Nie ogórki i nie koperek. Dorzucam do sałatki 2 inne dodatki i wychodzi palce lizać

Sałatka to jedna z najprostszych, a zarazem najlepszych przekąsek, jakie możesz przygotować – szybka, sycąca i oparta na składnikach, które zazwyczaj masz już pod ręką. W tej wersji doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i lekka przystawka podczas grilla.

Sałatka z ziemniakami i cukiniąSałatka z ziemniakami i cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia i ziemniaki to połączenie nie tylko smaczne, ale i pożywne. Ziemniaki są dobrze znane w każdej kuchni, choć nie zawsze kojarzą się z sałatkami. Wystarczy jednak dodać do nich grillowaną cukinię i łagodny sos na bazie jogurtu, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Ziemniaki od dawna stanowią ważną część naszej diety – są podstawą wielu tradycyjnych posiłków i warto je jeść nie tylko ze względu na smak, ale także ich wartości odżywcze. Bogate w witaminy i minerały, wspierają zdrowie i dostarczają energii na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki od lat stanowią podstawę codziennej diety – są sycące, do kupienia w każdym sklepie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki wysokiej zawartości skrobi dostarczają energii, a zawarte w nich witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, ale to również dobre źródło potasu, który wpływa korzystnie na ciśnienie krwi. Ponadto ziemniaki zawierają błonnik, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, co jest ważne dla osób dbających o zdrową wagę.

Sałatka z cukinią i ziemniakami

Gotowane lub pieczone ziemniaki, w towarzystwie warzyw takich jak cukinia, tworzą pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań z grilla, ale też jako samodzielna kolacja. Wystarczy dorzucić kawałki pieczonego kurczaka, jajko lub grillowane tofu, aby mieć prostą, zdrową i sycącą sałatkę, idealną na letnie dni. To połączenie jest lekkie, smaczne i szybko się przygotowuje — świetne rozwiązanie na ciepłe wieczory z rodziną czy przyjaciółmi.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z cukinią

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cukinie,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 20 g kaparów (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokrój w średnią kostkę.
  2. Pokrój cukinię w cienkie plasterki i podsmaż na oliwie, aż lekko zmięknie i się zarumieni.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj sos i delikatnie wymieszaj, starając się nie rozgnieść ziemniaków.
  5. Na koniec możesz dorzucić kapary, jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯