Kupujesz czosnek? Zwróć uwagę na ten szczegół, a unikniesz wpadek
Stosujemy go w kuchni niemal codziennie. Jest idealny do sałatek, sosów, mięs. Lista dań, do których jest potrzebny jest długa. Podobnie, jak lista jego walorów zdrowotnych. Jednak trzeba zadbać o to, by wybierać czosnek dobrej jakości. O pomyłkę wcale nie jest trudno.
Czosnek od wieków jest ceniony w kuchni, a także za swoje właściwości zdrowotne. Zalicza się go do naturalnych antybiotyków. Zawiera związki siarki, które mogą niszczyć komórki nowotworowe i działać jako antyoksydanty. Eksperci twierdzą, że ta przyprawa w diecie może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym raka jelita grubego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem
Jaki czosnek jest najlepszy?
Czosnek powinien być świeży, czyli twardy w dotyku, a jego ząbki nie mogą być miękkie ani przebarwione. Kiedy są widoczne oznaki pleśni lub inne uszkodzenia, nie nadaje się do spożycia. Właściwości zdrowotne i głęboki smak ma tylko czosnek dobrej jakości.
Podczas zakupów warto też zwrócić uwagę na kraj pochodzenia czosnku. Ten lokalny jest świeższy i ma intensywniejszy smak niż importowany. Ponadto kupując krajowy czosnek, wspieramy lokalnych producentów i przyczyniamy się do zrównoważonego rozwoju.
Na co zwracać uwagę, kupując czosnek?
Jest z reguły droższy. Jeśli więc zobaczysz wyjątkowo niską cenę czosnku, najpewniej pochodzi on z Chin. Ma to wpływ na jego jakość - zawiera bowiem mnóstwo substancji chemicznych. Czosnek przywożony z odległych krajów, uprawiany jest bez odpowiedniej kontroli, często używa się wtedy silnych pestycydów. Co więcej, aby przetrwał długi transport, stosowane są konserwanty, a to może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Czosnek, który może zawierać niebezpieczne substancje, jest z reguły większy, a jego główki są regularne i mają jednolity, biały kolor. Wyróżnia go też mniej intensywny aromat i łagodniejszy smak. Można go określić jako nieco słodkawy. Taki czosnek też nie kiełkuje, nawet po dłuższym przechowywaniu.
Ważne!
Przechowuj czosnek w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Unikaj wkładania go do lodówki, ponieważ wilgoć może przyspieszyć jego psucie.