Nie tylko do spaghetti. Zielone listki wrzucam do ciasta i zbieram gromkie brawa

To ciasto idealne na wiosenne i letnie podwieczorki. Słodycz miesza się tutaj z orzeźwiającą nutą i zielonym akcentem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.

Ciasto cytrynowe z dodatkiem bazyliiCiasto cytrynowe z dodatkiem bazylii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto cytrynowo-jogurtowe to przepis idealne do popołudniowej kawy. Już samo w sobie jest ciekawe w smaku, ale dodatek bazylii wniesie je na zupełnie nowy poziom. Doda aromatu, zielonej nuty i delikatnej pikanterii. Takiego balansowania smakiem nie powstydziłyby się żaden szef kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Ciasto cytrynowe z bazylią

O ile mięta często trafia do deserów, o tyle bazylia dorzucana jest najczęściej tylko do wytrawnych dań, w szczególności tych inspirowanych włoską kuchnią. Skrywa w sobie jednak tyle potencjału, że aż szkoda ograniczać się tylko do obiadu. W połączeniu z wilgotnym ciastem jogurtowym i cytrynową skórką stworzy wyjątkowy deser.

Przepis na proste ciasto jogurtowe
Przepis na proste ciasto jogurtowe © Adobe Stock | Claudio Ventrella

Wyobraź sobie puszyste ciasto o intensywnie cytrynowym aromacie, przełamanym subtelną, słodko-pikantną nutą świeżej bazylii. Kwasowość cytryny jest złagodzona słodyczą ciasta, a bazylia wnosi do kompozycji ciekawą nutę ziół. Tutaj wszystkie składniki grają koncertowo. To ciasto idealne na lato, a przygotowanie polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do blaszki. Prościej i smaczniej się nie da.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 200 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • 170 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 120 ml oliwy lub oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 30 g świeżej bazylii.

Lukier do dekoracji

  • 60 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  2. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć też białej błony. Jest gorzka i może nieprzyjemniej zmienić smak.
  3. Do startej skórki dodaj cukier i wymieszaj, aż będzie miał konsystencję mokrego piasku.
  4. Do cytrynowego cukru dodaj jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlewaj stopniowo oliwę, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy oraz bardzo drobno posiekaną bazylię.
  6. Ostrożnie wmieszaj suche składniki do mokrych, tylko do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
  7. Tortownicę o średnicy około 20 cm lub keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Zamiast tego możesz sięgnąć po papier do pieczenia.
  8. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 40-50 minut, aż do suchego patyczka.
  9. Przygotuj polewę, mieszając cukier puder, sok z cytryny i mleko. Gdy ciasto ostygnie, polej je polewą.

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z bazylią jest już gotowe. Daj zaskoczyć się smakiem, a nie pożałujesz wyboru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości