Pieczone ziemniaki z piekarnika mogą smakować niczym z ogniska. Wystarczy 1 dodatek

Pieczone ziemniaki, to smak dzieciństwa i biesiadowania przy ognisku. Pieczone ziemniaki w całości w mundurkach to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdzą się jako dodatek do niedzielnego obiadu lub samodzielne danie. Sprawdź jak je zrobić. 

Obrazek
Paulina

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • ok. 8-10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj przy pomocy szczoteczki i przełóż wszystkie do miski z zimną wodą. Przygotuj drugą miskę, a w niej umieść mąkę, dodaj słodką paprykę i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ziemniaki po wyjęciu z wody od razu włóż do miski z mąką, obtocz w panierce i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przed pieczeniem ponakłuwaj delikatnie ziemniaki w kilku miejscach widelcem. Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzanie góra i dół) i piecz około 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych ziemniaków. Jeśli masz większe egzemplarze to czas pieczenia, może się wydłużyć. Upieczone ziemniaki mają chrupiącą skórkę i miękki środek, możesz podawać je z różnymi dodatkami.

Obrazek

Z czym podawać ziemniaki z piekarnika?

Pieczone ziemniaki są smacznym samodzielnym daniem. Dobrze smakują też jako dodatek do mięsa, ryby lub hamburgerów. Jeśli chcesz urozmaicić sobie posiłek, zjedz ziemniaczane danie z ulubionym dipem, majonezem, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Naszym ulubionym połączeniem są ziemniaki z sosem na bazie jogurtu i czosnku.

Obrazek

Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 12% lub jogurtu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • (opcjonalnie) szczypta nasion gorczycy

Sposób przygotowania sosu:

Przeciśnij czosnek przez praskę i umieść w misce. Posyp go solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez, jogurt lub śmietanę. Całość wymieszaj z sokiem z cytryny i szczypta cukru oraz gorczycą, jeśli lubisz. Podawaj do pieczonych ziemniaków. Całość będzie smakować obłędnie!

Możesz wypróbować też inne nasze przepisy na ziemniaki, wszystkie znajdziesz na naszym kanale Pyszności:

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem