Nigdy nie wyrzucaj pestki z awokado. Ma aż 3 zupełnie nieznane zastosowania

Po zjedzeniu awokado, często zostaje nam duża pestka. Zazwyczaj wyrzucamy ją do śmieci. Jednak okazuje się, że ma ona wiele ciekawych zastosowań. Poniżej przedstawiamy kilka z nich!

ObrazekJak wykorzystać pestkę z awokado - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Zdrowe awokado

Obrazek
Awokado - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Awokado to bogate źródło witamin z grupy A, C, E. Te cenne przeciwutleniacze spowalniają starzenie się skóry. Oprócz tego awokado zawiera antyoksydant glutation, który wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym owoc ten dostarcza nam również zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

W związku z tym niekiedy sięgamy po ten cenny produkt i dodajemy go do sałatki, czy rozsmarowujemy na kromce chleba. Po konsumpcji awokado zazwyczaj jego pestka ląduje w koszu. Nie zastanawiamy się nad tym, jak można ją wykorzystać. Okazuje się, że ma ona wiele ciekawych zastosowań.

Jak wykorzystać pestkę?

Obrazek
Awokado - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Wyhoduj drzewko

Z jednej pestki możesz wyhodować piękne drzewko awokado. Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków. Na początku wyczyść pestkę z miąższu i odstaw, aby lekko przeschła. Następnie w połowie pestki wbij ukośnie trzy wykałaczki. Zachowaj między nimi takie same odstępy.

W międzyczasie szklane naczynie np. słoik wypełnij wodą do 2/3 wysokości. Ustaw na nim pestkę. Wykałaczki powinny opierać się na naczyniu. Słoik z pestką powinien przebywać w jasnym miejscu (z dostępem do światła słonecznego).

Pamiętaj, aby regularnie uzupełniać i wymieniać wodę w naczyniu. Po kilku tygodniach pojawią się korzenie, a następnie piękny młody pęd. Z czasem łodyga wypuści pierwsze listki.

  • Dodaj do koktajlu lub sałatki

Pestka awokado stanowi źródło wielu antyoksydantów oraz soli mineralnych takich jak wapń, magnez, czy potas. W związku z tym może wzbogacić wartość odżywczą wielu koktajli, czy sałatek. Pestkę susz na słońcu przez około 2 - 3 dni. Następnie zetrzyj ją na tarce. Powstały proszek przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku - dodawaj do ulubionych koktajli lub sałatek.

  • Naturalny barwnik do tkanin

Jeśli masz ochotę uzyskać naturalny barwnik do tkanin, użyj pestki awokado. Dzięki temu nadasz swoim ubraniom piękny, jasnoróżowy kolor. Wystarczy, że do dużego garnka z wodą wrzucisz kilka pestek awokado. Wszystko gotuj przez około godzinę. Po tym czasie namocz tkaninę w wodzie.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować szybką pastę jajeczną krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji