Ewa Wachowicz nie wyrzuca owoców po kompocie. Robi z nich uzależniająco pyszny przysmak

Ewa Wachowicz to prawdziwa kobieta renesansu. Szkoliła się w technice makijażu, była modelką, para się produkcją telewizyjną, a dodatkowo, poza gotowaniem w serii ,,Ewa gotuje", ustrzega Polki i Polaków przed takimi rzeczami jak marnotrawienie żywności. Masz owoce z kompotu, z którymi nie wiesz, co zrobić? Żaden problem! Z pomocą przychodzi sama Ewa Wachowicz. 

Owoce z kompotuOwoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva, screen z YouTube; konto: mistrzowiedomowychwypiekow

Wbrew opinii niektórych, jedzenie owoców z kompotu to nie żadna popularna czynność. Okazuje się, że nie tylko dzieci narzekają, jak im ,,śliwka w kompot wpadnie". W szykownych restauracjach kompot jest podawany w zestawie z niewielkim talerzykiem, na który powinniśmy odłożyć wyłowione owoce. Z kompotierek nie pija się też do samego dna. Wygląda na to, że rzeczywiście chodzi jedynie o sam napój.

Obrazek
Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva

Co więc zrobić z owocami z kompotu? Do kosza? Gdzie tam! Pomysłów jest sporo, a większość z nich zakłada wykorzystanie owoców jako konfitur albo dodatków do naleśników czy owsianki. Niektórzy polecają zmiksowane owoce z kompotu zagotować z cukrem i mąką ziemniaczaną, tworząc tym samym kisiel.

Inną wizję wykorzystania tych zapomnianych składników ma jednak Ewa Wachowicz. Na swojej stronie opublikowała rewolucyjny przepis na ciasto z owocami po kompocie!

Sposób Ewy Wachowicz na owoce z kompotu

Składniki:

             
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • śliwki i dereń z kompotu
  • cukier puder
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Masło roztop w garnku. Dodaj cukry i wymieszaj, kontrolując, by mieszanka się nie zagotowała. Zdejmij z ognia do wystygnięcia.

Kiedy tak się stanie, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj (nie wyrzucaj białek!) i wodę. Zmiksuj całość.

Odlane białka ubij ze szczyptą soli. Następnie połącz je z masą za pomocą drewnianej łyżki.

Obrazek
Owoce z kompotu - Pyszności; Foto: Canva

Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia i posyp brzegi bułką tartą. Do środka wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Teraz ułóż na nim odsączone owoce z kompotu. Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.

Skoro o ciastach mowa, rzućcie okiem na ten przepis na cytrynową tartę z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej