Nie tylko do spaghetti. Zielone listki wrzucam do ciasta i zbieram gromkie brawa

To ciasto idealne na wiosenne i letnie podwieczorki. Słodycz miesza się tutaj z orzeźwiającą nutą i zielonym akcentem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.

Ciasto cytrynowe z dodatkiem bazyliiCiasto cytrynowe z dodatkiem bazylii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto cytrynowo-jogurtowe to przepis idealne do popołudniowej kawy. Już samo w sobie jest ciekawe w smaku, ale dodatek bazylii wniesie je na zupełnie nowy poziom. Doda aromatu, zielonej nuty i delikatnej pikanterii. Takiego balansowania smakiem nie powstydziłyby się żaden szef kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Ciasto cytrynowe z bazylią

O ile mięta często trafia do deserów, o tyle bazylia dorzucana jest najczęściej tylko do wytrawnych dań, w szczególności tych inspirowanych włoską kuchnią. Skrywa w sobie jednak tyle potencjału, że aż szkoda ograniczać się tylko do obiadu. W połączeniu z wilgotnym ciastem jogurtowym i cytrynową skórką stworzy wyjątkowy deser.

Przepis na proste ciasto jogurtowe
Przepis na proste ciasto jogurtowe © Adobe Stock | Claudio Ventrella

Wyobraź sobie puszyste ciasto o intensywnie cytrynowym aromacie, przełamanym subtelną, słodko-pikantną nutą świeżej bazylii. Kwasowość cytryny jest złagodzona słodyczą ciasta, a bazylia wnosi do kompozycji ciekawą nutę ziół. Tutaj wszystkie składniki grają koncertowo. To ciasto idealne na lato, a przygotowanie polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do blaszki. Prościej i smaczniej się nie da.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 200 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • 170 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 120 ml oliwy lub oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 30 g świeżej bazylii.

Lukier do dekoracji

  • 60 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  2. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć też białej błony. Jest gorzka i może nieprzyjemniej zmienić smak.
  3. Do startej skórki dodaj cukier i wymieszaj, aż będzie miał konsystencję mokrego piasku.
  4. Do cytrynowego cukru dodaj jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlewaj stopniowo oliwę, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy oraz bardzo drobno posiekaną bazylię.
  6. Ostrożnie wmieszaj suche składniki do mokrych, tylko do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
  7. Tortownicę o średnicy około 20 cm lub keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Zamiast tego możesz sięgnąć po papier do pieczenia.
  8. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 40-50 minut, aż do suchego patyczka.
  9. Przygotuj polewę, mieszając cukier puder, sok z cytryny i mleko. Gdy ciasto ostygnie, polej je polewą.

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z bazylią jest już gotowe. Daj zaskoczyć się smakiem, a nie pożałujesz wyboru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥