Oprócz cynamonu dodaj jeszcze jedną przyprawę. Pachnieć będzie w całym domu

Jesienią zapach cynamonu wypełnia domowe kuchnie i otula wszystkich miłośników słodkości. Gdy za oknem robi się szaro i dni stają się coraz krótsze, zmiany osładzają pyszne cynamonki. Do farszu warto dodać jeszcze jedną przyprawę, która znakomicie podkręci smak.

Cynamonki z nietypowym nadzieniem - PysznościCynamonki z nietypowym nadzieniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Sveta K
Ewa Malinowska

Są mięciutkie i puszyste, a ich korzenny smak od razu wywołuje uśmiech na twarzach. Nie ma jesieni bez cynamonek, więc warto upiec je przynajmniej raz. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie bułeczki podkręci dodatek kardamonu. W takim wydaniu uwielbiają je mieszkańcy Skandynawii i cała moja rodzina, która miała okazję ich skosztować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Cynamonki z kardamonem

Kanelbullar to prawdziwy skarb szwedzkiej kuchni i ulubiony przysmak wielu osób na całym świecie. Te miękkie, pulchne bułeczki z aromatycznym nadzieniem cynamonowym są obowiązkowym punktem każdej wycieczki do Skandynawii. Nie musisz jednak pakować walizki i szukać biletów lotniczych ani przepłacać za cynamonkę w cukierni. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu. To wielopokoleniowy przysmak, bo zajadać się będzie zarówno seniorka rodu, jak i wracająca ze szkoły latorośl.

Cynamonki jak z najlepszej cukierni.
Cynamonki jak z najlepszej cukierni. © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Oprócz cynamonu warto dodać również kardamon. To przyprawa o intensywnym, słodkawo-korzennym aromacie, która doskonale komponuje się z cynamonem. Po upieczeniu możesz polać bułeczki lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości wody lub posmarować serkiem kremowym z dodatkiem cukru pudru.

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 330 ml ciepłego mleka,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i mielony kardamon. Zrób w środku wgłębienie, wlej rozczyn, dodaj całe jajko i roztopione, przestudzone masło.
  3. Dolej pozostałe ciepłe mleko.
  4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  5. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem, kardamonem i cynamonem na gładką pastę.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  7. Posmaruj równomiernie przygotowanym nadzieniem, a następnie zwiń ciasto w ciasny rulon.
  8. Pokrój rulon na kawałki.
  9. Ułóż pokrojone bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosły.
  10. Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem.
  11. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Gotowe cynamonki polej lukrem lub masą z serka śmietankowego i cukru pudru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój