Odstaw go na godzinę. Mało kto wie, dlaczego to ważne

To warzywo ma wielu fanów, którzy niecierpliwie czekają na sezon. Należy do nielicznych strączków, które można jeść "na świeżo". Dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, bo zdarza się, że wywołuje dolegliwości żołądkowe.

Jak ugotować młody bób?Zaczyna się sezon na bób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bób jest bogaty w witaminy i minerały. Jego cennym składnikiem jest białko, które zapewnia uczucie sytości na długo. Dlatego często poleca się go nawet na diecie redukcyjnej. Jest jednak jeden minus. Tak jak wszystkie strączki, bób ma właściwości wzdymające. Są jednak skuteczne metody, które pozwalają uniknąć problemów żołądkowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Jak i kiedy kupować bób

Bób najlepiej kupować w strąkach, co świadczy o jego świeżości. Jednak znacznie częściej można znaleźć na straganach już wyłuskane ziarna na wagę i to jest również dobre rozwiązanie. Należy jedynie unikać bobu w foliowych torebkach, które były wystawione na słońce, ponieważ szybko się psuje. Wybieraj opakowania przechowywane w cieniu i kupuj bób wcześnie rano.

Ważne!

Bób powinien być zielony i jędrny, bez żółtych czy szarych plam. Mniejsze ziarna są lepsze, a ogonki nie powinny być pomarańczowe ani brązowe. Po zakupie bób należy przechowywać w papierowej torebce lub misce w lodówce przez kilka dni.

Czas gotowania bobu

Przed gotowaniem bób należy umyć i sprawdzić, czy nie ma uszkodzonych nasion. Kiedy jest młody, gotuje się go w osłodzonej wodzie przez około 15 minut, a starszy dłużej, bo nawet do 30 minut. Sól dodaje się pod koniec gotowania. Gdy ziarna zaczynają się marszczyć, bób jest gotowy do spożycia. Należy unikać rozgotowania, ponieważ traci wtedy swoje właściwości i smak.

Bez problemu ze wzdęciami

Bób zawiera oligosacharydy, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, po opłukaniu bobu warto zalać go gorącą wodą i odstawić na godzinę, a następnie ugotować w nowej wodzie. Można dodać sok z cytryny, kminek, koperek lub czosnek. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny unikać skórek bobu, które są ciężkostrawne. Dobrze też zwracać uwagę na ilość i nie jeść więcej około jedną szklankę bobu dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem