Nie mają mięsa, a rodzina się nimi zajada. Te kotlety z sezonowego warzywa to hit
Nie od dziś wiadomo, że nie potrzebujesz mięsa, by zachwycić rodzinę. Kotlety z bobu to sezonowy hit – zdrowe, sycące i pełne smaku. To nie tylko przysmak na lato, ale też świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Szybkie w przygotowaniu, tanie i bardzo pożywne.
Kotlet z bobu to świetny pomysł na pyszny obiad, nie tylko dla wegetarian. Są lekkostrawne, a jednocześnie sycące. To także doskonały sposób, by przemycić warzywa do dziecięcej diety. Smak można łatwo zmieniać, dodając ulubione przyprawy, warzywa lub sosy. Świetnie komponują się z dodatkiem mizerii i młodych gotowanych ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Bób – sezonowe warzywo pełne wartości odżywczych
Bób to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw w Polsce, które latem często trafia na stragany i do naszych kuchni, inspirując do kulinarnych eksperymentów. Jest nie tylko smaczny, ale też pełen wartości odżywczych – bogaty w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez i potas. Jest sycący, wspiera pracę układu pokarmowego oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Dzięki temu stanowi świetną bazę na zdrowy obiad bez mięsa, a jego wszechstronność pozwala na eksperymenty w kuchni. Chociaż najczęściej jemy bób gotowany, warto spróbować czegoś innego i uczynić z niego gwiazdę talerza – świetnie sprawdzi się w formie kotletów.
Przepis na kotlety z bobu
Składniki:
- 300 g bobu,
- 30 g płatków migdałowych,
- pęczek koperku,
- 30 g kaszy manny,
- 2 duże ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób w osolonej wodzie.
- Aby kotlety były zwarte i nie rozpadały się podczas smażenia, warto dobrze odsączyć go po ugotowaniu.
- Upraż na suchej patelni płatki migdałowe.
- Ugotowany i bób obierz i przełóż do miski malaksera.
- Zmiksuj na gładką masę razem z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
- Posiekaj drobno koperek i dodaj do masy, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz kaszą manną.
- Dokładnie wymieszaj składniki łopatką, aż masa stanie się jednolita i łatwa do formowania. Jeśli będzie za rzadka to dodaj więcej kaszy.
- Gotową masę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc — to ułatwi formowanie kotletów i poprawi ich konsystencję.
- Po schłodzeniu nabieraj po dwie łyżki masy i formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
- Możesz je usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor albo upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10–15 minut, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie smarując olejem.
- Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.