Niezawodny przepis na domowy majonez i cztery pomysły na jego podanie
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sprawdzony przepis na domowej roboty majonez przyda się każdemu. Tym bardziej że można zrobić go w zaledwie kilka minut z podstawowych produktów.
W każdej kuchni można znaleźć produkty, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. I do tej grupy z pewnością można zaliczyć majonez. Wzbogaca on smak sałatek i kanapek oraz jest podstawą wielu przepisów obiadowych.
Co ciekawe, kremowy majonez możesz zrobić samodzielnie w zaciszu własnego domu. Cała procedura jest bardzo prosta i szybka, a efekt końcowy po prostu zachwyca. W dodatku będziesz mieć pewność, że popularny sos nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków.
Domowy majonez ze względu na swoje szerokie zastosowanie świetnie spisze się w każdej kuchni. Poniżej przedstawiamy też kilka propozycji jego podania. Daj się zainspirować!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić domowy majonez? Oto przepis i ciekawe propozycje jego podania
Składniki:
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki musztardy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 200 ml oleju rzepakowego marki Olej Polski.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do przygotowania domowego majonezu oprócz niezbędnych składników, potrzebne jest wysokie naczynie (może być np. słoik) oraz blender. Jako pierwsze w słoiku ląduje jajko. Po chwili dodaję do środka: musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.
Krok 2. Składniki w słoiku dokładnie blenduje i tak naprawdę to wszystko. Już po chwili mam gotowy majonez, który może posłużyć w kuchni na wiele ciekawych sposobów.
Propozycje podania:
1. Domowej roboty majonezem można udekorować ugotowane na twardo jajka w formie ciekawej przekąski.
2. Można też dodać go do klasycznej sałatki jarzynowej.
3. Na bazie domowego majonezu możesz zrobić również pyszny sos tatarski.
4. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kremowy sos wykorzystać także do przygotowania wyjątkowej pasty z tuńczyka.
A to zaledwie kilka inspiracji. Takich przepisów jest cała masa, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić majonez samodzielnie. Z nim wszystkie dania będą znacznie smaczniejsze.