Nie uwierzysz, co Gruzini dodają do kawy! To klucz do długowieczności
Gruzja słynie nie tylko z zapierających dech w piersiach widoków, bogatej kultury i gościnności, ale również z wyjątkowej tradycji picia kawy. Kawa po batumsku, bo o niej mowa, zaskakuje nietypowym dodatkiem. Choć połączenie może wydawać się dziwne, to właśnie ono nadaje temu naparowi wyjątkowy smak i aromat, a według wielu Gruzinów jest sekretem ich długowieczności.
02.05.2024 | aktual.: 03.05.2024 20:41
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i lubisz eksperymentować z różnymi smakami, to propozycja, którą przedstawimy, może cię zaintrygować. Gruzini, znani z bogatej kultury kulinarnej, mają w swoim repertuarze niezwykłą wersję kawy, która może być dla ciebie nie tylko smacznym napojem, ale także kluczem do zdrowia i długowieczności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czarna magia czosnku w kawie
Czosnek, znany ze swoich właściwości zdrowotnych, w połączeniu z kawą tworzy zaskakująco harmonijną kompozycję. Prażony czosnek wydobywa z ziaren głęboki aromat i wzbogaca smak kawy, nadając jej lekko pikantną nutę. Dodatkowo czosnek ma działanie rozgrzewające i wspomaga odporność organizmu, co czyni kawę po batumsku idealnym napojem na jesienne i zimowe wieczory.
Przygotowanie kawy po batumsku – prościej niż myślisz
Do przygotowania kawy po batumsku potrzebujesz jedynie świeżo palonych ziaren kawy, ząbka czosnku, tygielka do parzenia kawy (dżezwy) i odrobinę cukru.
- Na patelni praż na małym ogniu 2 łyżeczki ziaren kawy z 1 ząbkiem czosnku, aż czosnek się zarumieni i nabierze "maślanego" nalotu.
- Zmiel prażone ziarna i umieść je w dżezwie.
- Zalej kawę wodą i dodaj cukier do smaku.
- Podgrzewaj kawę na małym ogniu, aż na powierzchni pojawi się piana.
- Wymieszaj całość, ponownie doprowadź do powstania piany i ściągnij z palnika.
Gotową kawę możesz rozlać do filiżanek i delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.