Nie wyrzucaj pestek arbuza pod żadnym pozorem. W czasie ich gotowania uwalniają swoje wspaniałe właściwości

Teraz, gdy nadchodzi lato, arbuzy będą przechodziły swój renesans. Są orzeźwiającą przekąską, która jest uwielbiana nie tylko przez dzieci. Większość ludzi denerwuje się, gdy podczas jedzenia, napotyka pestki. Ale okazuje się to najzdrowsza część, którą powinniśmy bez dwóch zdań spożywać. Dlaczego?

Obrazek
Frania

Odpowiednio przygotowane pestki zawierają wiele witamin i pomagają nam w krążeniu. Następnym razem zastanowisz się dwa razy zanim się ich pozbędziesz, a tymczasem zapoznaj się z tym, jak je przygotować.

Obrazek
Pestki są zatem dobre dla serca, układu krążenia i pamięci. Do tego znajdziesz w nich magnez, witaminę A, B, C i żelazo.
Obrazek
Cztery łyżeczki świeżo zmielonych pestek arbuza zalej 2 litrami zagotowanej wody (tak, jakbyś zalewał zioła) i zostaw pod przykryciem przez około 15 minut. Herbata jest nie tylko smaczna, ale bardzo zdrowa. Schłodzona także jest przepyszna!
Weź garść nasion arbuza i połóż je do piekarnika lub na patelnię. Ogrzewaj je do momentu aż zacznie unosić się słodki zapach i będą całkowicie suche.
Obrazek
Arbuzy są moczopędne, dlatego pomagają usprawnić funkcjonowanie nerek. Jeśli będziesz spożywać pestki regularnie, szybko zauważysz efekty.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat