Nie tylko do spaghetti. Zielone listki wrzucam do ciasta i zbieram gromkie brawa

To ciasto idealne na wiosenne i letnie podwieczorki. Słodycz miesza się tutaj z orzeźwiającą nutą i zielonym akcentem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.

Ciasto cytrynowe z dodatkiem bazyliiCiasto cytrynowe z dodatkiem bazylii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Ciasto cytrynowo-jogurtowe to przepis idealne do popołudniowej kawy. Już samo w sobie jest ciekawe w smaku, ale dodatek bazylii wniesie je na zupełnie nowy poziom. Doda aromatu, zielonej nuty i delikatnej pikanterii. Takiego balansowania smakiem nie powstydziłyby się żaden szef kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Ciasto cytrynowe z bazylią

O ile mięta często trafia do deserów, o tyle bazylia dorzucana jest najczęściej tylko do wytrawnych dań, w szczególności tych inspirowanych włoską kuchnią. Skrywa w sobie jednak tyle potencjału, że aż szkoda ograniczać się tylko do obiadu. W połączeniu z wilgotnym ciastem jogurtowym i cytrynową skórką stworzy wyjątkowy deser.

Przepis na proste ciasto jogurtowe
Przepis na proste ciasto jogurtowe © Adobe Stock | Claudio Ventrella

Wyobraź sobie puszyste ciasto o intensywnie cytrynowym aromacie, przełamanym subtelną, słodko-pikantną nutą świeżej bazylii. Kwasowość cytryny jest złagodzona słodyczą ciasta, a bazylia wnosi do kompozycji ciekawą nutę ziół. Tutaj wszystkie składniki grają koncertowo. To ciasto idealne na lato, a przygotowanie polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do blaszki. Prościej i smaczniej się nie da.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 200 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • 170 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 120 ml oliwy lub oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 30 g świeżej bazylii.

Lukier do dekoracji

  • 60 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  2. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć też białej błony. Jest gorzka i może nieprzyjemniej zmienić smak.
  3. Do startej skórki dodaj cukier i wymieszaj, aż będzie miał konsystencję mokrego piasku.
  4. Do cytrynowego cukru dodaj jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlewaj stopniowo oliwę, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy oraz bardzo drobno posiekaną bazylię.
  6. Ostrożnie wmieszaj suche składniki do mokrych, tylko do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
  7. Tortownicę o średnicy około 20 cm lub keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Zamiast tego możesz sięgnąć po papier do pieczenia.
  8. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 40-50 minut, aż do suchego patyczka.
  9. Przygotuj polewę, mieszając cukier puder, sok z cytryny i mleko. Gdy ciasto ostygnie, polej je polewą.

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z bazylią jest już gotowe. Daj zaskoczyć się smakiem, a nie pożałujesz wyboru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku