O tym daniu niestety już zapomnieliśmy. Szkoda, bo nasi dziadkowie za nim szaleli

Dania z PRL często wywołują na naszych twarzach uśmiech. To jednak jest nadzwyczaj wyjątkowe. Wciąż pojawia się w domach naszych dziadków, choć w większości przypadków zapewnie sporadycznie. To danie z polskiej wsi, smakuje obłędnie. Warto je przygotować szczególnie teraz, kiedy jest sezon na młode ziemniaki. 

Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commonsBabka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons

Niektóre z potraw z PRL przygotowywane są do dziś i uważa się je za istne przysmaki. Są jednak też takie, o których zapomniano, mimo że mają obłędny smak. Do tej drugiej grupy zalicza się m.in. babka ziemniaczana. To idealne danie na lato - choć podawane jest na gorąco, to szklanka zimnego mleka jako dodatek potrafi zdziałać cuda.

Przepis na obiad z PRL. Babka ziemniaczana z przepisu babci

Babka ziemniaczana to obłędnie pyszne danie, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak latem, kiedy możemy przygotować ją z młodych ziemniaków. Doskonale smakuje gorąca podawana ze szklanką zimnego mleka, maślanki, bądź z dodatkiem ketchupu czy surówki. Jak przygotować to danie rodem z PRL? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • kilka grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • papryka słodka,
  • świeże lub suszone zioła.

Przepis na babkę ziemniaczaną. Skwarki z boczku to obowiązkowy dodatek do tego rarytasu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki młode obieramy, a następnie ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy ziemniaki z nadmiaru wody i przekładamy je do dużej miski.
  2. Kroimy boczek, grzyby, cebulę, ząbki czosnku i zioła - świeże lub suszone.
  3. Na patelni podsmażamy boczek, a gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pozostałe składniki.
  4. Dodajemy je do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz dodajemy jajka. Mieszamy ponownie do połączenia się składników.
  5. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny. Smacznego!
Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons
Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości