Ewa Wachowicz nie wyrzuca owoców po kompocie. Robi z nich uzależniająco pyszny przysmak
Ewa Wachowicz to prawdziwa kobieta renesansu. Szkoliła się w technice makijażu, była modelką, para się produkcją telewizyjną, a dodatkowo, poza gotowaniem w serii ,,Ewa gotuje", ustrzega Polki i Polaków przed takimi rzeczami jak marnotrawienie żywności. Masz owoce z kompotu, z którymi nie wiesz, co zrobić? Żaden problem! Z pomocą przychodzi sama Ewa Wachowicz.
19.10.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:38
Wbrew opinii niektórych, jedzenie owoców z kompotu to nie żadna popularna czynność. Okazuje się, że nie tylko dzieci narzekają, jak im ,,śliwka w kompot wpadnie". W szykownych restauracjach kompot jest podawany w zestawie z niewielkim talerzykiem, na który powinniśmy odłożyć wyłowione owoce. Z kompotierek nie pija się też do samego dna. Wygląda na to, że rzeczywiście chodzi jedynie o sam napój.
Co więc zrobić z owocami z kompotu? Do kosza? Gdzie tam! Pomysłów jest sporo, a większość z nich zakłada wykorzystanie owoców jako konfitur albo dodatków do naleśników czy owsianki. Niektórzy polecają zmiksowane owoce z kompotu zagotować z cukrem i mąką ziemniaczaną, tworząc tym samym kisiel.
Inną wizję wykorzystania tych zapomnianych składników ma jednak Ewa Wachowicz. Na swojej stronie opublikowała rewolucyjny przepis na ciasto z owocami po kompocie!
Sposób Ewy Wachowicz na owoce z kompotu
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- 2 jajka
- śliwki i dereń z kompotu
- cukier puder
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Masło roztop w garnku. Dodaj cukry i wymieszaj, kontrolując, by mieszanka się nie zagotowała. Zdejmij z ognia do wystygnięcia.
Kiedy tak się stanie, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj (nie wyrzucaj białek!) i wodę. Zmiksuj całość.
Odlane białka ubij ze szczyptą soli. Następnie połącz je z masą za pomocą drewnianej łyżki.
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia i posyp brzegi bułką tartą. Do środka wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Teraz ułóż na nim odsączone owoce z kompotu. Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.
Skoro o ciastach mowa, rzućcie okiem na ten przepis na cytrynową tartę z naszego kanału na YouTube!