Odstaw go na godzinę. Mało kto wie, dlaczego to ważne
To warzywo ma wielu fanów, którzy niecierpliwie czekają na sezon. Należy do nielicznych strączków, które można jeść "na świeżo". Dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, bo zdarza się, że wywołuje dolegliwości żołądkowe.
Bób jest bogaty w witaminy i minerały. Jego cennym składnikiem jest białko, które zapewnia uczucie sytości na długo. Dlatego często poleca się go nawet na diecie redukcyjnej. Jest jednak jeden minus. Tak jak wszystkie strączki, bób ma właściwości wzdymające. Są jednak skuteczne metody, które pozwalają uniknąć problemów żołądkowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas
Jak i kiedy kupować bób
Bób najlepiej kupować w strąkach, co świadczy o jego świeżości. Jednak znacznie częściej można znaleźć na straganach już wyłuskane ziarna na wagę i to jest również dobre rozwiązanie. Należy jedynie unikać bobu w foliowych torebkach, które były wystawione na słońce, ponieważ szybko się psuje. Wybieraj opakowania przechowywane w cieniu i kupuj bób wcześnie rano.
Ważne!
Bób powinien być zielony i jędrny, bez żółtych czy szarych plam. Mniejsze ziarna są lepsze, a ogonki nie powinny być pomarańczowe ani brązowe. Po zakupie bób należy przechowywać w papierowej torebce lub misce w lodówce przez kilka dni.
Czas gotowania bobu
Przed gotowaniem bób należy umyć i sprawdzić, czy nie ma uszkodzonych nasion. Kiedy jest młody, gotuje się go w osłodzonej wodzie przez około 15 minut, a starszy dłużej, bo nawet do 30 minut. Sól dodaje się pod koniec gotowania. Gdy ziarna zaczynają się marszczyć, bób jest gotowy do spożycia. Należy unikać rozgotowania, ponieważ traci wtedy swoje właściwości i smak.
Bez problemu ze wzdęciami
Bób zawiera oligosacharydy, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, po opłukaniu bobu warto zalać go gorącą wodą i odstawić na godzinę, a następnie ugotować w nowej wodzie. Można dodać sok z cytryny, kminek, koperek lub czosnek. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny unikać skórek bobu, które są ciężkostrawne. Dobrze też zwracać uwagę na ilość i nie jeść więcej około jedną szklankę bobu dziennie.