Pieczone ziemniaki z piekarnika mogą smakować niczym z ogniska. Wystarczy 1 dodatek

Pieczone ziemniaki, to smak dzieciństwa i biesiadowania przy ognisku. Pieczone ziemniaki w całości w mundurkach to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdzą się jako dodatek do niedzielnego obiadu lub samodzielne danie. Sprawdź jak je zrobić. 

Obrazek
Paulina

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • ok. 8-10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj przy pomocy szczoteczki i przełóż wszystkie do miski z zimną wodą. Przygotuj drugą miskę, a w niej umieść mąkę, dodaj słodką paprykę i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ziemniaki po wyjęciu z wody od razu włóż do miski z mąką, obtocz w panierce i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przed pieczeniem ponakłuwaj delikatnie ziemniaki w kilku miejscach widelcem. Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzanie góra i dół) i piecz około 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych ziemniaków. Jeśli masz większe egzemplarze to czas pieczenia, może się wydłużyć. Upieczone ziemniaki mają chrupiącą skórkę i miękki środek, możesz podawać je z różnymi dodatkami.

Obrazek

Z czym podawać ziemniaki z piekarnika?

Pieczone ziemniaki są smacznym samodzielnym daniem. Dobrze smakują też jako dodatek do mięsa, ryby lub hamburgerów. Jeśli chcesz urozmaicić sobie posiłek, zjedz ziemniaczane danie z ulubionym dipem, majonezem, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Naszym ulubionym połączeniem są ziemniaki z sosem na bazie jogurtu i czosnku.

Obrazek

Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 12% lub jogurtu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • (opcjonalnie) szczypta nasion gorczycy

Sposób przygotowania sosu:

Przeciśnij czosnek przez praskę i umieść w misce. Posyp go solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez, jogurt lub śmietanę. Całość wymieszaj z sokiem z cytryny i szczypta cukru oraz gorczycą, jeśli lubisz. Podawaj do pieczonych ziemniaków. Całość będzie smakować obłędnie!

Możesz wypróbować też inne nasze przepisy na ziemniaki, wszystkie znajdziesz na naszym kanale Pyszności:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀