Ewa Wachowicz nie wyrzuca owoców po kompocie. Robi z nich uzależniająco pyszny przysmak

Ewa Wachowicz to prawdziwa kobieta renesansu. Szkoliła się w technice makijażu, była modelką, para się produkcją telewizyjną, a dodatkowo, poza gotowaniem w serii ,,Ewa gotuje", ustrzega Polki i Polaków przed takimi rzeczami jak marnotrawienie żywności. Masz owoce z kompotu, z którymi nie wiesz, co zrobić? Żaden problem! Z pomocą przychodzi sama Ewa Wachowicz. 

Owoce z kompotuOwoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva, screen z YouTube; konto: mistrzowiedomowychwypiekow

Wbrew opinii niektórych, jedzenie owoców z kompotu to nie żadna popularna czynność. Okazuje się, że nie tylko dzieci narzekają, jak im ,,śliwka w kompot wpadnie". W szykownych restauracjach kompot jest podawany w zestawie z niewielkim talerzykiem, na który powinniśmy odłożyć wyłowione owoce. Z kompotierek nie pija się też do samego dna. Wygląda na to, że rzeczywiście chodzi jedynie o sam napój.

Obrazek
Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva

Co więc zrobić z owocami z kompotu? Do kosza? Gdzie tam! Pomysłów jest sporo, a większość z nich zakłada wykorzystanie owoców jako konfitur albo dodatków do naleśników czy owsianki. Niektórzy polecają zmiksowane owoce z kompotu zagotować z cukrem i mąką ziemniaczaną, tworząc tym samym kisiel.

Inną wizję wykorzystania tych zapomnianych składników ma jednak Ewa Wachowicz. Na swojej stronie opublikowała rewolucyjny przepis na ciasto z owocami po kompocie!

Sposób Ewy Wachowicz na owoce z kompotu

Składniki:

             
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • śliwki i dereń z kompotu
  • cukier puder
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Masło roztop w garnku. Dodaj cukry i wymieszaj, kontrolując, by mieszanka się nie zagotowała. Zdejmij z ognia do wystygnięcia.

Kiedy tak się stanie, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj (nie wyrzucaj białek!) i wodę. Zmiksuj całość.

Odlane białka ubij ze szczyptą soli. Następnie połącz je z masą za pomocą drewnianej łyżki.

Obrazek
Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva

Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia i posyp brzegi bułką tartą. Do środka wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Teraz ułóż na nim odsączone owoce z kompotu. Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.

Skoro o ciastach mowa, rzućcie okiem na ten przepis na cytrynową tartę z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis