Domowy majonez i propozycje jego podania © Pyszności

Niezawodny przepis na domowy majonez i cztery pomysły na jego podanie

Sprawdzony przepis na domowej roboty majonez przyda się każdemu. Tym bardziej że można zrobić go w zaledwie kilka minut z podstawowych produktów.

W każdej kuchni można znaleźć produkty, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. I do tej grupy z pewnością można zaliczyć majonez. Wzbogaca on smak sałatek i kanapek oraz jest podstawą wielu przepisów obiadowych.

Co ciekawe, kremowy majonez możesz zrobić samodzielnie w zaciszu własnego domu. Cała procedura jest bardzo prosta i szybka, a efekt końcowy po prostu zachwyca. W dodatku będziesz mieć pewność, że popularny sos nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków.

Domowy majonez ze względu na swoje szerokie zastosowanie świetnie spisze się w każdej kuchni. Poniżej przedstawiamy też kilka propozycji jego podania. Daj się zainspirować!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy majonez i propozycje jego podania

Jak zrobić domowy majonez? Oto przepis i ciekawe propozycje jego podania

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 200 ml oleju rzepakowego marki Olej Polski.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do przygotowania domowego majonezu oprócz niezbędnych składników, potrzebne jest wysokie naczynie (może być np. słoik) oraz blender. Jako pierwsze w słoiku ląduje jajko. Po chwili dodaję do środka: musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz olej rzepakowy. 

Domowy majonez można zrobić zaledwie z sześciu składników
Domowy majonez można zrobić zaledwie z sześciu składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki w słoiku dokładnie blenduje i tak naprawdę to wszystko. Już po chwili mam gotowy majonez, który może posłużyć w kuchni na wiele ciekawych sposobów. 

I majonez jest juz gotowy!
I majonez jest juz gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Propozycje podania:

1. Domowej roboty majonezem można udekorować ugotowane na twardo jajka w formie ciekawej przekąski.

2. Można też dodać go do klasycznej sałatki jarzynowej.

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni
Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni © Licencjodawca | Pyszności

3. Na bazie domowego majonezu możesz zrobić również pyszny sos tatarski.

4. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kremowy sos wykorzystać także do przygotowania wyjątkowej pasty z tuńczyka.

Domowy majonez wzbogaci również smak pasty z tuńczyka
Domowy majonez wzbogaci również smak pasty z tuńczyka © Licencjodawca | Pyszności

A to zaledwie kilka inspiracji. Takich przepisów jest cała masa, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić majonez samodzielnie. Z nim wszystkie dania będą znacznie smaczniejsze.

Płatna współpraca z marką Olej Polski

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają