PrzepisSzybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis

Szybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis

Pasta jajeczna z awokado to absolutny klasyk. Jak ja przygotować w nowej odsłonie? Jakie składniki dodać?

Szybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis
Ewa

21.03.2022 | aktual.: 07.08.2023 15:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pasta jajeczna z awokado, szczypiorkiem i majonezem. Jak zrobić?

Mistrzem pasty kanapkowej w naszym domu była mama. Robiła ją w prawie każdą sobotę na śniadanie i zawsze pasta znikała błyskawicznie z miseczki. To właśnie nasza mama nauczyła nas, jak przygotować bazę. My nieco podrasowaliśmy gotowy przepis i stworzyliśmy pyszną sałatkę jajeczną, która sprawdzi się jako pasta jajeczna z awokado.

Nasza pasta jajeczna z awokado, majonezem i szczypiorkiem może być nazywana również sałatką. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i przekąskę. Jej największym plusem jest to, że przygotujesz ją w kilka minut!

Czym zastąpić majonez w paście jajecznej z awokado? Tego dowiesz się z naszego przepisu poniżej.

Składniki

Pasta jajeczna z awokado – składniki

  1. 1 awokado
  2. 1/2 czerwonej cebuli
  3. 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  4. 2 ugotowane jajka
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. 2-3 łyżki majonezu
  7. szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado? Oto szybki przepis

Zrobienie naszej pasty jajecznej z awokado, szczypiorkiem i majonezem zajmie Ci naprawdę mało czasu.

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Od zagotowania wody policz 10 minut i gotowe. Żeby jajka lepiej się obierały, to do wody dodaj 2-3 plasterki cytryny i trochę soli. Gdy jajka się ugotują, to odcedź je i zalej zimną wodą, żeby ostygły. Następnie obierz je ze skórki i drobno posiekaj.

W misce połącz ze sobą posiekany szczypiorek, pokrojone w kosteczkę awokado i czerwoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone jajka i sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tak powstaje pasta jajeczna z awokado z przepisu, który pokochasz :-)

Postaraj się, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli chcesz, żeby Twoja pasta jajeczna z awokado była lżejsza, to majonez zamień na jogurt grecki lub majonez light. Będzie równie smaczna, a jednocześnie lżejsza.

Gotowe!

Nasza sałatka – pasta jajeczna z awokado jest już gotowa.

Możesz zjeść ją od razu na kanapkach lub schować do lodówki. Gdy delikatnie smaki się "przegryzą" będzie jeszcze lepsza.

Smacznego!