O tym daniu niestety już zapomnieliśmy. Szkoda, bo nasi dziadkowie za nim szaleli
Dania z PRL często wywołują na naszych twarzach uśmiech. To jednak jest nadzwyczaj wyjątkowe. Wciąż pojawia się w domach naszych dziadków, choć w większości przypadków zapewnie sporadycznie. To danie z polskiej wsi, smakuje obłędnie. Warto je przygotować szczególnie teraz, kiedy jest sezon na młode ziemniaki.
29.06.2023 16:12
Niektóre z potraw z PRL przygotowywane są do dziś i uważa się je za istne przysmaki. Są jednak też takie, o których zapomniano, mimo że mają obłędny smak. Do tej drugiej grupy zalicza się m.in. babka ziemniaczana. To idealne danie na lato - choć podawane jest na gorąco, to szklanka zimnego mleka jako dodatek potrafi zdziałać cuda.
Przepis na obiad z PRL. Babka ziemniaczana z przepisu babci
Babka ziemniaczana to obłędnie pyszne danie, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak latem, kiedy możemy przygotować ją z młodych ziemniaków. Doskonale smakuje gorąca podawana ze szklanką zimnego mleka, maślanki, bądź z dodatkiem ketchupu czy surówki. Jak przygotować to danie rodem z PRL? Podpowiadamy.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 250 g wędzonego boczku,
- kilka grzybów,
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka majeranku,
- papryka słodka,
- świeże lub suszone zioła.
Sprawdź także: Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Ekspertka radzi, jak przechowywać żywność w upalne dni
Przepis na babkę ziemniaczaną. Skwarki z boczku to obowiązkowy dodatek do tego rarytasu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki młode obieramy, a następnie ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy ziemniaki z nadmiaru wody i przekładamy je do dużej miski.
- Kroimy boczek, grzyby, cebulę, ząbki czosnku i zioła - świeże lub suszone.
- Na patelni podsmażamy boczek, a gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pozostałe składniki.
- Dodajemy je do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz dodajemy jajka. Mieszamy ponownie do połączenia się składników.
- Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny. Smacznego!