WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Nigdy nie wyrzucaj pestki z awokado. Ma aż 3 zupełnie nieznane zastosowania

Po zjedzeniu awokado, często zostaje nam duża pestka. Zazwyczaj wyrzucamy ją do śmieci. Jednak okazuje się, że ma ona wiele ciekawych zastosowań. Poniżej przedstawiamy kilka z nich!

ObrazekJak wykorzystać pestkę z awokado - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Zdrowe awokado

Obrazek
Awokado - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Awokado to bogate źródło witamin z grupy A, C, E. Te cenne przeciwutleniacze spowalniają starzenie się skóry. Oprócz tego awokado zawiera antyoksydant glutation, który wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym owoc ten dostarcza nam również zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

W związku z tym niekiedy sięgamy po ten cenny produkt i dodajemy go do sałatki, czy rozsmarowujemy na kromce chleba. Po konsumpcji awokado zazwyczaj jego pestka ląduje w koszu. Nie zastanawiamy się nad tym, jak można ją wykorzystać. Okazuje się, że ma ona wiele ciekawych zastosowań.

Jak wykorzystać pestkę?

Obrazek
Awokado - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Wyhoduj drzewko

Z jednej pestki możesz wyhodować piękne drzewko awokado. Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków. Na początku wyczyść pestkę z miąższu i odstaw, aby lekko przeschła. Następnie w połowie pestki wbij ukośnie trzy wykałaczki. Zachowaj między nimi takie same odstępy.

W międzyczasie szklane naczynie np. słoik wypełnij wodą do 2/3 wysokości. Ustaw na nim pestkę. Wykałaczki powinny opierać się na naczyniu. Słoik z pestką powinien przebywać w jasnym miejscu (z dostępem do światła słonecznego).

Pamiętaj, aby regularnie uzupełniać i wymieniać wodę w naczyniu. Po kilku tygodniach pojawią się korzenie, a następnie piękny młody pęd. Z czasem łodyga wypuści pierwsze listki.

  • Dodaj do koktajlu lub sałatki

Pestka awokado stanowi źródło wielu antyoksydantów oraz soli mineralnych takich jak wapń, magnez, czy potas. W związku z tym może wzbogacić wartość odżywczą wielu koktajli, czy sałatek. Pestkę susz na słońcu przez około 2 - 3 dni. Następnie zetrzyj ją na tarce. Powstały proszek przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku - dodawaj do ulubionych koktajli lub sałatek.

  • Naturalny barwnik do tkanin

Jeśli masz ochotę uzyskać naturalny barwnik do tkanin, użyj pestki awokado. Dzięki temu nadasz swoim ubraniom piękny, jasnoróżowy kolor. Wystarczy, że do dużego garnka z wodą wrzucisz kilka pestek awokado. Wszystko gotuj przez około godzinę. Po tym czasie namocz tkaninę w wodzie.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować szybką pastę jajeczną krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser