NewsyOwoce, warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności

Owoce, warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności

Owoce, warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności
Frania

16.03.2020 12:41, aktual.: 18.09.2023 13:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wzmocnie odporności to bardzo ważna kwestia, o której zawsze powinniśmy pamiętać. Tym bardziej teraz, kiedy cały świat walczy z koronawirusem. Dlatego dziś przygotowałam, listę z owocami, warzywami i przyprawami, które są idealne na wzmocnienie naszej odporności.

Przygotowując posiłki dla swoich bliskich, pamiętaj o ich wykorzystaniu. Postaw na zdrowe i sprawdzone rozwiązania, które wzmocnią Twój organizm.

#1 Szpinak

Obraz

Szpinak to nie tylko źródło potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i witaminy C. To jednocześnie idealne rozwiązanie na wzmocnie naszej odporności.

Jeśli więc brakuje Ci pomysłu na wykorzystanie szpinaku w kuchni, możesz skorzystać z naszych przepisów, m.in. rolady szpinakowej z łososiem.

#2 Czosnek

Obraz

W walce z falą przeziębień najbardziej skuteczny jest czosnek. Dlatego też nie może zabraknąć go w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach. Ma on działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Czosnek to podstawa w kuchni i używamy go praktycznie codziennie. Ale w tym trudnym okresie, nie zaszkodzi wykorzystać go w większej ilości. Przykład? Zupa krem z 40 ząbków czosnku.

#3 Imbir

Obraz

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć również imbiru. Jest on pomocny m.in. przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i grypach. Innymi słowy, to idealne rozwiązanie, na które warto postawić.

I skoro już mowa o imbirze, to polecam zwłaszcza pyszną zupę krem z marchewką i imbirem w roli głównej.

#4 Cytryna

Obraz

Myśląc o produktach spożywczych, które mają wpływ na wzmocnienie odporności, muszę wspomnieć również o cytrynach. Są one bogate m.in. w witaminy z grupy B i E, żelazo, potas oraz magnez.

Cytryny mogą stać się m.in. bazą pysznego sosu, który połączysz z kurczakiem. To naprawdę idealna kombinacja!

#5 Jabłka

Obraz

Owoce te są bogate w witaminę C, która jest niezwykle ważna w przypadku przeziębień. Oczywiście jabłka powinno jeść się ze skórką, bo to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych właściwości.

A skoro mowa o jabłkach, możesz postawić m.in. na tradycyjne połączenie z ryżem.

#6 Brokuły

Obraz

Na wzmocnienie odporności świetnie nada się również brokuł. To zielone warzywo jest źródłem witamy C i A.

Na naszej stronie możesz znaleźć wiele przepisów z brokułami. Przykład? Pierś z kurczaka w brokułowo-miętowym sosie!

#7 Buraki

Obraz

Buraki pomogą w walce z chorobami wirusowymi. Co więcej, warzywa te mają działanie wykrztuśne, dlatego też pomogą przy ataku kaszlu.

Z buraków możesz przyrządzić m.in. pyszny i odżywczy sok.

#8 Grejpfrut

Obraz

I na koniec owoc, który jest idealny w walce z objawami przeziębienia. Obecny w nich lipoken, z pewnością wpłynie pozytywnie na wzmocnienie odporności Twojego organizmu.

W bardzo szybki sposób możesz wykorzystać ten owoc jako bazę zdrowego soku domowej roboty.

Wzmocnienie odporności przy pomocy kuchni jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy skorzystać z naszych przepisów ?