Owoce, warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności

Wzmocnie odporności to bardzo ważna kwestia, o której zawsze powinniśmy pamiętać. Tym bardziej teraz, kiedy cały świat walczy z koronawirusem. Dlatego dziś przygotowałam, listę z owocami, warzywami i przyprawami, które są idealne na wzmocnienie naszej odporności.

Obrazek
Frania

Przygotowując posiłki dla swoich bliskich, pamiętaj o ich wykorzystaniu. Postaw na zdrowe i sprawdzone rozwiązania, które wzmocnią Twój organizm.

#1 Szpinak

szpinak

Szpinak to nie tylko źródło potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i witaminy C. To jednocześnie idealne rozwiązanie na wzmocnie naszej odporności.

Jeśli więc brakuje Ci pomysłu na wykorzystanie szpinaku w kuchni, możesz skorzystać z naszych przepisów, m.in. rolady szpinakowej z łososiem.

#2 Czosnek

owoce warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności

W walce z falą przeziębień najbardziej skuteczny jest czosnek. Dlatego też nie może zabraknąć go w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach. Ma on działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Czosnek to podstawa w kuchni i używamy go praktycznie codziennie. Ale w tym trudnym okresie, nie zaszkodzi wykorzystać go w większej ilości. Przykład? Zupa krem z 40 ząbków czosnku.

#3 Imbir

imbir

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć również imbiru. Jest on pomocny m.in. przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i grypach. Innymi słowy, to idealne rozwiązanie, na które warto postawić.

I skoro już mowa o imbirze, to polecam zwłaszcza pyszną zupę krem z marchewką i imbirem w roli głównej.

#4 Cytryna

owoce warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności

Myśląc o produktach spożywczych, które mają wpływ na wzmocnienie odporności, muszę wspomnieć również o cytrynach. Są one bogate m.in. w witaminy z grupy B i E, żelazo, potas oraz magnez.

Cytryny mogą stać się m.in. bazą pysznego sosu, który połączysz z kurczakiem. To naprawdę idealna kombinacja!

#5 Jabłka

jabłka

Owoce te są bogate w witaminę C, która jest niezwykle ważna w przypadku przeziębień. Oczywiście jabłka powinno jeść się ze skórką, bo to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych właściwości.

A skoro mowa o jabłkach, możesz postawić m.in. na tradycyjne połączenie z ryżem.

#6 Brokuły

brokuły

Na wzmocnienie odporności świetnie nada się również brokuł. To zielone warzywo jest źródłem witamy C i A.

Na naszej stronie możesz znaleźć wiele przepisów z brokułami. Przykład? Pierś z kurczaka w brokułowo-miętowym sosie!

#7 Buraki

owoce warzywa i przyprawy idealne na wzmocnienie odporności

Buraki pomogą w walce z chorobami wirusowymi. Co więcej, warzywa te mają działanie wykrztuśne, dlatego też pomogą przy ataku kaszlu.

Z buraków możesz przyrządzić m.in. pyszny i odżywczy sok.

#8 Grejpfrut

grejpfrut

I na koniec owoc, który jest idealny w walce z objawami przeziębienia. Obecny w nich lipoken, z pewnością wpłynie pozytywnie na wzmocnienie odporności Twojego organizmu.

W bardzo szybki sposób możesz wykorzystać ten owoc jako bazę zdrowego soku domowej roboty.

Wzmocnienie odporności przy pomocy kuchni jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy skorzystać z naszych przepisów ?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟