PrzepisSzybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis

Szybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis

Szybka pasta jajeczna z awokado. Majonez i szczypiorek wśród składników. Przepis
Ewa

21.03.2022 07:00, aktual.: 07.08.2023 15:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pasta jajeczna z awokado to absolutny klasyk. Jak ja przygotować w nowej odsłonie? Jakie składniki dodać?

Pasta jajeczna z awokado, szczypiorkiem i majonezem. Jak zrobić?

Mistrzem pasty kanapkowej w naszym domu była mama. Robiła ją w prawie każdą sobotę na śniadanie i zawsze pasta znikała błyskawicznie z miseczki. To właśnie nasza mama nauczyła nas, jak przygotować bazę. My nieco podrasowaliśmy gotowy przepis i stworzyliśmy pyszną sałatkę jajeczną, która sprawdzi się jako pasta jajeczna z awokado.

Nasza pasta jajeczna z awokado, majonezem i szczypiorkiem może być nazywana również sałatką. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i przekąskę. Jej największym plusem jest to, że przygotujesz ją w kilka minut!

Czym zastąpić majonez w paście jajecznej z awokado? Tego dowiesz się z naszego przepisu poniżej.

Składniki

Pasta jajeczna z awokado – składniki

  1. 1 awokado
  2. 1/2 czerwonej cebuli
  3. 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  4. 2 ugotowane jajka
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. 2-3 łyżki majonezu
  7. szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado? Oto szybki przepis

Zrobienie naszej pasty jajecznej z awokado, szczypiorkiem i majonezem zajmie Ci naprawdę mało czasu.

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Od zagotowania wody policz 10 minut i gotowe. Żeby jajka lepiej się obierały, to do wody dodaj 2-3 plasterki cytryny i trochę soli. Gdy jajka się ugotują, to odcedź je i zalej zimną wodą, żeby ostygły. Następnie obierz je ze skórki i drobno posiekaj.

W misce połącz ze sobą posiekany szczypiorek, pokrojone w kosteczkę awokado i czerwoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone jajka i sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tak powstaje pasta jajeczna z awokado z przepisu, który pokochasz :-)

Postaraj się, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli chcesz, żeby Twoja pasta jajeczna z awokado była lżejsza, to majonez zamień na jogurt grecki lub majonez light. Będzie równie smaczna, a jednocześnie lżejsza.

Gotowe!

Nasza sałatka – pasta jajeczna z awokado jest już gotowa.

Możesz zjeść ją od razu na kanapkach lub schować do lodówki. Gdy delikatnie smaki się "przegryzą" będzie jeszcze lepsza.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także