PrzepisO tym daniu niestety już zapomnieliśmy. Szkoda, bo nasi dziadkowie za nim szaleli

O tym daniu niestety już zapomnieliśmy. Szkoda, bo nasi dziadkowie za nim szaleli

Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons
Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons

Dania z PRL często wywołują na naszych twarzach uśmiech. To jednak jest nadzwyczaj wyjątkowe. Wciąż pojawia się w domach naszych dziadków, choć w większości przypadków zapewnie sporadycznie. To danie z polskiej wsi, smakuje obłędnie. Warto je przygotować szczególnie teraz, kiedy jest sezon na młode ziemniaki. 

Niektóre z potraw z PRL przygotowywane są do dziś i uważa się je za istne przysmaki. Są jednak też takie, o których zapomniano, mimo że mają obłędny smak. Do tej drugiej grupy zalicza się m.in. babka ziemniaczana. To idealne danie na lato - choć podawane jest na gorąco, to szklanka zimnego mleka jako dodatek potrafi zdziałać cuda.

Przepis na obiad z PRL. Babka ziemniaczana z przepisu babci

Babka ziemniaczana to obłędnie pyszne danie, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak latem, kiedy możemy przygotować ją z młodych ziemniaków. Doskonale smakuje gorąca podawana ze szklanką zimnego mleka, maślanki, bądź z dodatkiem ketchupu czy surówki. Jak przygotować to danie rodem z PRL? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • kilka grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • papryka słodka,
  • świeże lub suszone zioła.

Przepis na babkę ziemniaczaną. Skwarki z boczku to obowiązkowy dodatek do tego rarytasu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki młode obieramy, a następnie ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy ziemniaki z nadmiaru wody i przekładamy je do dużej miski.
  2. Kroimy boczek, grzyby, cebulę, ząbki czosnku i zioła - świeże lub suszone.
  3. Na patelni podsmażamy boczek, a gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pozostałe składniki.
  4. Dodajemy je do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz dodajemy jajka. Mieszamy ponownie do połączenia się składników.
  5. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny. Smacznego!
Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons
Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także