Obiad jak z minionej epoki. Jeśli jeszcze nie jadłeś, musisz nadrobić zaległości
Zrazy to dobry pomysł na niedzielny obiad. Tradycyjnie podaje się je z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ogórkami kiszonymi lub buraczkami na ciepło. Nawet jeśli dobierzesz inne dodatki, będą smakować doskonale.
Zrazy należą do najstarszych potraw staropolskich. Ich nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni, odcięty od całości. Przepis na to danie wydaje się prosty. Jednak dużo tu zależy od jakości mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu
Mięso najlepsze na zrazy
Zrazy przygotowuje się tradycyjnie z wołowiny. Musi być najwyższej jakości, by mięso nie było twarde. Jego plastry powinny być rozbite, posmarowane musztardą, a potem nadziewa się je boczkiem, kiszonymi ogórkami, posiekaną cebulą. To receptura zrazów tradycyjnych, bo mogą być one także faszerowane grzybami czy warzywami.
Musztarda ma kluczowe znaczenie
Przygotowania tej potrawy zacznij od pocięcia mięsa na plastry i delikatnego ich rozbicia. Potem dopraw je solą i pieprzem. Duże znaczenie ma także posmarowanie ich musztardą. Zawiera ona ocet, który sprawi, że zrazy będą jeszcze delikatniejsze i bardziej kruche. Potem układaj na tak przygotowanych plastrach mięsa boczek, cebulę i ogórki pokrojone w paseczki. Kolejny krok to zawijanie zrazów. Warto je jeszcze zabezpieczyć nicią lub wykałaczkami, wtedy na pewno w tej formie przetrwają podsmażanie i duszenie.
Trik na miękkie zrazy
Zwinięte zrazy obtocz w mące i lekko podsmaż, tylko do zarumienienia. Zaraz potem przełóż je do szerokiego garnka i zalej gorącym bulionem. Dobrze doprawić go zielem angielskim, ziarnami pieprzu oraz dorzucić liście laurowy. W takim aromatycznym bulionie duś zrazy, aż będą miękkie. W razie potrzeby można dolać nieco wrzątku. Z reguły zrazy potrzebują około godziny duszenia, ale czas zależy od grubości mięsa.
Jak podać zrazy
Zrazy tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Lepiej jednak nie sięgać po taką w torebce. Kupiona na wagę będzie zdrowsza i smaczniejsza. Dobrym dodatkiem do zrazów są też ziemniaki. A jako surówka sprawdzą się buraczki na ciepło lub po prostu kiszone ogórki.