Nie tylko do spaghetti. Zielone listki wrzucam do ciasta i zbieram gromkie brawa
To ciasto idealne na wiosenne i letnie podwieczorki. Słodycz miesza się tutaj z orzeźwiającą nutą i zielonym akcentem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Ciasto cytrynowo-jogurtowe to przepis idealne do popołudniowej kawy. Już samo w sobie jest ciekawe w smaku, ale dodatek bazylii wniesie je na zupełnie nowy poziom. Doda aromatu, zielonej nuty i delikatnej pikanterii. Takiego balansowania smakiem nie powstydziłyby się żaden szef kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Ciasto cytrynowe z bazylią
O ile mięta często trafia do deserów, o tyle bazylia dorzucana jest najczęściej tylko do wytrawnych dań, w szczególności tych inspirowanych włoską kuchnią. Skrywa w sobie jednak tyle potencjału, że aż szkoda ograniczać się tylko do obiadu. W połączeniu z wilgotnym ciastem jogurtowym i cytrynową skórką stworzy wyjątkowy deser.
Wyobraź sobie puszyste ciasto o intensywnie cytrynowym aromacie, przełamanym subtelną, słodko-pikantną nutą świeżej bazylii. Kwasowość cytryny jest złagodzona słodyczą ciasta, a bazylia wnosi do kompozycji ciekawą nutę ziół. Tutaj wszystkie składniki grają koncertowo. To ciasto idealne na lato, a przygotowanie polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do blaszki. Prościej i smaczniej się nie da.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 200 g cukru,
- 2 cytryny,
- 170 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 120 ml oliwy lub oleju roślinnego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 30 g świeżej bazylii.
Lukier do dekoracji
- 60 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mleka.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
- Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć też białej błony. Jest gorzka i może nieprzyjemniej zmienić smak.
- Do startej skórki dodaj cukier i wymieszaj, aż będzie miał konsystencję mokrego piasku.
- Do cytrynowego cukru dodaj jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i dokładnie wymieszaj.
- Wlewaj stopniowo oliwę, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy oraz bardzo drobno posiekaną bazylię.
- Ostrożnie wmieszaj suche składniki do mokrych, tylko do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
- Tortownicę o średnicy około 20 cm lub keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Zamiast tego możesz sięgnąć po papier do pieczenia.
- Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 40-50 minut, aż do suchego patyczka.
- Przygotuj polewę, mieszając cukier puder, sok z cytryny i mleko. Gdy ciasto ostygnie, polej je polewą.
Ciasto jogurtowo-cytrynowe z bazylią jest już gotowe. Daj zaskoczyć się smakiem, a nie pożałujesz wyboru. Smacznego!