Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw

Domowy pasztet to jeden z tych rarytasów, których nie może zabraknąć na suto zastawionym świątecznym stole. Domowy smak jest nie do podrobienia. Warto zadbać o to, by był on dopracowany w każdym calu.

Pyszny pasztet zrobisz z tych mięsPyszny pasztet zrobisz z tych mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez półmiska domowego pasztetu serwowanego z chrzanem lub konfiturą z żurawiny. To obowiązkowy punkt programu, który gości w naszych domach od pokoleń. Aby jednak zachwycił domowników nie tylko tradycją, ale i głębią smaku, warto zrezygnować z popularnego kurczaka na rzecz czegoś bardziej szlachetnego.

Ciasto Pijana Śliwka co roku gości na świątecznym stole. Palce lizać

Pasztet na Boże Narodzenie

Sekretem idealnego pasztetu jest indyk. To mięso bardziej wyraziste w smaku, a jednocześnie wciąż delikatne i nietłuste. Dodatek pieczarek oraz wątróbki sprawia, że pasztet staje się łatwiejszy do rozprowadzenia i wilgotny. Ważne jest także odpowiednie doprawienie. Lubczyk i majeranek wyciągają z drobiu wszystko to, co najlepsze

Składniki:

  • 2 kg udźca z indyka,
  • 800 g wątróbki drobiowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • biała część pora,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 kajzerka lub bułka pszenna,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 5 listków laurowych,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 płaska łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka przełóż do garnka i zalej wodą. Możesz je podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz w ziarnach i gotuj pd przykryciem przez godzinę.
  3. Dodaj obrane warzywa oraz suszony lubczyk i gotuj przez kolejną godzinę. Nie wylewaj wywaru.
  4. Cebulę i czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki.
  5. Na patelni rozgrzej olej i zeszkli cebulę z czosnkiem.
  6. Dodaj oczyszczoną wątróbkę i smaż, aż będzie miękka.
  7. Zdejmij wątróbkę i na tę samą patelnię wrzuć pieczarki. Podsmaż.
  8. Pieczarki oraz wątróbkę zmiel w maszynce wraz z ugotowanym i oddzielonym od kości indykiem oraz warzywami.
  9. W wywarze namocz bułkę, odciśnij i dodaj do wątróbki oraz indyka.
  10. Do mięsnej masy dodaj chochlę wywaru i wbij jajka.
  11. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i suszonym czosnkiem i bardzo dokładnie wyrób masę.
  12. Przełóż do aluminiowych keksówek. Z przygotowanej masy powstaną ok. 3-4 pasztety.
  13. Wierzch posyp bułką tartą i wyłóż cienkie plasterki masła.
  14. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
  15. Po tym czasie wyjmij pasztety z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
  16. Wstaw na całą noc do lodówki, aby pasztet stężał.

Gotowy pasztet pokrój w plastry i podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jako jedna z bożonarodzeniowych przekąsek lub dodatek na kanapki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥