Oprócz cynamonu dodaj jeszcze jedną przyprawę. Pachnieć będzie w całym domu
Jesienią zapach cynamonu wypełnia domowe kuchnie i otula wszystkich miłośników słodkości. Gdy za oknem robi się szaro i dni stają się coraz krótsze, zmiany osładzają pyszne cynamonki. Do farszu warto dodać jeszcze jedną przyprawę, która znakomicie podkręci smak.
06.10.2024 11:15
Są mięciutkie i puszyste, a ich korzenny smak od razu wywołuje uśmiech na twarzach. Nie ma jesieni bez cynamonek, więc warto upiec je przynajmniej raz. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie bułeczki podkręci dodatek kardamonu. W takim wydaniu uwielbiają je mieszkańcy Skandynawii i cała moja rodzina, która miała okazję ich skosztować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynamonki z kardamonem
Kanelbullar to prawdziwy skarb szwedzkiej kuchni i ulubiony przysmak wielu osób na całym świecie. Te miękkie, pulchne bułeczki z aromatycznym nadzieniem cynamonowym są obowiązkowym punktem każdej wycieczki do Skandynawii. Nie musisz jednak pakować walizki i szukać biletów lotniczych ani przepłacać za cynamonkę w cukierni. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu. To wielopokoleniowy przysmak, bo zajadać się będzie zarówno seniorka rodu, jak i wracająca ze szkoły latorośl.
Oprócz cynamonu warto dodać również kardamon. To przyprawa o intensywnym, słodkawo-korzennym aromacie, która doskonale komponuje się z cynamonem. Po upieczeniu możesz polać bułeczki lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości wody lub posmarować serkiem kremowym z dodatkiem cukru pudru.
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- 330 ml ciepłego mleka,
- 80 g roztopionego masła,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 jajko.
Nadzienie:
- 100 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki kardamonu.
Sposób przygotowania:
- W małej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i mielony kardamon. Zrób w środku wgłębienie, wlej rozczyn, dodaj całe jajko i roztopione, przestudzone masło.
- Dolej pozostałe ciepłe mleko.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- W misce utrzyj miękkie masło z cukrem, kardamonem i cynamonem na gładką pastę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
- Posmaruj równomiernie przygotowanym nadzieniem, a następnie zwiń ciasto w ciasny rulon.
- Pokrój rulon na kawałki.
- Ułóż pokrojone bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosły.
- Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Gotowe cynamonki polej lukrem lub masą z serka śmietankowego i cukru pudru. Smacznego!