Szybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis

Pasta jajeczna z awokado to absolutny klasyk. Jak ja przygotować w nowej odsłonie? Jakie składniki dodać?

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Pasta jajeczna z awokado, szczypiorkiem i majonezem. Jak zrobić?

Mistrzem pasty kanapkowej w naszym domu była mama. Robiła ją w prawie każdą sobotę na śniadanie i zawsze pasta znikała błyskawicznie z miseczki. To właśnie nasza mama nauczyła nas, jak przygotować bazę. My nieco podrasowaliśmy gotowy przepis i stworzyliśmy pyszną sałatkę jajeczną, która sprawdzi się jako pasta jajeczna z awokado.

Nasza pasta jajeczna z awokado, majonezem i szczypiorkiem może być nazywana również sałatką. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i przekąskę. Jej największym plusem jest to, że przygotujesz ją w kilka minut!

Czym zastąpić majonez w paście jajecznej z awokado? Tego dowiesz się z naszego przepisu poniżej.

Składniki

Pasta jajeczna z awokado – składniki

  1. 1 awokado
  2. 1/2 czerwonej cebuli
  3. 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  4. 2 ugotowane jajka
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. 2-3 łyżki majonezu
  7. szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado? Oto szybki przepis

Zrobienie naszej pasty jajecznej z awokado, szczypiorkiem i majonezem zajmie Ci naprawdę mało czasu.

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Od zagotowania wody policz 10 minut i gotowe. Żeby jajka lepiej się obierały, to do wody dodaj 2-3 plasterki cytryny i trochę soli. Gdy jajka się ugotują, to odcedź je i zalej zimną wodą, żeby ostygły. Następnie obierz je ze skórki i drobno posiekaj.

W misce połącz ze sobą posiekany szczypiorek, pokrojone w kosteczkę awokado i czerwoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone jajka i sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tak powstaje pasta jajeczna z awokado z przepisu, który pokochasz :-)

Postaraj się, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli chcesz, żeby Twoja pasta jajeczna z awokado była lżejsza, to majonez zamień na jogurt grecki lub majonez light. Będzie równie smaczna, a jednocześnie lżejsza.

Gotowe!

Nasza sałatka – pasta jajeczna z awokado jest już gotowa.

Możesz zjeść ją od razu na kanapkach lub schować do lodówki. Gdy delikatnie smaki się "przegryzą" będzie jeszcze lepsza.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku