Owoce, warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności
16.03.2020 12:41, aktual.: 18.09.2023 13:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wzmocnie odporności to bardzo ważna kwestia, o której zawsze powinniśmy pamiętać. Tym bardziej teraz, kiedy cały świat walczy z koronawirusem. Dlatego dziś przygotowałam, listę z owocami, warzywami i przyprawami, które są idealne na wzmocnienie naszej odporności.
Przygotowując posiłki dla swoich bliskich, pamiętaj o ich wykorzystaniu. Postaw na zdrowe i sprawdzone rozwiązania, które wzmocnią Twój organizm.
#1 Szpinak
Szpinak to nie tylko źródło potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i witaminy C. To jednocześnie idealne rozwiązanie na wzmocnie naszej odporności.
Jeśli więc brakuje Ci pomysłu na wykorzystanie szpinaku w kuchni, możesz skorzystać z naszych przepisów, m.in. rolady szpinakowej z łososiem.
#2 Czosnek
W walce z falą przeziębień najbardziej skuteczny jest czosnek. Dlatego też nie może zabraknąć go w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach. Ma on działanie antybakteryjne i antywirusowe.
Czosnek to podstawa w kuchni i używamy go praktycznie codziennie. Ale w tym trudnym okresie, nie zaszkodzi wykorzystać go w większej ilości. Przykład? Zupa krem z 40 ząbków czosnku.
#3 Imbir
W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć również imbiru. Jest on pomocny m.in. przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i grypach. Innymi słowy, to idealne rozwiązanie, na które warto postawić.
I skoro już mowa o imbirze, to polecam zwłaszcza pyszną zupę krem z marchewką i imbirem w roli głównej.
#4 Cytryna
Myśląc o produktach spożywczych, które mają wpływ na wzmocnienie odporności, muszę wspomnieć również o cytrynach. Są one bogate m.in. w witaminy z grupy B i E, żelazo, potas oraz magnez.
Cytryny mogą stać się m.in. bazą pysznego sosu, który połączysz z kurczakiem. To naprawdę idealna kombinacja!
#5 Jabłka
Owoce te są bogate w witaminę C, która jest niezwykle ważna w przypadku przeziębień. Oczywiście jabłka powinno jeść się ze skórką, bo to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych właściwości.
A skoro mowa o jabłkach, możesz postawić m.in. na tradycyjne połączenie z ryżem.
#6 Brokuły
Na wzmocnienie odporności świetnie nada się również brokuł. To zielone warzywo jest źródłem witamy C i A.
Na naszej stronie możesz znaleźć wiele przepisów z brokułami. Przykład? Pierś z kurczaka w brokułowo-miętowym sosie!
#7 Buraki
Buraki pomogą w walce z chorobami wirusowymi. Co więcej, warzywa te mają działanie wykrztuśne, dlatego też pomogą przy ataku kaszlu.
Z buraków możesz przyrządzić m.in. pyszny i odżywczy sok.
#8 Grejpfrut
I na koniec owoc, który jest idealny w walce z objawami przeziębienia. Obecny w nich lipoken, z pewnością wpłynie pozytywnie na wzmocnienie odporności Twojego organizmu.
W bardzo szybki sposób możesz wykorzystać ten owoc jako bazę zdrowego soku domowej roboty.