Domowy majonez i propozycje jego podania © Pyszności

Niezawodny przepis na domowy majonez i cztery pomysły na jego podanie

Marzena Pęcak

Sprawdzony przepis na domowej roboty majonez przyda się każdemu. Tym bardziej że można zrobić go w zaledwie kilka minut z podstawowych produktów.

W każdej kuchni można znaleźć produkty, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. I do tej grupy z pewnością można zaliczyć majonez. Wzbogaca on smak sałatek i kanapek oraz jest podstawą wielu przepisów obiadowych.

Co ciekawe, kremowy majonez możesz zrobić samodzielnie w zaciszu własnego domu. Cała procedura jest bardzo prosta i szybka, a efekt końcowy po prostu zachwyca. W dodatku będziesz mieć pewność, że popularny sos nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków.

Domowy majonez ze względu na swoje szerokie zastosowanie świetnie spisze się w każdej kuchni. Poniżej przedstawiamy też kilka propozycji jego podania. Daj się zainspirować!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy majonez i propozycje jego podania

Jak zrobić domowy majonez? Oto przepis i ciekawe propozycje jego podania

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 200 ml oleju rzepakowego marki Olej Polski.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do przygotowania domowego majonezu oprócz niezbędnych składników, potrzebne jest wysokie naczynie (może być np. słoik) oraz blender. Jako pierwsze w słoiku ląduje jajko. Po chwili dodaję do środka: musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz olej rzepakowy. 

Domowy majonez można zrobić zaledwie z sześciu składników
Domowy majonez można zrobić zaledwie z sześciu składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki w słoiku dokładnie blenduje i tak naprawdę to wszystko. Już po chwili mam gotowy majonez, który może posłużyć w kuchni na wiele ciekawych sposobów. 

I majonez jest juz gotowy!
I majonez jest juz gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Propozycje podania:

1. Domowej roboty majonezem można udekorować ugotowane na twardo jajka w formie ciekawej przekąski.

2. Można też dodać go do klasycznej sałatki jarzynowej.

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni
Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni © Licencjodawca | Pyszności

3. Na bazie domowego majonezu możesz zrobić również pyszny sos tatarski.

4. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kremowy sos wykorzystać także do przygotowania wyjątkowej pasty z tuńczyka.

Domowy majonez wzbogaci również smak pasty z tuńczyka
Domowy majonez wzbogaci również smak pasty z tuńczyka © Licencjodawca | Pyszności

A to zaledwie kilka inspiracji. Takich przepisów jest cała masa, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić majonez samodzielnie. Z nim wszystkie dania będą znacznie smaczniejsze.

Płatna współpraca z marką Olej Polski
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu