Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Domowy pasztet to jeden z tych rarytasów, których nie może zabraknąć na suto zastawionym świątecznym stole. Domowy smak jest nie do podrobienia. Warto zadbać o to, by był on dopracowany w każdym calu.
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez półmiska domowego pasztetu serwowanego z chrzanem lub konfiturą z żurawiny. To obowiązkowy punkt programu, który gości w naszych domach od pokoleń. Aby jednak zachwycił domowników nie tylko tradycją, ale i głębią smaku, warto zrezygnować z popularnego kurczaka na rzecz czegoś bardziej szlachetnego.
Ciasto Pijana Śliwka co roku gości na świątecznym stole. Palce lizać
Pasztet na Boże Narodzenie
Sekretem idealnego pasztetu jest indyk. To mięso bardziej wyraziste w smaku, a jednocześnie wciąż delikatne i nietłuste. Dodatek pieczarek oraz wątróbki sprawia, że pasztet staje się łatwiejszy do rozprowadzenia i wilgotny. Ważne jest także odpowiednie doprawienie. Lubczyk i majeranek wyciągają z drobiu wszystko to, co najlepsze
Składniki:
- 2 kg udźca z indyka,
- 800 g wątróbki drobiowej,
- 500 g pieczarek,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- biała część pora,
- 2 cebule,
- 50 g masła,
- 3 jajka,
- 1 kajzerka lub bułka pszenna,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 5 listków laurowych,
- 5-6 kulek ziela angielskiego,
- 5-6 ziaren pieprzu czarnego,
- 1 płaska łyżka suszonego lubczyku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do posypania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso z indyka przełóż do garnka i zalej wodą. Możesz je podzielić na mniejsze kawałki.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz w ziarnach i gotuj pd przykryciem przez godzinę.
- Dodaj obrane warzywa oraz suszony lubczyk i gotuj przez kolejną godzinę. Nie wylewaj wywaru.
- Cebulę i czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszkli cebulę z czosnkiem.
- Dodaj oczyszczoną wątróbkę i smaż, aż będzie miękka.
- Zdejmij wątróbkę i na tę samą patelnię wrzuć pieczarki. Podsmaż.
- Pieczarki oraz wątróbkę zmiel w maszynce wraz z ugotowanym i oddzielonym od kości indykiem oraz warzywami.
- W wywarze namocz bułkę, odciśnij i dodaj do wątróbki oraz indyka.
- Do mięsnej masy dodaj chochlę wywaru i wbij jajka.
- Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i suszonym czosnkiem i bardzo dokładnie wyrób masę.
- Przełóż do aluminiowych keksówek. Z przygotowanej masy powstaną ok. 3-4 pasztety.
- Wierzch posyp bułką tartą i wyłóż cienkie plasterki masła.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
- Po tym czasie wyjmij pasztety z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
- Wstaw na całą noc do lodówki, aby pasztet stężał.
Gotowy pasztet pokrój w plastry i podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jako jedna z bożonarodzeniowych przekąsek lub dodatek na kanapki. Smacznego!