O tym daniu niestety już zapomnieliśmy. Szkoda, bo nasi dziadkowie za nim szaleli

Dania z PRL często wywołują na naszych twarzach uśmiech. To jednak jest nadzwyczaj wyjątkowe. Wciąż pojawia się w domach naszych dziadków, choć w większości przypadków zapewnie sporadycznie. To danie z polskiej wsi, smakuje obłędnie. Warto je przygotować szczególnie teraz, kiedy jest sezon na młode ziemniaki. 

Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commonsBabka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons

Niektóre z potraw z PRL przygotowywane są do dziś i uważa się je za istne przysmaki. Są jednak też takie, o których zapomniano, mimo że mają obłędny smak. Do tej drugiej grupy zalicza się m.in. babka ziemniaczana. To idealne danie na lato - choć podawane jest na gorąco, to szklanka zimnego mleka jako dodatek potrafi zdziałać cuda.

Przepis na obiad z PRL. Babka ziemniaczana z przepisu babci

Babka ziemniaczana to obłędnie pyszne danie, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak latem, kiedy możemy przygotować ją z młodych ziemniaków. Doskonale smakuje gorąca podawana ze szklanką zimnego mleka, maślanki, bądź z dodatkiem ketchupu czy surówki. Jak przygotować to danie rodem z PRL? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • kilka grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • papryka słodka,
  • świeże lub suszone zioła.

Przepis na babkę ziemniaczaną. Skwarki z boczku to obowiązkowy dodatek do tego rarytasu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki młode obieramy, a następnie ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy ziemniaki z nadmiaru wody i przekładamy je do dużej miski.
  2. Kroimy boczek, grzyby, cebulę, ząbki czosnku i zioła - świeże lub suszone.
  3. Na patelni podsmażamy boczek, a gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pozostałe składniki.
  4. Dodajemy je do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz dodajemy jajka. Mieszamy ponownie do połączenia się składników.
  5. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny. Smacznego!
Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons
Babka ziemniaczana z PRL. Fot. Wikimedia commons
Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony