Sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków - wydobywa z nich cały smak

Sezon wiosenno-letni to idealny czas by w naszej kuchni zagościły młode ziemniaki. Jak je ugotować, by wydobyć z nich cały smak. Oto sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków!

Obrazek
Paulina

Zazwyczaj ziemniaki traktujemy jako dodatek do dania. Natomiast młode bulwy mogą zostać podstawą wielu pysznych dań. Ich przygotowanie nie będzie wymagać od nas zbyt wiele czasu. Natomiast warto przestrzegać kilku zasad.

Pierwszą z nich jest wybieranie warzyw o podobnym rozmiarze. Będziemy mieć pewność, że po wrzuceniu ich do wody ugotują się równomiernie. Następnym krokiem jest dokładne wyszorowanie szczotką ziemniaków i umieszczenie ich w wodzie. Pozostawienie cienkiej skórki pozwoli na wydobycie całego smaku z warzyw. Ważne, by nie trzymać bulw w wodzie zbyt długo. Po obraniu warzyw od razu przejdź do gotowania.

Obrazek

Sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków

Ziemniaki umieść w osolonej wodzie, zalewamy je wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu. Zastosuj zasadę: jedna łyżeczka soli na 1 kilogram ziemniaków. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15 minutach od momentu ponownego wrzenia wody. Gdy będą już dobre, zdejmij je z ognia, odlej wodę i pozostaw pod przykryciem na około 4-5 minut. Warto tutaj dodać, że młode ziemniaki znakomicie smakują przygotowane na parze i oczywiście też najlepiej zrobić je ze skórką.

Sprawdzony patent na gotowanie młodych ziemniaków

Co można przygotować z młodych ziemniaków?

Masz już wiedzę na temat tego, jak ugotować młode ziemniaki. Teraz warto z tego skorzystać i zrobić pyszne potrawy. Warzywo to może zagrać pierwsze skrzypce w twoim daniu. Możesz podać je z masłem, kefirem i koperkiem. Idealnie sprawdzi się też zsiadłe mleko. Natomiast tradycyjne klasyczne danie, czyli młode ziemniaki z jajkiem i mizerią też będą dobrym rozwiązaniem w letnie gorące dni, kiedy nie mamy ochoty spożywać ciężkich potraw. Jednak warto czasami poeksperymentować w kuchni i wykorzystać je do innych przepisów. Na przykład przygotuj z nich sałatkę lub zrób je z bobem i zasmażką z boczku. Do dzieła!

młode ziemniaki w śmietanowej omaście
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇