Nigdy nie rób tak naleśników, bo się przypalą. Jest lepszy patent
Przygotowanie idealnych naleśników to niemała sztuka. Mimo że samo stworzenie ciasta technicznie nikomu nie powinno sprawiać problemów, tak dobór nieodpowiedniej ilości składników może zaprzepaścić cały proces przyrządzania pysznych placuszków. Zobaczcie, co może stać za tym, że naleśniki przypalają się.
22.05.2023 18:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Patentów na miękkie i elastyczne, do tego też przyjemnie puszyste naleśniki znajdziemy w sieci bez liku. Co jednak w sytuacji, kiedy nawet najbardziej idealne ciasto nie chce się dobrze smażyć? Naleśniki przypalają się i przywierają, trudno się je przewraca, a przy tym rwą się czy sklejają, doprowadzając do furii nawet najbardziej cierpliwych kucharzy. Zjawisko to ma kilka przyczyn.
Zobacz także
Dlaczego naleśniki przypalają się?
Złociste, elastyczne i lekko puszyste. W sieci krąży mnóstwo patentów na idealne naleśniki. Najważniejsze są proporcje składników ciasta. Nawet jeśli ma idealną konsystencję, może okazać się, że podczas smażenia placki stają się niesforne: przypalają się bądź przywierają do patelni. By uniknąć tych drażniących sytuacji, należy zwrócić szczególną uwagę na ilość dodawanych: oleju i cukru (jeśli przyrządzamy naleśniki na słodko).
Do ciasta na naleśniki warto dodać odrobinę oleju, wtedy staną się bardziej elastyczne i - według opinii wielu - będą lepiej się smażyć. Prawdą jest, że ten patent uchroni placki przed przywieraniem do patelni. Niestety, okazuje się, że nadmiar tłuszczu może przyczynić się do przypalania ciasta. To samo dotyczy cukru. Produkt ten karmelizuje się i sprawia, że naleśnik stanie się twardszy i również zacznie się przypalać.
Patenty na naleśniki. Jak zrobić idealne ciasto?
Im więcej jajek dodasz do ciasta, tym bardziej łamliwe i twarde będą naleśniki po usmażeniu. Pamiętaj też, by nie przewracać ich kilka razy - to również sprawi, że utracą elastyczność. Ogromne znaczenie ma również odstawianie gotowego ciasta na chwilę, by odpoczęło. Dlaczego? Gluten sprawia, że naleśniki są bardziej elastyczne i nie rwą się. By miał czas się uwolnić, potrzebuje nieco czasu. Dlatego też warto odstawić ciasto na ok. 30 minut. Naleśnikom sprężystości i miękkości nada też dodatek wrzącej wody. Zobaczcie, jak przyrządzić taki rodzaj ciasta.
Zobacz także
Przepis na ciasto naleśnikowe z wrzącą wodą
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Do miski wybij jajka i dokładnie je rozkłóć. Następnie dodaj cukier, sól jedną szklankę mleka i wymieszaj całość.
- Do ciasta stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek.
- Następnie dodaj kolejną szklankę mleka i mieszaj całość do powstania gładkiej masy.
- Na koniec stopniowo dolewaj ciasta wrzącą wodę, nie przerywając mieszania.
- Ciasto odstaw na pół godziny. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Patelnię posmaruj tłuszczem tylko przed pierwszym naleśnikiem.