PrzepisSłodkościOprócz cynamonu dodaj jeszcze jedną przyprawę. Pachnieć będzie w całym domu

Oprócz cynamonu dodaj jeszcze jedną przyprawę. Pachnieć będzie w całym domu

Cynamonki z nietypowym nadzieniem - Pyszności
Cynamonki z nietypowym nadzieniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Sveta K

06.10.2024 11:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesienią zapach cynamonu wypełnia domowe kuchnie i otula wszystkich miłośników słodkości. Gdy za oknem robi się szaro i dni stają się coraz krótsze, zmiany osładzają pyszne cynamonki. Do farszu warto dodać jeszcze jedną przyprawę, która znakomicie podkręci smak.

Są mięciutkie i puszyste, a ich korzenny smak od razu wywołuje uśmiech na twarzach. Nie ma jesieni bez cynamonek, więc warto upiec je przynajmniej raz. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie bułeczki podkręci dodatek kardamonu. W takim wydaniu uwielbiają je mieszkańcy Skandynawii i cała moja rodzina, która miała okazję ich skosztować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cynamonki z kardamonem

Kanelbullar to prawdziwy skarb szwedzkiej kuchni i ulubiony przysmak wielu osób na całym świecie. Te miękkie, pulchne bułeczki z aromatycznym nadzieniem cynamonowym są obowiązkowym punktem każdej wycieczki do Skandynawii. Nie musisz jednak pakować walizki i szukać biletów lotniczych ani przepłacać za cynamonkę w cukierni. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu. To wielopokoleniowy przysmak, bo zajadać się będzie zarówno seniorka rodu, jak i wracająca ze szkoły latorośl.

Cynamonki jak z najlepszej cukierni.
Cynamonki jak z najlepszej cukierni.© Adobe Stock | Pawel Kacperek

Oprócz cynamonu warto dodać również kardamon. To przyprawa o intensywnym, słodkawo-korzennym aromacie, która doskonale komponuje się z cynamonem. Po upieczeniu możesz polać bułeczki lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości wody lub posmarować serkiem kremowym z dodatkiem cukru pudru.

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 330 ml ciepłego mleka,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i mielony kardamon. Zrób w środku wgłębienie, wlej rozczyn, dodaj całe jajko i roztopione, przestudzone masło.
  3. Dolej pozostałe ciepłe mleko.
  4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  5. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem, kardamonem i cynamonem na gładką pastę.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  7. Posmaruj równomiernie przygotowanym nadzieniem, a następnie zwiń ciasto w ciasny rulon.
  8. Pokrój rulon na kawałki.
  9. Ułóż pokrojone bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosły.
  10. Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem.
  11. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Gotowe cynamonki polej lukrem lub masą z serka śmietankowego i cukru pudru. Smacznego!