewa

Znana restauratorka i kreatorka smaku podała idealne proporcje, dzięki którym stworzysz smaczne naleśniki. Przez swoją elastyczną konsystencję sprawdzą się też idealnie jako baza do krokietów.

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej (to dzięki niej naleśniki będą miękkie i sprężyste)
  • szczypta soli

Z tych proporcji wyjdzie Ci ok. 10 naleśników na patelni o 22 cm średnicy.

Przygotowanie jest banalnie proste

Obrazek

Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki tak, aby stworzyły gładką, lejącą się masę.
Ubij najpierw jajka z solą, następnie dodaj mleko, mąkę i wodę.
Pozwól ciastu odpocząć kilka minut.
Sekret tkwi w smażeniu: do ciasta nie dodaje się oleju, a na patelnię wrzuca się masło klarowane.

Dzięki wodzie gazowanej nasze naleśniki wyjdą delikatne i puszyste, a smażenie na klarowanym maśle nada im jeszcze więcej smaku!

Obrazek

Jeśli znudziło Cię robienie zwykłych naleśników...stwórz swoją własną Magdę Gessler na patelni!

To dość kreatywne wyzwanie, prawda?

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce