InspiracjeNie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowieczności

Nie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowieczności

Nie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowieczności
Nie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowieczności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.05.2024 07:25, aktual.: 03.05.2024 20:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gruzja słynie nie tylko z zapierających dech w piersiach widoków, bogatej kultury i gościnności, ale również z wyjątkowej tradycji picia kawy. Kawa po batumsku, bo o niej mowa, zaskakuje nietypowym dodatkiem. Choć połączenie może wydawać się dziwne, to właśnie ono nadaje temu naparowi wyjątkowy smak i aromat, a według wielu Gruzinów jest sekretem ich długowieczności.

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i lubisz eksperymentować z różnymi smakami, to propozycja, którą przedstawimy, może cię zaintrygować. Gruzini, znani z bogatej kultury kulinarnej, mają w swoim repertuarze niezwykłą wersję kawy, która może być dla ciebie nie tylko smacznym napojem, ale także kluczem do zdrowia i długowieczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czarna magia czosnku w kawie

Czosnek, znany ze swoich właściwości zdrowotnych, w połączeniu z kawą tworzy zaskakująco harmonijną kompozycję. Prażony czosnek wydobywa z ziaren głęboki aromat i wzbogaca smak kawy, nadając jej lekko pikantną nutę. Dodatkowo czosnek ma działanie rozgrzewające i wspomaga odporność organizmu, co czyni kawę po batumsku idealnym napojem na jesienne i zimowe wieczory.

Przygotowanie kawy po batumsku – prościej niż myślisz

Do przygotowania kawy po batumsku potrzebujesz jedynie świeżo palonych ziaren kawy, ząbka czosnku, tygielka do parzenia kawy (dżezwy) i odrobinę cukru.

  1. Na patelni praż na małym ogniu 2 łyżeczki ziaren kawy z 1 ząbkiem czosnku, aż czosnek się zarumieni i nabierze "maślanego" nalotu.
  2. Zmiel prażone ziarna i umieść je w dżezwie.
  3. Zalej kawę wodą i dodaj cukier do smaku.
  4. Podgrzewaj kawę na małym ogniu, aż na powierzchni pojawi się piana.
  5. Wymieszaj całość, ponownie doprowadź do powstania piany i ściągnij z palnika.

Gotową kawę możesz rozlać do filiżanek i delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także