Nigdy nie rób tak naleśników, bo się przypalą. Jest lepszy patent

Przygotowanie idealnych naleśników to niemała sztuka. Mimo że samo stworzenie ciasta technicznie nikomu nie powinno sprawiać problemów, tak dobór nieodpowiedniej ilości składników może zaprzepaścić cały proces przyrządzania pysznych placuszków. Zobaczcie, co może stać za tym, że naleśniki przypalają się. 

ObrazekPatent na idealne naleśniki. Co zrobić, by przestały się przypalać? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Patentów na miękkie i elastyczne, do tego też przyjemnie puszyste naleśniki znajdziemy w sieci bez liku. Co jednak w sytuacji, kiedy nawet najbardziej idealne ciasto nie chce się dobrze smażyć? Naleśniki przypalają się i przywierają, trudno się je przewraca, a przy tym rwą się czy sklejają, doprowadzając do furii nawet najbardziej cierpliwych kucharzy. Zjawisko to ma kilka przyczyn.

Dlaczego naleśniki przypalają się?

Złociste, elastyczne i lekko puszyste. W sieci krąży mnóstwo patentów na idealne naleśniki. Najważniejsze są proporcje składników ciasta. Nawet jeśli ma idealną konsystencję, może okazać się, że podczas smażenia placki stają się niesforne: przypalają się bądź przywierają do patelni. By uniknąć tych drażniących sytuacji, należy zwrócić szczególną uwagę na ilość dodawanych: oleju i cukru (jeśli przyrządzamy naleśniki na słodko).

Do ciasta na naleśniki warto dodać odrobinę oleju, wtedy staną się bardziej elastyczne i - według opinii wielu - będą lepiej się smażyć. Prawdą jest, że ten patent uchroni placki przed przywieraniem do patelni. Niestety, okazuje się, że nadmiar tłuszczu może przyczynić się do przypalania ciasta. To samo dotyczy cukru. Produkt ten karmelizuje się i sprawia, że naleśnik stanie się twardszy i również zacznie się przypalać.

Obrazek
Idealne ciasto na naleśniki - Pyszności

Patenty na naleśniki. Jak zrobić idealne ciasto?

Im więcej jajek dodasz do ciasta, tym bardziej łamliwe i twarde będą naleśniki po usmażeniu. Pamiętaj też, by nie przewracać ich kilka razy - to również sprawi, że utracą elastyczność. Ogromne znaczenie ma również odstawianie gotowego ciasta na chwilę, by odpoczęło. Dlaczego? Gluten sprawia, że naleśniki są bardziej elastyczne i nie rwą się. By miał czas się uwolnić, potrzebuje nieco czasu. Dlatego też warto odstawić ciasto na ok. 30 minut. Naleśnikom sprężystości i miękkości nada też dodatek wrzącej wody. Zobaczcie, jak przyrządzić taki rodzaj ciasta.

Przepis na ciasto naleśnikowe z wrzącą wodą

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Do miski wybij jajka i dokładnie je rozkłóć. Następnie dodaj cukier, sól jedną szklankę mleka i wymieszaj całość.
  2. Do ciasta stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek.
  3. Następnie dodaj kolejną szklankę mleka i mieszaj całość do powstania gładkiej masy.
  4. Na koniec stopniowo dolewaj ciasta wrzącą wodę, nie przerywając mieszania.
  5. Ciasto odstaw na pół godziny. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
  6. Patelnię posmaruj tłuszczem tylko przed pierwszym naleśnikiem.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę