Niszczy komórki rakowe i łagodzi przeziębienie. Polacy karmią nią świnie

W smaku przypomina skrzyżowanie kalarepy, rzodkiewki i kapusty. Regularnie gościła w jadłospisie naszych przodków, których często chroniła przed głodem. Dla współczesnych Polaków stała się warzywem egzotycznym, choć na pewno zasługuje na większe zainteresowanie. Dlaczego warto sięgnąć po brukiew?

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Brukiew to jedno z najmniej docenianych warzyw. Choć jest tania i łatwa w uprawie, Polacy traktują ja z rezerwą. Uchodzi za warzywo dla ubogich, najczęściej zamiast na talerzu, ląduje w korycie dla trzody chlewnej. Tymczasem w Skandynawii ceni się jej walory smakowe i wartości odżywcze.  Brukiew raczej nie kojarzy się ze zdrowym, pełnym witamin warzywem. To jednak błędna opinia, ponieważ wbrew pozorom jest to źródło składników odżywczych. Znajdziemy w niej m.in. witaminy A, C i K oraz wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.

Dzięki temu, że brukiew jest źródłem wielu składników odżywczych, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Nic dziwnego, że już w dawnych czasach została doceniona przez medycynę ludową. I tak np. sok z brukwi warto pić podczas przeziębień. Napój ten wzmocni naszą odporność i pomoże nam w walce z uporczywym kaszlem. Eksperci często też podkreślają pozytywny efekt brukwi w walce z rakiem oraz z chorobami układu pokarmowego.

Dlaczego warto ją jeść?

Brukiew świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Jest niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 40 kalorii. Co więcej, jest sycąca, dzięki czemu unikniemy jedzenia dodatkowych i kalorycznych przekąsek między posiłkami.

Dbając o urodę, nie można zapomnieć o odpowiedniej i zbilansowanej diecie. Warto wprowadzić do niej brukiew, która dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Brukiew w kuchni

Brukiew możemy wykorzystać na wiele sposób. Świetnie sprawdzi się jako składnik zup i sałatek. Jeżeli zaś potrzebujemy odmiany w naszym jadłospisie, ciekawym pomysłem będzie pieczona brukiew w formie frytek. Możemy ją, podobnie jak buraki, kisić, a także jeść na surowo, jak chociażby podobną do niej kalarepę.

Jeśli znudziły wam się ziemniaki serwowane do obiadu, możecie zastąpić je pysznym purée przygotowanym z ugotowanej do miękkości brukwi i marchewki, roztartych na gładką masę ze śmietaną i masłem, doprawionym solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej