PrzepisEwa Wachowicz nie wyrzuca owoców po kompocie. Robi z nich uzależniająco pyszny przysmak

Ewa Wachowicz nie wyrzuca owoców po kompocie. Robi z nich uzależniająco pyszny przysmak

Ewa Wachowicz to prawdziwa kobieta renesansu. Szkoliła się w technice makijażu, była modelką, para się produkcją telewizyjną, a dodatkowo, poza gotowaniem w serii ,,Ewa gotuje", ustrzega Polki i Polaków przed takimi rzeczami jak marnotrawienie żywności. Masz owoce z kompotu, z którymi nie wiesz, co zrobić? Żaden problem! Z pomocą przychodzi sama Ewa Wachowicz. 

Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva, screen z YouTube; konto: 
mistrzowiedomowychwypiekow
Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva, screen z YouTube; konto: mistrzowiedomowychwypiekow

19.10.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:38

Wbrew opinii niektórych, jedzenie owoców z kompotu to nie żadna popularna czynność. Okazuje się, że nie tylko dzieci narzekają, jak im ,,śliwka w kompot wpadnie". W szykownych restauracjach kompot jest podawany w zestawie z niewielkim talerzykiem, na który powinniśmy odłożyć wyłowione owoce. Z kompotierek nie pija się też do samego dna. Wygląda na to, że rzeczywiście chodzi jedynie o sam napój.

Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva
Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva

Co więc zrobić z owocami z kompotu? Do kosza? Gdzie tam! Pomysłów jest sporo, a większość z nich zakłada wykorzystanie owoców jako konfitur albo dodatków do naleśników czy owsianki. Niektórzy polecają zmiksowane owoce z kompotu zagotować z cukrem i mąką ziemniaczaną, tworząc tym samym kisiel.

Inną wizję wykorzystania tych zapomnianych składników ma jednak Ewa Wachowicz. Na swojej stronie opublikowała rewolucyjny przepis na ciasto z owocami po kompocie!

Sposób Ewy Wachowicz na owoce z kompotu

Składniki:

             
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • śliwki i dereń z kompotu
  • cukier puder
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Masło roztop w garnku. Dodaj cukry i wymieszaj, kontrolując, by mieszanka się nie zagotowała. Zdejmij z ognia do wystygnięcia.

Kiedy tak się stanie, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj (nie wyrzucaj białek!) i wodę. Zmiksuj całość.

Odlane białka ubij ze szczyptą soli. Następnie połącz je z masą za pomocą drewnianej łyżki.

Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva
Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva

Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia i posyp brzegi bułką tartą. Do środka wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Teraz ułóż na nim odsączone owoce z kompotu. Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.

Skoro o ciastach mowa, rzućcie okiem na ten przepis na cytrynową tartę z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie