PrzepisNikt nie robi naleśników jak Robert Makłowicz. Zamienił mleko na inny składnik

Nikt nie robi naleśników jak Robert Makłowicz. Zamienił mleko na inny składnik

Kiedy robimy naleśniki, zazwyczaj dodajemy do nich trochę mleka. Dzięki temu są delikatne i dobrze smakują. Okazuje się, że nie jest to konieczne. Udowadnia to Robert Makłowicz, który preferuje inny dodatek. Sprawi on, że danie będzie miało idealną konsystencję.

Robert Makłowicz nie dodaje mleka do naleśników (pexels, instagram.com/robertmaklowicz-official)
Robert Makłowicz nie dodaje mleka do naleśników (pexels, instagram.com/robertmaklowicz-official)

19.05.2023 06:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zawsze staramy się, by ciasto do naleśników było odpowiednio rzadkie i delikatne. Musimy też pamiętać o dobrym rozgrzaniu patelni. Wtedy placuszki będą idealnie cienkie. Czasem jednak składniki, które wykorzystujemy do robienia dania, nie wszystkim przypadają do gustu. Co w przypadku, gdy nie chcemy dodawać mleka? Możemy skorzystać z przepisu najsłynniejszego krytyka kulinarnego w Polsce.

Robert Makłowicz nie dodaje mleka do naleśników

Jaki więc wybiera składnik? Jeśli myślicie, że to woda gazowana, niestety mylicie się. Krytyk kulinarny w większości przypadków dodaje maślankę. Nie dość, że nadaje placuszkom odpowiednią konsystencję, to jeszcze ma mniej laktozy niż zwykłe mleko. Skoro wiecie już, co Makłowicz zmienił w tradycyjnym przepisie, to najwyższy czas, by przetestować te modyfikacje w domu.

Przygotujcie wszystkie składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • szklankę maślanki,
  • dwie łyżki masła,
  • odrobina cukru,
  • szczypta soli.
Robert Makłowicz dodaje maślankę do naleśników (Pexels)
Robert Makłowicz dodaje maślankę do naleśników (Pexels)

Przepis na naleśniki z maślanką. Placuszki będą miały idealną konsystencję

  1. Zacznij od wlania maślanki do wysokiego naczynia. Od razu potem dodaj mąkę. Rób to stopniowo. Obydwa składniki dokładnie wymieszaj. Postaraj się, by nie było żadnych grudek.
  2. Masło roztop w garnku lub na patelni (w ostateczności może też być mikrofalówka). Lekko przestudź.
  3. Wbij jajko, wsyp sól i cukier. Dolej masło. Ciasto zmiksuj. Konsystencja powinna być gładka i jednolita.
  4. Naleśniki smaż na patelni z rozgrzanym olejem (nie dodawaj go zbyt dużo). Jeśli chcesz, by placki były cienkie, wlewaj niewielką ilość ciasta.
  5. Kiedy już po jednej stronie będą złociste, przekręć je.

Danie możecie podawać z różnymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się dżem lub ulubiony krem czekoladowo-orzechowy.