Nie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowieczności

Gruzja słynie nie tylko z zapierających dech w piersiach widoków, bogatej kultury i gościnności, ale również z wyjątkowej tradycji picia kawy. Kawa po batumsku, bo o niej mowa, zaskakuje nietypowym dodatkiem. Choć połączenie może wydawać się dziwne, to właśnie ono nadaje temu naparowi wyjątkowy smak i aromat, a według wielu Gruzinów jest sekretem ich długowieczności.

Nie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowiecznościNie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowieczności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i lubisz eksperymentować z różnymi smakami, to propozycja, którą przedstawimy, może cię zaintrygować. Gruzini, znani z bogatej kultury kulinarnej, mają w swoim repertuarze niezwykłą wersję kawy, która może być dla ciebie nie tylko smacznym napojem, ale także kluczem do zdrowia i długowieczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Czarna magia czosnku w kawie

Czosnek, znany ze swoich właściwości zdrowotnych, w połączeniu z kawą tworzy zaskakująco harmonijną kompozycję. Prażony czosnek wydobywa z ziaren głęboki aromat i wzbogaca smak kawy, nadając jej lekko pikantną nutę. Dodatkowo czosnek ma działanie rozgrzewające i wspomaga odporność organizmu, co czyni kawę po batumsku idealnym napojem na jesienne i zimowe wieczory.

Przygotowanie kawy po batumsku – prościej niż myślisz

Do przygotowania kawy po batumsku potrzebujesz jedynie świeżo palonych ziaren kawy, ząbka czosnku, tygielka do parzenia kawy (dżezwy) i odrobinę cukru.

  1. Na patelni praż na małym ogniu 2 łyżeczki ziaren kawy z 1 ząbkiem czosnku, aż czosnek się zarumieni i nabierze "maślanego" nalotu.
  2. Zmiel prażone ziarna i umieść je w dżezwie.
  3. Zalej kawę wodą i dodaj cukier do smaku.
  4. Podgrzewaj kawę na małym ogniu, aż na powierzchni pojawi się piana.
  5. Wymieszaj całość, ponownie doprowadź do powstania piany i ściągnij z palnika.

Gotową kawę możesz rozlać do filiżanek i delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji