Szybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis
Pasta jajeczna z awokado to absolutny klasyk. Jak ja przygotować w nowej odsłonie? Jakie składniki dodać?
21.03.2022 | aktual.: 07.08.2023 15:57
Pasta jajeczna z awokado, szczypiorkiem i majonezem. Jak zrobić?
Mistrzem pasty kanapkowej w naszym domu była mama. Robiła ją w prawie każdą sobotę na śniadanie i zawsze pasta znikała błyskawicznie z miseczki. To właśnie nasza mama nauczyła nas, jak przygotować bazę. My nieco podrasowaliśmy gotowy przepis i stworzyliśmy pyszną sałatkę jajeczną, która sprawdzi się jako pasta jajeczna z awokado.
Nasza pasta jajeczna z awokado, majonezem i szczypiorkiem może być nazywana również sałatką. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i przekąskę. Jej największym plusem jest to, że przygotujesz ją w kilka minut!
Czym zastąpić majonez w paście jajecznej z awokado? Tego dowiesz się z naszego przepisu poniżej.
Składniki
Pasta jajeczna z awokado – składniki
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
- 2 ugotowane jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić pastę jajeczną z awokado? Oto szybki przepis
Zrobienie naszej pasty jajecznej z awokado, szczypiorkiem i majonezem zajmie Ci naprawdę mało czasu.
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Od zagotowania wody policz 10 minut i gotowe. Żeby jajka lepiej się obierały, to do wody dodaj 2-3 plasterki cytryny i trochę soli. Gdy jajka się ugotują, to odcedź je i zalej zimną wodą, żeby ostygły. Następnie obierz je ze skórki i drobno posiekaj.
W misce połącz ze sobą posiekany szczypiorek, pokrojone w kosteczkę awokado i czerwoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone jajka i sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tak powstaje pasta jajeczna z awokado z przepisu, który pokochasz :-)
Postaraj się, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli chcesz, żeby Twoja pasta jajeczna z awokado była lżejsza, to majonez zamień na jogurt grecki lub majonez light. Będzie równie smaczna, a jednocześnie lżejsza.
Gotowe!
Nasza sałatka – pasta jajeczna z awokado jest już gotowa.
Możesz zjeść ją od razu na kanapkach lub schować do lodówki. Gdy delikatnie smaki się "przegryzą" będzie jeszcze lepsza.
Smacznego!