Oprócz cynamonu dodaj jeszcze jedną przyprawę. Pachnieć będzie w całym domu

Jesienią zapach cynamonu wypełnia domowe kuchnie i otula wszystkich miłośników słodkości. Gdy za oknem robi się szaro i dni stają się coraz krótsze, zmiany osładzają pyszne cynamonki. Do farszu warto dodać jeszcze jedną przyprawę, która znakomicie podkręci smak.

Cynamonki z nietypowym nadzieniem - PysznościCynamonki z nietypowym nadzieniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Sveta K
Ewa Malinowska

Są mięciutkie i puszyste, a ich korzenny smak od razu wywołuje uśmiech na twarzach. Nie ma jesieni bez cynamonek, więc warto upiec je przynajmniej raz. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie bułeczki podkręci dodatek kardamonu. W takim wydaniu uwielbiają je mieszkańcy Skandynawii i cała moja rodzina, która miała okazję ich skosztować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Cynamonki z kardamonem

Kanelbullar to prawdziwy skarb szwedzkiej kuchni i ulubiony przysmak wielu osób na całym świecie. Te miękkie, pulchne bułeczki z aromatycznym nadzieniem cynamonowym są obowiązkowym punktem każdej wycieczki do Skandynawii. Nie musisz jednak pakować walizki i szukać biletów lotniczych ani przepłacać za cynamonkę w cukierni. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu. To wielopokoleniowy przysmak, bo zajadać się będzie zarówno seniorka rodu, jak i wracająca ze szkoły latorośl.

Cynamonki jak z najlepszej cukierni.
Cynamonki jak z najlepszej cukierni. © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Oprócz cynamonu warto dodać również kardamon. To przyprawa o intensywnym, słodkawo-korzennym aromacie, która doskonale komponuje się z cynamonem. Po upieczeniu możesz polać bułeczki lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości wody lub posmarować serkiem kremowym z dodatkiem cukru pudru.

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 330 ml ciepłego mleka,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i mielony kardamon. Zrób w środku wgłębienie, wlej rozczyn, dodaj całe jajko i roztopione, przestudzone masło.
  3. Dolej pozostałe ciepłe mleko.
  4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  5. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem, kardamonem i cynamonem na gładką pastę.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  7. Posmaruj równomiernie przygotowanym nadzieniem, a następnie zwiń ciasto w ciasny rulon.
  8. Pokrój rulon na kawałki.
  9. Ułóż pokrojone bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosły.
  10. Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem.
  11. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Gotowe cynamonki polej lukrem lub masą z serka śmietankowego i cukru pudru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥