WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Kupujesz czosnek? Zwróć uwagę na ten szczegół, a unikniesz wpadek

Stosujemy go w kuchni niemal codziennie. Jest idealny do sałatek, sosów, mięs. Lista dań, do których jest potrzebny jest długa. Podobnie, jak lista jego walorów zdrowotnych. Jednak trzeba zadbać o to, by wybierać czosnek dobrej jakości. O pomyłkę wcale nie jest trudno.

Kupujesz czosnek? Zwróć uwagę na ten szczegół, a unikniesz wpadekJakość czosnku może być bardzo niska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Czosnek od wieków jest ceniony w kuchni, a także za swoje właściwości zdrowotne. Zalicza się go do naturalnych antybiotyków. Zawiera związki siarki, które mogą niszczyć komórki nowotworowe i działać jako antyoksydanty. Eksperci twierdzą, że ta przyprawa w diecie może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym raka jelita grubego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Jaki czosnek jest najlepszy?

Czosnek powinien być świeży, czyli twardy w dotyku, a jego ząbki nie mogą być miękkie ani przebarwione. Kiedy są widoczne oznaki pleśni lub inne uszkodzenia, nie nadaje się do spożycia. Właściwości zdrowotne i głęboki smak ma tylko czosnek dobrej jakości.

Podczas zakupów warto też zwrócić uwagę na kraj pochodzenia czosnku. Ten lokalny jest świeższy i ma intensywniejszy smak niż importowany. Ponadto kupując krajowy czosnek, wspieramy lokalnych producentów i przyczyniamy się do zrównoważonego rozwoju.

Na co zwracać uwagę, kupując czosnek?

Jest z reguły droższy. Jeśli więc zobaczysz wyjątkowo niską cenę czosnku, najpewniej pochodzi on z Chin. Ma to wpływ na jego jakość - zawiera bowiem mnóstwo substancji chemicznych. Czosnek przywożony z odległych krajów, uprawiany jest bez odpowiedniej kontroli, często używa się wtedy silnych pestycydów. Co więcej, aby przetrwał długi transport, stosowane są konserwanty, a to może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Czosnek, który może zawierać niebezpieczne substancje, jest z reguły większy, a jego główki są regularne i mają jednolity, biały kolor. Wyróżnia go też mniej intensywny aromat i łagodniejszy smak. Można go określić jako nieco słodkawy. Taki czosnek też nie kiełkuje, nawet po dłuższym przechowywaniu.

Ważne!

Przechowuj czosnek w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Unikaj wkładania go do lodówki, ponieważ wilgoć może przyspieszyć jego psucie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób