Nie kupuj młodych ziemniaków z takimi plamami. Szef kuchni ostrzega
Młode ziemniaki to prawdziwy smak lata. I ogromny przysmak, którym zajada się niemal każdy. Świetnie smakują w towarzystwie mięs, sosów czy kefiru lub maślanki. Propozycji podania jest wiele. A każda z nich jest obłędna. Kupując jednak młode ziemniaki, należy kierować się jedną złotą zasadą. Szef kuchni ostrzega, by nie kupować ziemniaków z takimi plamami.
07.07.2023 | aktual.: 07.07.2023 09:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki młode, czyli pierwsze bulwy, możemy rozpoznać po niewielkim rozmiarze i cienkiej, łuszczącej się skórze. Takie warzywa zdecydowanie lubią brudzić ręce. Warto po nie sięgać, ponieważ są mniej kaloryczne niż ziemniaki wczesne, które są bogate w wodę, a nie skrobię.
Unikaj młodych ziemniaków z takimi plamkami. Szef kuchni zdradza, dlaczego się ich wystrzegać
Kupując młode ziemniaki, należy stosować się do tej jednej, ale jakże ważnej zasady. Chodzi o to, by unikać ziemniaków, które mają zielone plamy na skórce. Okazuje się, że mogą być one trujące.
Solanina jest odporna na wysokie temperatury, więc gotowanie ziemniaka na nic się nie zda. Lepiej więc dokładniej przyjrzeć się im w sklepie.
Młode ziemniaki - czy są zdrowe? Warto włączyć je do jadłospisu
Młode ziemniaki mają wiele cennych właściwości. Zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, a także magnez, który sprzyja zębom i kościom. Magnez pozytywnie wpływa też na przemianę materii, a także łagodzi zmęczenie oraz stres. Warzywa te zawierają też dużo witaminy C i pod tym względem są nawet zdrowsze od jabłek. Młode ziemniaki są bardzo dobrą propozycją na odchudzanie - są o wiele mniej kaloryczne niż makarony i kasze. Jeśli więc zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, świetnie sprawdzą się na redukcji.