Absolutnie nie jedz takich parówek. Tylko zobacz, co mają w składzie

Parówki nadal uważa się za artykuł gorszej kategorii, natomiast przyznać trzeba, że na przestrzeni lat składy kiełbasek uległy diametralnej zmianie. Na półkach, obok tych zawierających mięso oddzielane mechanicznie i szkodliwe dodatki, znajdziemy produkty o składzie naprawdę przyzwoitym. Podpowiadamy, jak czytać etykiety parówek, by wybrać produkt dobrej jakości.

Obrazek

Nietrudno wdepnąć na minę i dać się zwieść producentom. Wystarczy, że na froncie opakowania zobaczymy napis, że produkt jest bez "czegoś". Wydaje się wówczas, że skoro pozbawiony jest jakiegoś potencjalnie szkodliwego składnika, zapewne jest dobrej jakości. Nic bardziej mylnego. Takie zwroty nierzadko są umieszczane po to, by odwrócić uwagę konsumenta, od tego, co jest w składzie. A tam może znaleźć się mnóstwo niepotrzebnych i negatywnie wpływających na zdrowie substancji. Sprawdźcie, jak czytać etykiety parówek, by nie dać się nabrać.

Parówki o dobrym składzie. Jak wybrać najlepsze?

Chcąc kupić parówki o dobrym składzie, warto zwróć uwagę na kilka szczegółów na etykiecie produktu. Po pierwsze, unikaj długich składów. Po drugie, wybieraj produkty, w których ilość mięsa wynosi co najmniej 90 proc., a soli na 100 gramów produktu jest mniej niż 2 gramy. Dobrze, by parówki nie zawierały azotynu sodu (E250). To substancja konserwująca, która neutralizuje zagrożenie związane z rozwojem szkodliwych drobnoustrojów w mięsie (w tym laseczek jadu kiełbasianego).

Niestety, według niektórych źródeł związek ten może być przyczyną tworzenia się w organizmie człowieka rakotwórczych nitrozoamin. Trudno jednak trafić na parówki, niezawierające azotynu sodu, ze względu na wyżej wspomniane właściwości związku, skuteczne w niszczeniu toksycznych bakterii jadu kiełbasianego. Ponadto, unikaj parówek, w składzie których widnieją: 

  • MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie,
  • substancje zagęszczające i stabilizujące,
  • skrobia,
  • wzmacniacze smaku,
  • tłuszcze, emulsje tłuszczowe i skórki wieprzowe,
  • cukier i maltodekstryna,
  • białka i hydrolizaty białek,
  • ekstrakty drożdżowe.
Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Uważaj na te dodatki w parówkach

MOM to zmielona masa z mięsa i tłuszczu, która powstaje poprzez oddzielenie resztek mięsa od kości. Innymi słowy: to najgorszej jakości części wieprzowiny, wołowiny, drobiu zmielone na papkę. Maltodekstryny zaś, podobnie jak cukier, przyczyniają się do rozwoju próchnicy, nadwagi, otyłości czy cukrzycy typu 2. Pochodzą ze skrobi i wykorzystuje się je jako substancje stabilizujące teksturę, zamienniki tłuszczu lub wypełniacze tłuszczu.

Białka (sojowe, wieprzowe, mleka) i hydrolizaty białek stosuje się w celu nadania produktom odpowiedniej konsystencji. Co prawda, nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, jednakże uważa się, że obniżają jakość produktu. Ekstrakty drożdżowe zaś to wzmacniacze smaku, stosowane w miejsce glutaminianu sodu. Ekstrakt drożdżowy jest lepszą alternatywną, natomiast jeszcze lepiej jest, kiedy produkt nie zawiera żadnego z wymienionych dodatków.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem