Sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków - wydobywa z nich cały smak

Sezon wiosenno-letni to idealny czas by w naszej kuchni zagościły młode ziemniaki. Jak je ugotować, by wydobyć z nich cały smak. Oto sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków!

Obrazek
Paulina

Zazwyczaj ziemniaki traktujemy jako dodatek do dania. Natomiast młode bulwy mogą zostać podstawą wielu pysznych dań. Ich przygotowanie nie będzie wymagać od nas zbyt wiele czasu. Natomiast warto przestrzegać kilku zasad.

Pierwszą z nich jest wybieranie warzyw o podobnym rozmiarze. Będziemy mieć pewność, że po wrzuceniu ich do wody ugotują się równomiernie. Następnym krokiem jest dokładne wyszorowanie szczotką ziemniaków i umieszczenie ich w wodzie. Pozostawienie cienkiej skórki pozwoli na wydobycie całego smaku z warzyw. Ważne, by nie trzymać bulw w wodzie zbyt długo. Po obraniu warzyw od razu przejdź do gotowania.

Obrazek

Sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków

Ziemniaki umieść w osolonej wodzie, zalewamy je wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu. Zastosuj zasadę: jedna łyżeczka soli na 1 kilogram ziemniaków. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15 minutach od momentu ponownego wrzenia wody. Gdy będą już dobre, zdejmij je z ognia, odlej wodę i pozostaw pod przykryciem na około 4-5 minut. Warto tutaj dodać, że młode ziemniaki znakomicie smakują przygotowane na parze i oczywiście też najlepiej zrobić je ze skórką.

Sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków

Co można przygotować z młodych ziemniaków?

Masz już wiedzę na temat tego, jak ugotować młode ziemniaki. Teraz warto z tego skorzystać i zrobić pyszne potrawy. Warzywo to może zagrać pierwsze skrzypce w twoim daniu. Możesz podać je z masłem, kefirem i koperkiem. Idealnie sprawdzi się też zsiadłe mleko. Natomiast tradycyjne klasyczne danie, czyli młode ziemniaki z jajkiem i mizerią też będą dobrym rozwiązaniem w letnie gorące dni, kiedy nie mamy ochoty spożywać ciężkich potraw. Jednak warto czasami poeksperymentować w kuchni i wykorzystać je do innych przepisów. Na przykład przygotuj z nich sałatkę lub zrób je z bobem i zasmażką z boczku. Do dzieła!

młode ziemniaki w śmietanowej omaście
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu