Nigdy nie wylewam wody po gotowaniu jajek. Mam dla niej świetne zastosowanie, o którym wielu nie ma pojęcia

Woda po gotowaniu jajek nie musi być odpadkiem. Skorupki uwalniają do niej wartościowe substancje, których żal nie wykorzystać. Dzięki takiej wodzie twój dom będzie piękniejszy, a przy okazji ograniczysz jej zużycie.

Woda po gotowaniu jajek zawiera wiele wartościowych substancjiWoda po gotowaniu jajek zawiera wiele wartościowych substancji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób wylewa wodę po gotowaniu jajek, nawet nie zastanawiając się nad tym, jak można ją wykorzystać. Nie zachęcam do spożywania takiej wody ze względu na ewentualne zanieczyszczenia, chociaż nie wszyscy się nimi przejmują. Kuba Korczak, z którym rozmawiałam przed Wielkanocą, zdradził, że on na takiej wodzie gotuje makaron i jest zdrów jak ryba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu jajek?

Woda po gotowaniu jajek zawiera potas, wapń i magnez, które są potrzebne do wzrostu roślin – skorzystają na niej zarówno zielone rośliny doniczkowe, jak i warzywa oraz zioła w ogrodzie.

Zamiast wylewać taką wodę do zlewu, poczekaj, aż wystygnie i przelej do konewki. To praktycznie darmowa odżywka, a jej ogromną zaletą jest to, że nie musisz do niej nic dodawać. Po ostudzeniu możesz od razu podlewać nią paprotki.

Skorupki też się przydadzą

Wspomniany już wyżej Kuba Korczak skrupulatnie odkłada skorupki po jajkach do lodówki, a gdy tylko uzbiera większą ilość, wkłada je do piekarnika i wypraża, aby pozbyć się ewentualnych resztek organicznych. Skorupki pod wpływem wysokiej temperatury stają się też bardziej kruche i można je zblendować na proszek.

Ekspert od zero waste takie rozdrobnione skorupki jajek nie tylko przeznacza na odżywkę dla roślin, ale także dodaje je do karmy dla swoich psiaków, a nawet do past śniadaniowych, które lubi przygotowywać dla swoich bliskich.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe